9.3.13

Η Κίνα προειδοποιεί (ξανά) για πόλεμο νομισμάτων

Νέα προειδοποίηση απευθύνει το Πεκίνο για τον κίνδυνο πολέμου νομισμάτων, σημειώνοντας ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα πληρώσουν τελικά το τίμημα των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων.

«Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, ανησυχώ για τον πληθωρισμό, τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων και τον αρνητικό αντίκτυπο από την υπερβολική έκδοση των βασικών νομισμάτων», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας, Τσεν Ντεμίνγκ. Μιλώντας ενώπιον του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, είπε ότι η προμελετημένη υποτίμηση των κύριων νομισμάτων θα επιφέρει τεράστιο αντίκτυπο στις αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο εκφράζει την ανησυχία του για τον κίνδυνο πολέμου νομισμάτων που θα πλήξει τις κινεζικές εξαγωγές, ενώ παράλληλα θα οδηγήσει ανοδικά τις τιμές των εμπορευμάτων. Το θέμα έχει βρεθεί εκ νέου στην επικαιρότητα από τότε που ο Σίνζο Άμπε αναρριχήθηκε στην ηγεσία της Ιαπωνίας υποσχόμενος στροφή 180º και στη νομισματική πολιτική, ενώ παράλληλα η ευρωζώνη, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ακολουθούν προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο κ. Τσεν κάλεσε τους κεντρικούς τραπεζίτες και τους υπουργούς Οικονομικών του G20 να συμμορφωθούν με τη δέσμευση που έλαβαν στην τελευταία τους συνάντηση στη Μόσχα «να μη στοχεύουν σε συγκεκριμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες για ανταγωνιστικούς σκοπούς».
'

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/762465/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: