6.3.13

Ο Στίγκλιτζ, πίσω από το οικονομικό πρόγραμμα Γκρίλο

Το κονκλάβιο των νεοεκλεγέντων βουλευτών και γερουσιαστών του Κινήματος Πέντε Αστέρων ξεκίνησε τις συνεδριάσεις του στη Ρώμη. Από την Κυριακή, οι 163 νέοι βουλευτές και γερουσιαστές κλείστηκαν στο ξενοδοχείο του Αγίου Ιωάννη κοντά στο Κολοσσαίο. Επισήμως, όπως δήλωσε ο γερουσιαστής Βιτόριο Κρίμι στην εφημερίδα Les Echos, πρόκειται για προπαρασκευαστική συζήτηση στην οποία δεν θα θιγούν η μετεκλογική στρατηγική και το πρόγραμμα του κόμματος. Ομως, όλα τα βλέμματα συγκλίνουν στο οικονομικό πρόγραμμα του Κινήματος του Γκρίλο, το οποίο καταρτίζεται με ταχύτατους ρυθμούς. Στο μανιφέστο του Κινήματος περιλαμβάνεται μόλις μιάμιση σελίδα για την οικονομία, αλλά η κρισιμότητα των περιστάσεων δεν αφήνει αμφιβολίες πως οι σχετικές συζητήσεις είναι εκτενέστερες.
«Για να περάσουμε από τη διαμαρτυρία στην πρόταση, το πρώτο βήμα είναι να στρωθούμε στη μελέτη», είπε στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» ο 55χρονος οικονομολόγος και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Ανκόνας, Μάριο Γκαλεγκάτι. «Υπό αυτό το πρίσμα, οργανώνουμε ομάδα κρούσης αποτελούμενη από πανεπιστημιακούς, οι οποίοι θα παραδίδουν διαλέξεις στους νεοεκλεγέντες». Ο Γκαλεγκάτι είπε ότι μεταξύ των οικονομολόγων που θα προσφέρουν τη βοήθειά τους περιλαμβάνονται ο Μπρους Γκρίνγουαλντ του Πανεπιστημίου Κολούμπια και ο Γάλλος Ζαν-Πολ Φιτουσί.
Ο εμπνευστής Ομως, ο πραγματικός εμπνευστής του οικονομικού προγράμματος του Κινήματος δεν είναι άλλος από τον νομπελίστα οικονομολόγο του Πανεπιστημίου Κολούμπια Τζότζεφ Στίγκλιτζ, του οποίου στενός συνεργάτης είναι ο Γκρίνγουαλντ. Τρία χρόνια αφότου έλαβε μέρος στο «οικονομικό Γούντστοκ» που συγκάλεσε ο Γκρίλο στην Τσεζένα το 2010, ο Γκρίνγουαλντ δημοσίευσε άρθρο από κοινού με τον Γκαλεγκάτι, με θέμα την «οικονομική φιλοσοφία του Κινήματος Πέντε Αστέρων».
Ο Στίγκλιτζ, επιφανής πολέμιος των πολιτικών λιτότητας, συνομιλεί εδώ και χρόνια με τον Μπέπε Γκρίλο. «Για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, η παγκοσμιοποίηση όπως λειτουργεί μοιάζει με συμφωνία με τον διάβολο», έγραψε ο συγγραφέας του Make Globalization Work σε μήνυμα που δημοσιεύθηκε στο μπλογκ του Κινήματος. «Πρέπει να κάνουμε την παγκοσμιοποίηση να λειτουργήσει προς όφελος όχι μόνο των πλούσιων και των ισχυρών, αλλά του καθενός».
Πέρα από την καθιέρωση «εισοδήματος πολίτη» για όλους, μέτρο που θα κόστιζε 20 έως 30 δισ. ευρώ, το οικονομικό πρόγραμμα υποστηρίζει τη μείωση του δημοσίου χρέους μέσω περικοπών στη σπατάλη και της προσφυγής στις νέες τεχνολογίες, ώστε οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες και στις υπηρεσίες χωρίς να απαιτούνται μεσάζοντες. Προβλέπει επίσης την κατάργηση των αμοιβών των στελεχών με stock options, την απαγόρευση της λειτουργίας εταιρειών holding και την απαγόρευση συμμετοχής των τραπεζών σε εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις. Το «εγγυημένο εισόδημα του πολίτη» υποκαθιστά το επίδομα ανεργίας, που καταργείται.
Δημοψήφισμα και μέτρα Ο Γκρίλο υποστηρίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ, χωρίς να περιγράφει στο πρόγραμμα τις απόψεις του για το θέμα. Ασπάζεται επίσης τη λήψη «άμεσων μέτρων για την αναζωογόνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με το γαλλικό πρότυπο». Επίσης, υποστηρίζει την «αποκατάσταση της χρηματοδότησης των δημοσίων σχολείων και νοσοκομείων με την περικοπή άχρηστων έργων υποδομής, όπως το τρένο υψηλής ταχύτητας TAV». Τέλος, δεν διευκρινίζει τις θέσεις του σχετικά με τη βιομηχανική πολιτική ή τον ρόλο του κράτους και της φορολογίας στην άσκηση πολιτικής.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_06/03/2013_513369

No comments: