8.3.13

Τον Απρίλιο οι αυξήσεις κεφαλαίου Για όλες τις τράπεζες

Η τρόικα πιέζει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης από όλες τις τράπεζες και να μην υπάρχουν παρεκκλίσεις. Σύμφωνα με με τις πληροφορίες, από αυτή τη θεώρηση δεν εξαιρείται ούτε η Εθνική Τράπεζα, η οποία λόγω της συγχώνευσης με τη Eurobank αποτελεί ειδική περίπτωση. Το κλίμα αυτό μετέφερε χθες η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κατά τη συνάντησή τους, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών.
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στη Βουλή, τόνισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση βρίσκεται στην τελική ευθεία. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει εδώ και εβδομάδες στις διοικήσεις των τραπεζών να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες μέχρι τέλους Απριλίου, αφήνοντας ανοιχτό μόνο το ενδεχόμενο μιας μικρής άτυπης παράτασης για την άσκηση των δικαιωμάτων.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_08/03/2013_513544

Στουρνάρας με τις ηγεσίες ΤτΕ, Εθνικής και ΤΧΣ
Αλλεπάλληλες συναντήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με δεδομένη και την αρνητική στάση της τρόικας σε αλλαγές του χρονοδιαγράμματος ή των όρων που έχουν συμφωνηθεί από όλα ανεξαιρέτως τα πιστωτικά ιδρύματα. Ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, τον νέο πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Paul Koster και τη διοίκηση της Εθνικής Τραπέζης.
 http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_08/03/2013_513619


Οχι τρόικας σε παράταση ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής λόγω συγχώνευσης με Eurobank

Πιέζει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα από όλες τις τράπεζες χωρίς παρεκκλίσεις

Αρνητική εμφανίζεται η τρόικα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο ενδεχόμενο παράτασης ή εξαιρέσεων από το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τη θεώρηση αυτή δεν εξαιρείται ούτε η Εθνική Τράπεζα, η οποία λόγω της συγχώνευσης με τη Eurobank αποτελεί ειδική περίπτωση.
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στη Βουλή τόνισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση βρίσκεται στην τελική ευθεία, ενώ είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο, τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Paul Koster. Νωρίτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είχαν συνάντηση με επιτελείο της Εθνικής Τράπεζας.
Η τρόικα φαίνεται ότι πιέζει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης από όλες τις τράπεζες και να μην υπάρχουν παρεκκλίσεις. Το κλίμα αυτό μετέφερε χθες η διοίκηση του ΤΧΣ στην αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κατά τη συνάντησή τους, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει εδώ και εβδομάδες στις διοικήσεις των τραπεζών να επιταχύνουν τις διαδικασίες, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση. Η κυβέρνηση ζήτησε να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες μέχρι τέλος Απριλίου αφήνοντας ανοιχτό μόνο το ενδεχόμενο μιας μικρής άτυπης παράτασης για την άσκηση των δικαιωμάτων. Παράλληλα ΤΧΣ και ΤτΕ απέστειλαν επιστολή στις διοικήσεις των τραπεζών, ζητώντας την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στη Βουλή, τόνισε ότι: «Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ιδρυμάτων και προσδοκούμε ότι μόλις ολοκληρωθεί, τα ενισχυμένα και θωρακισμένα πλέον τραπεζικά ιδρύματα, θα μπορέσουν να παίξουν αποτελεσματικά τον ρόλο τους υπέρ της εύρυθμης λειτουργίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας». Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς είναι έτοιμες για τη σύγκληση των συνελεύσεων που θα αποφασίσουν τους όρους των αυξήσεων κεφαλαίου.
Από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας, έχει τεθεί ζήτημα χρονικής μετάθεσης της ανακεφαλαιοποίησης ώστε να πραγματοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί η συγχώνευση των δύο τραπεζών. Πηγές τις Εθνικής Τράπεζας σημειώνουν ότι έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στην Ε.Ε. και το ΤΧΣ και εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι τελικά θα γίνει δεκτό.
Ωστόσο, η τρόικα φαίνεται πως έχει διαφορετική προσέγγιση, θεωρώντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση και της Εθνικής μπορεί και πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Εν τω μεταξύ χθες η Fitch σε έκθεσή της για τη συγχώνευση Εθνικής - Eurobank σημειώνει ότι με την κίνηση αυτή μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσει στη βελτίωση του πιστωτικού προφίλ του νέου οργανισμού, ωστόσο υπογραμμίζει ότι βραχυπρόθεσμα τα ρίσκα είναι σημαντικά και πιθανά να υπερβούν τα οφέλη. Σύμφωνα με τη Fitch, o νέος όμιλος Εθνικής-Eurobank θα είναι ανθεκτικότερος και θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις που δημιουργεί η αδύναμη μακροοικονομική κατάσταση της χώρας. Στα πλεονεκτήματα η Fitch υπογραμμίζει την ενισχυμένη διεθνή παρουσία και το ισχυρό δίκτυο καταστημάτων στην εγχώρια αγορά που θα οδηγήσει σε βελτίωση της καταθετικής βάσης και μείωση του κόστους χρηματοδότησης σε βάθος χρόνου.
Από την άλλη πλευρά, ο οίκος υπογραμμίζει ότι οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της συγχώνευσης είναι μεγαλύτερες από αυτές άλλων τραπεζών που βρίσκονται σε ανάλογη διαδικασία. Εκτιμά ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες του νέου ομίλου δεν θα μεταβληθούν λόγω της συγχώνευσης και θα κυμανθούν στα επίπεδα που έχουν προσδιοριστεί για κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Τέλος σημειώνει ότι η ύφεση δυσκολεύει την επίτευξη των συνεργειών στο σκέλος των εσόδων, ενώ διατυπώνει επιφυλάξεις για την πορεία της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_08/03/2013_513525

No comments: