5.3.13

Κίνα: Σκάει η «φούσκα» στα ακίνητα - Ενισχύει την ιδιωτική κατανάλωση

Τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Νοέμβριο του 2010 κατέγραψαν χθες τα ξημερώματα οι μετοχές στα κινεζικά χρηματιστήρια. Ο δείκτης CSI-300, που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες είτε στη Σαγκάη είτε στην Σεντσέν, υποχώρησε 4,6%, ενώ ο Σύνθετος Δείκτης στη Σαγκάη κατέγραψε απώλειες 3,7% χάνοντας σχεδόν όλα τα κέρδη που είχε συσσωρεύσει από την αρχή του έτους. Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι μετοχές κατασκευαστικών ομίλων, με τις απώλειες να συγκρατούνται από το όριο 10% για την ανώτατη ημερήσια πτώση.
Λίγες ημέρες προτού ξεκινήσει η ετήσια συνεδρίαση του νομοθετικού σώματος της Κίνας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λήψη νέων μέτρων για την συγκράτηση των τιμών στην αγορά ακινήτων. Ενώ μέχρι σήμερα οι πωλητές ακινήτων μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ ενός φόρου 20% στα κεφαλαιακά κέρδη ή 1%-3% στην τιμή πώλησης, πλέον η δεύτερη επιλογή καταργείται. Αν κάποιος, δηλαδή, αγόρασε ένα σπίτι 100 εκατ. γιουάν και του πώλησε 200 εκατ. γιουάν, θα αναγκαστεί να πληρώσει φόρο 20 εκατ. γιουάν, ενώ προηγουμένως θα μπορούσε να πληρώσει 2 - 6 εκατ. γιουάν.
Αναλυτές σχολίαζαν ότι θα πρέπει ακόμα να αποσαφηνισθούν σημαντικές λεπτομέρειες, όπως εάν από τον φόρο θα εξαιρείται η πρώτη κατοικία ή όσοι έχουν αγοράσει το προς πώληση ακίνητο τουλάχιστον προ πενταετίας.
Η κυβέρνηση ετοιμάζει, επίσης, την επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας (ισχύει ήδη πιλοτικά στις περιοχές της Σαγκάης και του Τσόνγκινγκ), με τον οποίο ενδέχεται να συμψηφίζεται ο φόρος πώλησης ακινήτων. Με τα μέτρα αυτά το Πεκίνο ελπίζει να συγκρατήσει τη «φούσκα» που τροφοδοτεί στην αγορά ακινήτων η χαλαρή νομισματική πολιτική.
Ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CBS αποκάλυψε, όμως, την ύπαρξη τεράστιων πόλεων-φαντάσματα, όπου τεράστια οικοδομικά συγκροτήματα παραμένουν μισοτελειωμένα ή νεόδμητες οικοδομές είναι ακατοίκητες. Εικόνες που δημιουργούν ανησυχία ότι η «φούσκα» στην αγορά ακινήτων μπορεί ήδη να έχει αρχίσει να σκάει.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26518&subid=2&pubid=113004246

Την ταχύτατα αναπτυσσόμενη τάξη των καταναλωτών βάζει στο επίκεντρο η Κίνα, με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Wen Jiabao, να ανακοινώνει σχέδιο αναδιοργάνωσης της οικονομίας, που θα στηρίζεται πλέον στην κατανάλωση και όχι στις επενδύσεις και εξαγωγές.

Μιλώντας στην ετήσια συνεδρίαση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, ο Wen δήλωσε πως η απελευθέρωση της δύναμης των κινέζων καταναλωτών είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, ενώ ζήτησε να υπάρξει επιτάχυνση της μεταρρύθμισης του συστήματος καταγραφής των νοικοκυριών της χώρας, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην προσπάθεια αστικοποίησης η οποία, κατά τον ίδιο, υπογραμμίζει το πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

«Πρέπει σταθερά να θέσουμε ως μακροπρόθεσμη στρατηγική μας για την οικονομική ανάπτυξη την επέκταση της εγχώριας ζήτησης», τόνισε ο Wen. «Για να επεκταθεί η ιδιωτική κατανάλωση, θα πρέπει να ενισχύσουμε την ικανότητα του κόσμου να καταναλώνει, να διατηρεί τις καταναλωτικές του προσδοκίες σταθερές, να ενισχύσουμε την επιθυμία του να καταναλώσει, να βελτιώσουμε το καταναλωτικό περιβάλλον του και να κάνουμε την κατανάλωση κινητήριο δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης».

Ο Wen στοχεύει σε συνολική οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 7,5% το 2013. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/761578/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: