1.3.13

Υπαναχώρηση για την αυτονομία Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

Πεδίο έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας θα αποτελέσει η αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και γενικότερα η αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού. Αν και τα τεχνικά κλιμάκια (ΔΝΤ και Ε.Ε.) ζητούν αυτονομία της νεοσύστατης Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους για αύξηση των δημοσίων εσόδων και πάταξη της φοροδιαφυγής, εν τούτοις η κυβέρνηση δεν φαίνεται πρόθυμη να παραχωρήσει εξουσίες υπερυπουργού στον γενικό γραμματέα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι δεν εντάσσει το ΣΔΟΕ και τη Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων υπό την εποπτεία του. Μάλιστα, ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης αναρωτήθηκε –μέσω της «Κ»– «κατά πόσον συνάδει με τα δημοκρατικά ήθη η εκχώρηση υπερεξουσιών σε ένα μη εκλεγμένο πρόσωπο».
Είναι σαφές ότι το πολιτικό σύστημα δυσκολεύεται να παραχωρήσει εξουσίες τις οποίες διαχειριζόταν επί χρόνια. Ωστόσο, αυτό ακριβώς επιδιώκει η τρόικα, δηλαδή να ελαχιστοποιήσει τις πολιτικές παρεμβάσεις στον φοροεισπρακτικό και ελεγκτικό μηχανισμό. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι αρμοδιότητες που θα εκχωρηθούν στον νέο γενικό γραμματέα εσόδων δεν μπορούν να επιστρέψουν στον υπουργό Οικονομικών, γεγονός το οποίο οδήγησε στην ανάθεση περιορισμένων αρμοδιοτήτων που επί της ουσίας δεν αλλάζουν το υφιστάμενο καθεστώς, διατηρώντας το χαοτικό πλαίσιο υπό το οποίο λειτουργεί σήμερα ο φοροεισπρακτικός και ελεγκτικός μηχανισμός.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα πίσω στην αναδιάρθρωση του μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών. Κι ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ανώτατο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι το ΣΔΟΕ και η Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων θα ενταχθούν στη νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, πλέον δηλώνει ότι οι δύο ανωτέρω υπηρεσίες θα παραμείνουν στον υπουργό Οικονομικών. Στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συζητήθηκαν οι αλλαγές στο οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και την καλύτερη λειτουργία του. Εκτός από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στη συνάντηση συμμετείχε και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος.
Ο κ. Στουρνάρας, σε δηλώσεις του όσον αφορά την έκθεση του ΔΝΤ και της Ε.Ε., απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στους μηχανισμούς και ειδικότερα στο μοντέλο λειτουργίας του ΣΔΟΕ, όπως ζητεί η τρόικα. Στην έκθεση που παρέδωσαν στην κυβέρνηση τα τεχνικά κλιμάκια στα τέλη Ιανουαρίου, εστίασαν την κριτική τους στις αδυναμίες του ελεγκτικού μηχανισμού (αναφέροντας συγκεκριμένα ότι πρόκειται για ένα γερασμένο ελεγκτικό μηχανισμό), την ανάγκη να αυτονομηθεί η Γραμματεία Εσόδων, καθώς και να ενταχθεί σε αυτήν το ΣΔΟΕ και η Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Ενδεικτικό της δυσπιστίας της τρόικας είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια απέρριπτε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να ενταχθεί στο Μνημόνιο πρόβλεψη για έσοδα από τη φοροδιαφυγή. Και αυτό διότι οι ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν προχωρούσαν σε αλλαγές στους μηχανισμούς. Αντίθετα, η αλλαγή ήρθε «απέξω». Και συγκεκριμένα, από ελεγκτικές εταιρείες που ανέλαβαν να ελέγχουν τις Α.Ε. και τις ΕΠΕ προκειμένου να λάβουν φορολογικό πιστοποιητικό. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε λογιστικές αναμορφώσεις προκειμένου να λάβουν το φορολογικό πιστοποιητικό, διευρύνοντας έτσι τη φορολογική βάση κατά 3,4 δισ. ευρώ. Οι δε επιπλέον φόροι που μπήκαν στα δημόσια ταμεία έφθασαν τα 879 εκατ. ευρώ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_01/03/2013_512828

No comments: