6.3.13

Κύπρος: Φόρο αλληλεγγύης αντί για “κούρεμα” καταθέσεων προτείνει ο κεντρικός τραπεζίτης Πηγή: Κύπρος: Φόρο αλληλεγγύης αντί για “κούρεμα” καταθέσεων προτείνει ο κεντρικός τραπεζίτης

Φόρο αλληλεγγύης στα έσοδα από τόκους και αποκρατικοποιήσεις 4,5 δισ. ευρώ αντιπροτείνει ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, ώστε να αποτραπεί το “κούρεμα” των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών, στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης της χώρας.
Ο κ. Δημητριάδης παραδέχεται ότι ο κυπριακός τραπεζικός κλάδος θα πρέπει να συρρικνωθεί κατά 20% στα επόμενα 3-5 χρόνια και ζητά πιο ευφάνταστες λύσεις για να διατηρηθεί το μέγεθος της διάσωσης της χώρας σε βιώσιμα επίπεδα.
Ο κεντρικός τραπεζίτης εμφανίζεται με συνέντευξή του στη Wall Street Journal αντίθετος στο κούρεμα των καταθέσεων, ακόμα και αυτών που είναι πάνω από 100.000 ευρώ. Αλλά αντιπροτείνει τη φορολόγηση των εσόδων από τόκους με 10%, εκτιμώντας ότι αυτό το μέτρο μπορεί να φέρει 150 εκατ. ευρώ το χρόνο στα δημόσια ταμεία. Ο ειδικός φόρος αλληλεγγύης θα ισχύσει για τρία χρόνια και δεν θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, λέει.
Επίσης, στο πλαίσιο της συρρίκνωσης του τραπεζικού τομέα, προτείνει να συγχωνευτούν τα ελληνικά δίκτυα των κυπριακών τραπεζών σε μία ενιαία θυγατρική στην Ελλάδα αλλά και να πουληθούν οι θυγατρικές σε χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Ρουμανία, η Μάλτα και η Βρετανία.

http://www.newmoney.gr/article/4683/kypros-foro-allileggyis-anti-gia-koyrema-katatheseon-proteinei-o-kentrikos-trapezitis

No comments: