3.3.13

Πωλούν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια κατοικιών

Πληθαίνουν οι πωλητές μεγάλων χαρτοφυλακίων κατοικιών στη Γερμανία, καθώς η αύξηση των τιμών κατά τα τελευταία χρόνια, και ιδίως κατά την περίοδο που η κρίση χρέους έπληξε την Ευρωζώνη, έχει δημιουργήσει σημαντικές υπεραξίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με εκτίμηση της Standard & Poor’s, οι τιμές των κατοικιών στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 16,2% τη διετία 2011-2012, ενώ συνολικά από την αρχή της κρίσης, το 2009 και μέχρι σήμερα, η άνοδος αγγίζει το 21,4%. Πρόκειται για μια σαφή απόδειξη του «ράλι» που έχει πραγματοποιηθεί και το οποίο τροφοδοτήθηκε από τη στροφή των ξένων επενδυτών στην αγορά της Γερμανίας, που αποτέλεσε ένα από τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια απέναντι στην πρόσφατη περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως προέκυψε και κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012, συνεχίζεται η τάση της διάθεσης προς πώληση μεγάλων χαρτοφυλακίων κατοικιών. Η Deutsche Bank σε συνεργασία με τον εξ Ιταλίας εταίρο της, την Prelios SpA (θυγατρική της Pirelli στην αγορά ακινήτων), σχεδιάζει να πωλήσει κατοικίες συνολικής αξίας της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Ο λόγος, για το χαρτοφυλάκιο DGAG, στο οποίο εντάσσονται περί τα 10.000 διαμερίσματα σε πόλεις του γερμανικού Βορρά, όπως το Αμβούργο.
Πέραν του εν λόγω πακέτου κατοικιών, υπάρχουν τουλάχιστον ακόμα δύο μεγάλα χαρτοφυλάκια διαθέσιμα προς πώληση. Η Bayerische Landesbank αναζητεί αγοραστή για 32.000 διαμερίσματα που διαθέτει σε όλη τη Γερμανία. Τα ακίνητα αυτά έχουν εκτιμώμενη αξία της τάξεως των 2,4 δισ. Αντίστοιχα, και η Blackstone Group σχεδιάζει την πώληση σχεδόν 8.000 διαμερισμάτων στο Βερολίνο. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο ακινήτων αποκτήθηκε μόλις πέρυσι.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_02/03/2013_512921

No comments: