24.3.13

Το σήριαλ της Αθήνας επαναλαμβάνεται σε χειρότερη εκδοχή του στην Κύπρο

 Του Γιάννη Αγγέλη

"Η Κύπρος την επόμενη ημέρα της συμφωνίας δεν θα διαθέτει ούτε ένα ευρώ …δικό της". Την εκτίμηση αυτή μετέφερε στο Capital.gr διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες, όπου θα βρίσκεται από σήμερα το πρωί ο κύπριος Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης, σε αναζήτηση λύσης απέναντι στο "αδιέξοδο" που δημιουργήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα λόγω των νέων απαιτήσεων του ΔΝΤ.

Η τελική μορφή συμφωνίας θα πρέπει να συζητηθεί σήμερα το απόγευμα στις 7 μ.μ. στην συνάντηση του Eurogroup με την παρουσία της κας Λαγκάρντ και του κ. Ντράγκι. Είναι αμφίβολο, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, ότι θα τελειώσει γρήγορα η συνάντηση αυτή. Το ΔΝΤ με υποστήριξη του κ. Σόιμπλε επανέρχεται και επιμένει στην οριστική και εξ αρχής ενοποίηση του "καλού" τμήματος της Λαϊκής Τράπεζας με την Τρ. Κύπρου, με την προϋπόθεση ότι η νέα τράπεζα θα πάρει πάνω της και τις υποχρεώσεις (περί τα 9 δισ. ευρώ) της Λαϊκής προς τον ELA. Και αυτό αφού «κουρευτούν» οι καταθέσεις της Κύπρου με 20% (με ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού αυτού έως και το 25%).

Το θρίλερ αυτό μοιάζει να είναι επανάληψη των ανάλογων σήριαλ που είχαμε δει δύο και τρεις φορές στην Αθήνα στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα: συμφωνίες που φτάνουν σε οριακό σημείο και στην συνέχεια επιστροφή στο σημείο μηδέν με κάποιον από τους διαπραγματευτές – συνήθως το ΔΝΤ – να φέρνει κάποια νέα απαίτηση στο τραπέζι.

Ενδεικτική  της αντίληψης που υπάρχει για τις διαπραγματεύσεις αυτές είναι η ακόλουθη «περιγραφή» που κάνει στο Capital.gr έμπειρος Βρετανός διπλωμάτης στις Βρυξέλλες.

Πρέπει να καταλάβετε, λέει στο Capital.gr, ότι δεν υπάρχει τίποτα το παράξενο σ’ αυτή την διαδικασία. «Θυμηθείτε πως γίνεται το κυνήγι. Τα «σκυλιά» πολιορκούν το θήραμα μέχρι να το φέρουν εκεί που το θέλει ο κυνηγός για να το χτυπήσει. Όσο πιο καλά εκπαιδευμένα είναι τα «σκυλιά» τόσο πιο γρήγορα παρασύρουν το θήραμα στον τόπο που πρέπει. Αφού πριν το εξαντλήσουν βέβαια και αφού καταφέρουν να αποκλείσουν κάθε δυνατή διέξοδο. Γιατί δεν αναγνωρίζεται αυτή την διαδικασία σε ότι γίνεται τώρα στην Κύπρο ;…  

Οι Βρετανοί βέβαια εμφανίζονται θεατές σε ότι γίνεται στην Κύπρο, αλλά είναι ίσως αυτοί που γνωρίζουν και τα περισσότερα για το νησί από …δική τους πείρα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όποια τελικά εκδοχή και να επικρατήσει στην τελική συμφωνία η εικόνα είναι αρκετά ξεκάθαρη από τώρα: Κάθε «κουμπαράς» που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία την επόμενη ημέρα, είτε θα έχει σπάσει και θα έχει «κουρευτεί», είτε θα έχει δεσμευτεί υπό την εποπτεία της ΕΚΤ και της τρόικα, είτε θα είναι υποθηκευμένος για την αποπληρωμή του δανείου των 10 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις και οι κουμπαράδες των κυπρίων στην Λαϊκή τράπεζα, μαζί με τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών Ταμείων καταλήγουν στην Bad Bank δηλαδή στην «μαύρη τρύπα». Τα ελάχιστα που θα μείνουν διαθέσιμα θα είναι αυτά τα χρήματα που δεν ξεπερνούν τα 100 χιλ. ευρώ και αυτά αφού απομειωθούν κατά το ποσό των υποχρεώσεων που έχει ο καταθέτης στην τράπεζα από δάνεια ή άλλες υποχρεώσεις!

Το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τρ. Κύπρου διαγράφει επίσης το 20% με 25% για τα ποσά πάνω από τις 100 χιλ. στα φυσικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις ή άλλους οργανισμούς πράγμα που αν το συνδυάσει κανείς με τις τρέχουσες εντός και εκτός Κύπρου υποχρεώσεις οδηγεί σε πρωτοφανή οικονομική «ασφυξία».

Και σαν να μην έφτανε αυτό έρχεται και το «πακέτο» δημοσιονομικών μέτρων ύψους 4,5% του ΑΕΠ (όπως είχε προειδοποιήσει από χθες το Capital.gr) το οποίο μεταφράζεται σε μια ανάλογα δραματική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Με άλλα λόγια η Κύπρος υποχρεώνεται να κάνει μέσα σε λίγες εβδομάδες και μήνες την διαδρομή που έκανε η Ελλάδα μέσα από τρία μνημόνια σε δυόμιση χρόνια ! Η προσαρμογή είναι τρομακτικά βίαιη. Δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με αυτό που έχει συμβεί στην Ελλάδα. Ορισμένοι αναλυτές στην Κύπρο επιχειρούσαν τις τελευταίες ημέρες να εντοπίσουν τους πόρους που θα έχουν μείνει στο νησί για να σχεδιάσουν την «ανάκαμψη» από την επόμενη ημέρα.

Το σοκ είναι πρωτοφανές καθώς διαπιστώνουν ότι σε καμία από τις εκδοχές της συμφωνίας που ετοιμάζεται για σήμερα δεν μπορούν πλέον να βρεθούν αυτοί οι πόροι, ούτε στην πραγματική οικονομία μπορούν να βρεθούν πλέον, ούτε στην περιβόητη «γκρίζα οικονομία», αφού το νομοσχέδιο που πέρασε η ΚτΚ προχθές στην Βουλή, δίνει υπερεξουσίες στην ΕΚΤ (μέσω της ΚτΚ) να δεσμεύσει την διακίνηση κάθε ευρώ από όπου και αν προέρχεται. Ενδεικτικό της αυστηρότητας αυτών των δεσμεύσεων είναι ότι ο έλεγχος αυτός επιτρέπει στην ΚτΚ να σταματά την διακίνηση οποιουδήποτε ποσού ακόμα και από το ένα τμήμα σε άλλο της ίδιας τράπεζας!

Υπ’ αυτούς τους όρους ακόμα και αν δεν σταματήσει την χρηματοδότηση η ΕΚΤ την Δευτέρα μέσω ELA, όπως έχει απειλήσει, η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων έχει ήδη σταματήσει ακόμα και από την μία «τσέπη» της ίδιας τράπεζας στην άλλη… Και να σκεφτεί κανείς ότι η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, προϊόντων, υπηρεσιών και προσώπων αποτελούσε μαζί με την εγγύηση των καταθέσεων και του κρατικού αξιόχρεου, τους πυλώνες για την οικοδόμηση του ευρώ.

Η επόμενη ημέρα της συμφωνίας, σε οποιαδήποτε πλέον εκδοχή της σήμερα το βράδυ, έχει ήδη αφήσει την Κύπρο χωρίς ούτε ένα ευρώ δικό της…

Και όλα αυτά συμβαίνουν στην Κύπρο, το πειραματικό εργαστήριο του ΔΝΤ με εντολή της ευρωπαϊκής τρόικα.     

http://www.capital.gr/news.asp?id=1757973

__________________________________________

μια ψύχραιμη άποψη
τίποτε όμως δεν ήταν μη-προβλέψιμο εδώ και πάρα πολύ καιρό

 

No comments: