10.3.13

Κύπρος: Κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο θα παρασύρει και την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον Χρ. Πισσαρίδη

Το κούρεμα καταθέσεων δεν θα είναι καταστροφικό μόνο για την Κύπρο, αλλά θα παρασύρει και την Ευρωζώνη, τονίζει σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης. Διερωτάται πού θα σταματήσει το κούρεμα καταθέσεων, αν γίνει αυτό το πράγμα στην Κύπρο.

Κάθε φορά που μια τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα κεφαλαίων γιατί τότε να μην καταφεύγει στις καταθέσεις, τονίζει. Είναι γι' αυτό, προσθέτει, που «το απορρίψαμε όλοι με πολλή σιγουριά και δεν το βλέπω να γίνεται. Και η Τρόικα δεν θα επιμένει. Επιμείναμε τόσο πολύ, που μπορώ να πω με βεβαιότητα πλέον ότι, η Τρόικα εξετάζει ήδη άλλες εναλλακτικές λύσεις».

Επίσης, ο κ. Πισσαρίδης αφήνει να νοηθεί ότι η επιβολή προσωρινής φορολογίας επί των εσόδων από τόκους μπορεί να είναι μια διέξοδος, καθώς τα επιτόκια στην Κύπρο είναι ψηλά και η φορολογία χαμηλή.

Την ίδια στιγμή απορρίπτει εισαγωγή φορολογίας επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Αυτό θα ζημιώσει τη χώρα μας, προσθέτει. Σε ό,τι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις προειδοποιεί ότι δεν μπορούν να γίνουν τώρα και υπό τη μορφή ξεπουλήματος όσο-όσο.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή μετά την πιεστική εμμονή, σύμφωνα με πληροφορίες, του ΔΝΤ για μείωση του κυπριακού χρέους στο 95-100% του ΑΕΠ το 2020 και βρίσκουν σε πλήρη κινητοποίηση το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, την Κεντρική Τράπεζα, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, που είναι σε θέση να διαδραματίσουν ρόλο προς την κατεύθυνση της διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.

Οι επικεφαλής της Τρόικας ασκούν αφόρητες πιέσεις για αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12,5% και για υιοθέτηση φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, καθώς εκτιμούν ότι πρέπει να προκύψουν επιπλέον έσοδα για το κράτος. Θέτουν ακόμη θέματα για περαιτέρω περικοπές δαπανών. Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των Ημικρατικών παραμένει στο τραπέζι με τις κυπριακές Αρχές να θεωρούν ότι το ζήτημα αυτό είναι διαχειρίσιμο υπό προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να βγήκε στην επιφάνεια ακόμη ένα θέμα που προκαλεί καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και έχει σχέση με το ξέπλυμα χρήματος. Ενώ είχε ετοιμασθεί ένα προσχέδιο με τους όρους εντολής του οίκου, ο οποίος θα αναλάμβανε την έρευνα για το ξέπλυμα χρήματος σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, όπως συμφωνήθηκε στην Ευρωομάδα (Eurogroup), το κλιμάκιο της τρόικας ζήτησε να επανεξετάσει το θέμα. Οι πιέσεις είναι μεγάλες για συρρίκνωση των εργασιών των τραπεζών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, θα συζητήσει αύριο με τον κ. Σαμαρά και το θέμα κυπριακών τραπεζών, με βάση κάποιες γραμμές που καθορίστηκαν στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τις ηγεσίες των τριών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που ήδη μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αναστασιάδης θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών για το "ελλαδικό τμήμα" τους να καλυφθεί από το ποσό ανακεφαλαιοποίησης που ήδη έχει πάρει η Ελλάδα


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1888003&nt=103 

_______________________________________

καλή τύχη


No comments: