1.3.13

Φορέας εκκαθάρισης «κακών τραπεζών»

Τι προτείνει η Bain στην ΤτΕ για ΑΤΕ, Τ.Τ. και τις τέσσερις συνεταιριστικές
Σε έναν κεντρικό φορέα θα ανατεθεί η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν απομείνει στις επτά «κακές τράπεζες» που βρίσκονται υπό εκκαθάριση (Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ProtoBank, T-Bank και οι συνεταιριστικές Αχαΐας, Λαμίας και Λέσβου - Λήμνου). Τα περιουσιακά στοιχεία αυτών των τραπεζών είναι κυρίως μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συνολικής ονομαστικής αξίας 6 δισ. περίπου. Κατά το μεγαλύτερο μέρος είναι δάνεια προς επιχειρήσεις και αγρότες που έχουν χορηγήσει η Αγροτική και το Τ.Τ. Η κεντρική υπηρεσία που προτείνεται θα συνδράμει στην εκποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων ώστε να αποζημιωθούν μερικώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, που έδωσαν στις τράπεζες αυτές 14 περίπου δισ. ευρώ. Προφανώς το ποσό που θα εισπραχθεί από την εκποίηση θα είναι πολύ μικρότερο της ονομαστικής τους αξίας.
ΑνακεφαλαιοποίησηΝέες επαφές θα έχουν σήμερα στελέχη των τραπεζών με τους εμπειρογνώμονες της τρόικας. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και τα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_01/03/2013_512765

Η πρόταση της αμερικανικής Bain προς την ΤτΕ για τη διαχείριση των υπό εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων

Τη δημιουργία μιας εξειδικευμένης κεντρικής υπηρεσίας, με σκοπό τη διαχείριση των προβληματικών δανείων των υπό εκκαθάριση τραπεζών, προκρίνει ως την πλέον αποτελεσματική λύση η Bain & Company. Πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 6 δισ. ευρώ των επτά υπό εκκαθάριση τραπεζών (η Proton Bank, η T-Bank, οι Συνεταιριστικές Αχαΐας, Λαμίας και Λέσβου - Λήμνου, η Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) για τη διεκδίκηση των οποίων έχουν οριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) επτά διαφορετικοί εκκαθαριστές (ένας σε κάθε τράπεζα). Σημειώνεται ότι όσο περισσότερα κεφάλαια καταφέρουν να ανακτηθούν από τα προβληματικά αυτά δάνεια τόσο θα περιοριστεί η ζημιά για τους φορολογούμενους, καθώς για την κάλυψη των χρηματοδοτικών ανοιγμάτων των 7 παραπάνω τραπεζών το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ΤΕΚΕ κατέβαλαν 13,8 δισ. ευρώ!
Στην έκθεση της Bain με τίτλο «Πολιτικές και Διαδικασίες για τη Διασφάλιση της Αποτελεσματικής Διαχείρισης και Ανάκτησης των Στοιχείων Ενεργητικού, που έχουν περιέλθει στους Εκκαθαριστές των υπό εκκαθάριση Πιστωτικών Ιδρυμάτων», που εκπόνησε για λογαριασμό της ΤτΕ ο συμβουλευτικός οίκος, επισημαίνει τις σημαντικές αδυναμίες του σημερινού νομικού πλαισίου. Η Bain προτείνει σε πρώτη φάση την ενίσχυση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου και την ευθυγράμμισή του με τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών όπως η Ιταλία ή η Ιρλανδία. Παράλληλα με την ενίσχυση του νομικού πλαισίου, υπογραμμίζεται στην έκθεση, θα πρέπει να εξεταστεί η δημιουργία μιας εξειδικευμένης κεντρικής υπηρεσίας που θα συνδράμει στη διαχείριση όλων των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού των υπό εκκαθάριση τραπεζών. Η Bain τονίζει ότι η δημιουργία μιας τέτοιας υπηρεσίας είναι η πλέον αποτελεσματική λύση για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιτυγχάνοντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας. Επίσης, υπογραμμίζεται στην έκθεση ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να εξειδικευτεί μια στρατηγική για την αντιμετώπιση των δανείων που εμφανίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους (αλλά ακόμα δεν είναι μη εξυπηρετούμενα).
Τα υπό εκκαθάριση μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ύψους 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,1 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά, το 1,12 δισ. ευρώ στεγαστικά, τα 543 εκατ. ευρώ καταναλωτικά και 296 εκατ. ευρώ αφορούν πιστωτικές κάρτες. Τα δάνεια αυτά αντιστοιχούν σε 134.217 δανειολήπτες, εκ των οποίων οι 73.184 είναι επιχειρηματικοί πελάτες, οι 18.440 είναι δανειολήπτες στεγαστικών και οι 42.593 καταναλωτικών δανείων. Επίσης, τα «φέσια» από τις πιστωτικές κάρτες αφορούν 106.741 άτομα.
Στην έκθεση της Bain εξετάζονται τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα δύο μοντέλων διαχείρισης των επισφαλειών. Το πρώτο είναι η κάθε τράπεζα να αντιμετωπίσει ατομικά τα προβληματικά στοιχεία (όπως συμβαίνει σε χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία και η Ισλανδία) και το δεύτερο με τη δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας (όπως γίνεται σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία). Σύμφωνα με την ανάλυση της Bain, η δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων παρουσιάζει σειρά πλεονεκτημάτων (ομοιογενής εφαρμογή των διεθνών πρακτικών, δημιουργία τυποποιημένων διαδικασιών διαχείρισης, οικονομίες κλίμακας, ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη κ.ά.).
Σημειώνεται ότι η έκθεση της Bain δεν δεσμεύει την Τράπεζα της Ελλάδος, ωστόσο είναι βέβαιο ότι τα ευρήματά της θα ληφθούν σοβαρά υπόψη. Η ΤτΕ ήδη έχει συστήσει επιτροπή με σκοπό την υποβολή προτάσεων για τον εξορθολογισμό του πτωχευτικού δικαίου και των διαδικασιών εκκαθάρισης των τραπεζών.
Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τρόπο που δεν θα εξοντώσει τους δανειολήπτες και παράλληλα δεν θα τραυματίσει περαιτέρω το ήδη εξασθενημένο τραπεζικό σύστημα, θα αποτελέσει την επόμενη μεγάλη πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κυβέρνηση, ΤτΕ και τράπεζες, αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_01/03/2013_512747

No comments: