10.3.13

Δικάζεται το «μακρύ δεξί χέρι» του Παυλίδη

Ο Π. Ζαχαρίου, συνεργάτης του πρώην υπουργού Ναυτιλίας, κάθεται τη Δευτέρα στο εδώλιο για τους εκβιασμούς στο σκάνδαλο των άγονων γραμμών

Της Κατερίνας Κατή

Ο αρμόδιος υπουργός δεν παραπέμφθηκε ποτέ στη Δικαιοσύνη.Με πόρισμα της τότε κυβερνητικής πλειοψηφίας απηλλάγη από την ποινική διαδικασία του Ειδικού Δικαστηρίου. Και τα μόνα που απέμειναν να υπενθυμίζουν την εμπλοκή του Αριστοτέλη Παυλίδη (για τον οποίον ο λόγος), πρώην υπουργού Αιγαίου της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, στο πολιτογραφημένο ως σκάνδαλο των άγονων γραμμών, είναι το δάχτυλο που κούναγε απειλητικά ενώπιον των συναδέλφων του όταν ανέβηκε να τοποθετηθεί στο βήμα του Κοινοβουλίου και η διαγραφή του στη συνέχεια από το κόμμα του.

Το «δεξί του χέρι» όμως, ο Παναγιώτης Ζαχαρίου, δεν είχε την ίδια τύχη.

Και περίπου τέσσερα χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης «εκβίασης» για το μοίρασμα της πίτας των άγονων γραμμών, μεθαύριο (Δευτέρα 11 Μαρτίου) θα καθίσει -μοναδικός κατηγορούμενος- στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας.

Ο στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού καλείται να λογοδοτήσει για το κακούργημα της εκβίασης κατ” επάγγελμα και συνήθεια με αφορμή τις καταγγελίες του εφοπλιστή Φώτη Μανούση ότι του ζήτησε χρήματα για να πάρει «άγονες γραμμές», εκστομίζοντας και την περίφημη φράση «για τα γεράματά μας».
Η «άρρηκτη» σχέση Παυλίδη-Ζαχαρίου αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι όταν «ξέσπασε» η υπόθεση, τον Μάιο του 2007, ο πρώην υπουργός (που αντέτεινε συνεχώς ότι αυτός προσέφυγε σχετικά στον Αρειο Πάγο) δέχτηκε την παραίτηση «για προσωπικούς λόγους» του κ. Ζαχαρίου από τη θέση του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου. Πλην, όμως, την επόμενη μέρα κιόλας από την έναρξη ισχύος της παραίτησης, ξαναδιόρισε σε θέση ειδικού συμβούλου του τον καταγγελλόμενο ως αποδέκτη και κομιστή «μίζας» για την ανάθεση επιδοτούμενων άγονων ακτοπλοϊκών γραμμών στον κ. Μανούση.

Βούλευμα-καταπέλτης

Κατά την κρίση του εισαγγελέα που ζήτησε την παραπομπή του Ζαχαρίου σε δίκη, πρόκειται για «πρόσωπο, συνηθισμένο να λειτουργεί κατά τον τρόπο αυτό, λαμβάνοντας δηλαδή χρήματα από εφοπλιστές που συμμετείχαν στα προγράμματα επιδοτούμενων δρομολογίων, θεωρώντας ως υποχρέωσή τους να του παραδίδουν μέρος των επιδοτήσεων που λάμβαναν από το κράτος».

Στο βούλευμα μνημονεύεται η συνάντηση που είχε επιδιώξει ο Φ. Μανούσης με τον πρώην υπουργό, προκειμένου να λάβει απαντήσεις για τη μεροληπτική στάση που τηρούσε το υπουργείο «προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου “Πηνελόπη”, συμφερόντων της οικογένειας Αγούδημου». O πρώην υπουργός τον παρέπεμψε στον Ζαχαρίου και ο «ιδιαίτερος» φέρεται να είπε στον εφοπλιστή ότι βρέθηκε λύση, αρκεί να «εξασφαλίσουν τα γεράματά τους και να καλυφθούν τα χρέη από το διαμέρισμα που πήρε στη θυγατέρα του ο υπουργός».

Το βούλευμα δέχεται ότι ο συνεργάτης του κ. Παυλίδη απέσπασε συνολικά από τον Μανούση 657.000 ευρώ και απορρίπτονται οι ισχυρισμοί του ότι ήταν οικονομικά εύρωστος και δεν χρειαζόταν να ζητήσει χρήματα.

Ο εισαγγελέας επικαλείται στοιχεία για κατάθεση χρημάτων σε λογαριασμούς του (και) από τον εφοπλιστή Αλέξανδρο Αγούδημο.

Μνημονεύοντας σχετικό έγγραφο της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, επισημαίνει ότι σε τραπεζικό λογαριασμό του Ζαχαρίου «έχουν γίνει καταβολές από τον Αλέξανδρο Αγούδημο, και υπαλλήλους εταιρειών του».

Πρόκειται για ποσό ύψους 58.000 ευρώ, στοιχείο που «δένει απολύτως και με την αναφερθείσα από τον κ. Μανούση στιχομυθία του με τον κατηγορούμενο, ο οποίος του είχε πει: «Εξάλλου ο ανταγωνιστής σου (βλ. Αγούδημος) μας λέει να συμπληρώσουμε εμείς το ποσό που επιθυμούμε”».

Η κόντρα

Ο Αρ. Παυλίδης απαλλάχτηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή, όπου είχε διαβιβαστεί η δικογραφία, αλλά η αντιδικία του με τον Φ. Μανούση συνεχίζεται σε αστικό και σε ποινικό επίπεδο (έχουν αλληλομηνυθεί). Πρόσφατα, έχασε αγωγή που είχε καταθέσει σε βάρος του εφοπλιστή, διεκδικώντας αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου ύψους 500.000 ευρώ. Η αγωγή απορρίφθηκε με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας και βρίσκεται στο στάδιο της καθαρογραφής.

Ακόμη δύο αγωγές που έχουν κατατεθεί (εκατέρωθεν) θα συζητηθούν τον Απρίλιο του 2014.

http://www.efsyn.gr/?p=30109

No comments: