16.3.13

Πορτογαλία: Στους δρόμους οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά λιτότητας και εθελουσίας

Χιλιάδες πορτογάλοι δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους της Λισαβόνας ενάντια στην πολιτική λιτότητας η οποία εφαρμόζεται στη χώρα υπό την εποπτεία της τρόικας Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η διαδήλωση διεξήχθη με αφορμή τη δρμολόγηση, από πλευράς της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Πορτογαλίας, της εθελουσίας αποχώρησης προσωπικού από τον δημόσιο τομέα.
«Ζητούμε από την κυβέρνηση να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα, την οποία αρκετά έχει καταστρέψει», υποστήριξε η συντονίστρια του Κοινού Μετώπου των σωματείων της δημόσιας διοίκησης Άνα Αβόιλα, επικεφαλής της πορείας των διαδηλωτών προς το υπουργείο Οικονομικών.
Βάσει του προγράμματος λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφώνησε τον Μάιο του 2011 η Πορτογαλία με την τρόικα έναντι της χορήγησης δανείου 78 δισεκ. ευρώ, η κυβέρνηση του Πέντρου Πάσους Κοέλιου έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, με στόχο την εξοικονόμηση 4 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2015.
Για το 2013 προβλέπονται περικοπές επιπλέον 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι νέες περικοπές θα γίνουν εφικτές κατά κύριο λόγο μέσα από ένα πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης υπαλλήλων μέσω διαπραγμάτευσης, το οποίο ήδη προετοιμάζεται, ανακοίνωσε ο Κάρλους Μοέντας, αναπληρωτής υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.
«Τα σωματεία πρόκειται να συμβουλεύσουν τους εργαζόμενους να αρνηθούν τις εθελούσιες αποχωρήσεις τις οποίες θα τους προτείνει η κυβέρνηση», ήταν η άμεση αντίδραση της κ. Αβόιλα.
Μετά το πέρας της έβδομης τριμηνιαίας αξιολόγησης της τρόικας για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος δανεισμού της, η Πορτογαλία πέτυχε σήμερα να της χορηγηθεί από τους πιστωτές της παράταση ενός έτους, έως το 2015, προκειμένου να επαναφέρει το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3%.

http://www.naftemporiki.gr/story/627796

No comments: