5.3.13

Τα σήματα για χαλάρωση της λιτότητας και παρεμβάσεις των Κεντρικών Τραπεζών ωθούν ανοδικά την Ευρώπη

Ανοδικά αντιδρούν οι ευρωπαϊκές αγορές, έπειτα από τρεις ημέρες απωλειών, λόγω των εικασιών ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη με μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής ενώ οι Ευρωπαίοι μπορεί να χαλαρώσουν κάπως τη λιτότητα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει άνοδο 0,9% και κινείται λίγο πάνω απ' τις 291 μονάδες.
Η μετοχή της OC Oerlikon σημειώνει ράλι, φθάνοντας σε υψηλά τεσσάρων ετών μετά την ανακοίνωση καλύτερων των προβλέψεων αποτελεσμάτων απ' την εταιρεία μηχανολογικού εξοπλισμού κλωστοϋφαντουργίων.
Ανοδικά και η μετοχή της Deutsche Post μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2012.
"Χθες είχαμε πει ότι η Αντιπρόεδρος της Fed Janet Yellen θα επηρέαζε τις αγορές με την φιλική φρασεολογία της προς την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης και δεν πέσαμε έξω", γράφει στο πρωινό report του ο Chris Weston, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης της IG Markets. "Τις τελευταίες μέρες κάποια σημαντικά στελέχη της Fed έκαναν ένα βήμα πίσω δίνοντας στις αγορές να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν σύντομα την πολιτική της Fed, αφού τα κέρδη αυτής της πολιτικής προς το παρόν υπερτερούν των πιθανών συνεπειών", συμπληρώνει.
Η κα Yellen, Νο 2 στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, είπε χθες ότι η Fed θα διατηρήσει το πρόγραμμα αγορά ομολόγων 85 δισ δολ. το μήνα, που έχει θέσει σε ισχύ. Ξεχωριστά ο υποψήφιος για τη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Kikuo Iwata, είπε ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα πρέπει να αγοράζει μακροπρόθεσμα ομόλογα ώστε να βοηθήσει να επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό 2% στη χώρα.
Την ίδια ώρα το Πεκίνο σχεδιάζει να αυξήσει το έλλειμμα προϋπολογισμού κατά 50% φέτος καθώς η κυβέρνηση κόβει φόρους και ενισχύει τα μέτρα στήριξης της καταναλωτικής πίστης.
Εν τω μεταξύ στην Ευρώπη, αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι μπορεί να χαλαρώσουν κάπως την πολιτική λιτότητας έπειτα απ' τις αυξανόμενες αντιδράσεις του κόσμου.
Οι οικονομικοί περιορισμοί μπορεί "να δικαιολογήσουν σε έναν αριθμό υποθέσεων την αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος για τη διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων", δήλωσε ο Επίτροπος Όλι Ρεν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Την ίδια ώρα ο Γάλλος υπ. Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση η γαλλική κυβέρνηση να περάσει νέες περικοπές στον προϋπολογισμό της.
Το πρωί οι  ασιατικές αγορές σημείωσαν κέρδη με τον MSCI Asia Pacific να καταγράφει άνοδο 0,6%.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τα προθεσμιακά συμβόλαια του S&P 500 κινούνται οριακά.

http://www.newmoney.gr/article/4644/ta-simata-gia-halarosi-tis-litotitas-kai-paremvaseis-ton-kentrikon-trapezon-othoyn

No comments: