6.3.13

Συνεχίστηκε το αρνητικό σερί στο Χ.Α.

αρά το γεγονός ότι τόσο ο Γενικός όσο και ο Τραπεζικός δείκτης ανέκαμψαν από τα χαμηλά ημέρας, με τον πρώτο να αλλάζει 15 φορές πρόσημο, τελικά δεν απεφεύχθη το αρνητικό κλείσιμο και για τους δύο ενδεικτικούς δείκτες του Χ.Α., που συμπλήρωσαν τέταρτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χαμηλό ημέρας, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 956,17 μονάδες (-1,13%), ο Τραπεζικός μέχρι τις 143,92 (-5,27%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 0,8110 ευρώ (-7,53%), της Εθνικής μέχρι τα 0,8200 ευρώ (-6,5%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,2110 ευρώ (-4,59%).

Παρά την σχετικά “ανάδυση”, ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε νέα χαμηλά 307 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 6/8/1987 (144,92 μονάδες). Και ασφαλώς και δεν υπάρχει καμία σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα, αφού η σύνθεση του Τραπεζικού δείκτη πριν από 26 χρόνια, ήταν εντυπωσιακά διαφορετική, τόσο από τις μετοχές που τον συνέθεταν, όσο και από τη στάθμιση που είχαν στον εν λόγω δείκτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις μετοχές του 25αρη, μόνο ο τίτλος του ΟΤΕ δεν “είδε” αρνητικό πρόσημο σε κανένα σημείο της συνεδρίασης.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Τρ. Ελλάδος, καθώς από σήμερα οι μετοχές της Τράπεζας είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσης 1.1.2012-31.12.2012, ποσού Ευρώ 0,5376 ανά μετοχή (καθαρό ποσό 0,4032 Ευρώ ανά μετοχή). Το ποσό του μερίσματος υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 25% σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 3943/2011. 

Σημειώνεται ότι για τους μετόχους που εμπίπτουν στο άρθρο 8 παρ. 5 του Καταστατικού της Τράπεζας, το μέρισμα χρήσεως 2012, θα ανέλθει σε Ευρώ 0,521442 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: Ευρώ 0,391081 ανά μετοχή).

Το χαμηλό εξαμήνου ισοφάρισε σήμερα η μετοχή της Τρ. Αττικής, καθώς στην τιμή των 0,2150 ευρώ είχε ξανακλείσει στις 6/9/2012. Η στήλη συνεχίζει να υποστηρίζει ότι ο εν λόγω τίτλος “δείχνει τον δρόμο” που θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες Τραπεζικές μετοχές, μόλις ανακοινωθούν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης.

Αξιοπρόσεκτα ημερήσια κέρδη μπορεί να άφησαν οι μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς για όσους είχαν “το θάρρος” να τοποθετηθούν στα χαμηλά ημέρας, ενώ αντίθετα συνεχίζεται η “βύθιση” της Εθνικής που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 16,08%.

Ο τίτλος, σύμφωνα με στοιχεία της Solidus Sec. κινείται σε επίπεδα Αυγούστου 1989 με το αμέσως χαμηλότερο προσαρμοσμένο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 8/8/1989 (0,8150 ευρώ).


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Συνεχίζεται και σήμερα η ευφορία σε όλες τις μεγάλες διεθνείς Αγορές, ενώ ξεχωρίζει το +2,13% του Nikkei και τα νέα ιστορικά υψηλά που διεκδικεί ο Dow Jones.

Το Ιαπωνικό νόμισμα αναμένεται να διολισθήσει στα 100 γεν το δολάριο, λόγω ανησυχιών για τις πολιτικές χαλάρωσης της Τράπεζας της Ιαπωνίας, προέβλεψε ο Bill Gross της Pimco. "Θα δούμε πολύ τύπωμα γεν" ανέφερε ο κ. Gross κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο Bloomberg. Όλοι θέλουν να αποφύγουν το νόμισμα που εμπλέκεται περισσότερο σε πολιτικές χαλάρωσης, σημείωσε.

Οι εταιρείες της Νότιας Ευρώπης υποφέρουν από την διστακτικότητα των Τραπεζών να διοχετεύσουν την φθηνή χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες, αναφέρει σε έκθεση της η Morgan Stanley. H ποσότητα των δανείων που προσφέρονται στις εταιρείες της Νότιας Ευρώπης υποχωρεί, την ώρα που το κόστος δανεισμού αυξάνεται παρά τις προσπάθειες της ΕΚΤ να παράσχει ρευστότητα, σημειώνει ο αναλυτής της Morgan Stanley, Alice Timperley, επισημαίνοντας ότι “ο μηχανισμός μετάδοσης μεταξύ χρηματοδότησης και δανεισμού είναι εξαιρετικά κατακερματισμένος".

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, με βάση στοιχεία της ΕΚΤ που επικαλείται η Morgan Stanley, τον Ιανουάριο του 2013 ο δανεισμός στις Επιχειρήσεις στην Ιταλία είναι 3% χαμηλότερος σε σχέση με το 2012, στην Πορτογαλία 7%, στην Ελλάδα 9% και στην Ισπανία 11%. Το μέσο επιτοκιακό περιθώριο που καταβάλλουν οι Ιταλικές εταιρείες ήταν κατά 350 μονάδες βάσης υψηλότερο από το Ευρωπαϊκό διατραπεζικό επιτόκιο, σημειώνεται στην έκθεση. Την ίδια ώρα για τις Ισπανικές ήταν 320 μονάδες υψηλότερο.

Η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να την αγνοήσει κανείς και σε περίπτωση που το πολιτικό σκηνικό επιδεινωθεί, οι επιπτώσεις θα γίνουν άμεσα αισθητές σε Παγκόσμια κλίμακα, αναφέρει σε άλλη έκθεσή της η Morgan Stanley. Το εκλογικό αποτέλεσμα από την Ιταλία ήρθε να ταρακουνήσει τους Ευρωπαίους και η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη να ακούσει την απαίτηση της Ιταλίας για χαμηλότερη ισοτιμία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, η δίκαιη αξία του ευρώ για την Ιταλία είναι το 1,1900.Σύμφωνα με έκθεση, η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη Αγορά Κρατικών ομολόγων παγκοσμίως και με το 35% των Ιταλικών ομολόγων να ανήκουν σε ξένους, η Ιταλία μπορεί να καταστεί ρυθμιστής της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας.


Αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την Ευρωζώνη η Goldman Sachs
Σε αναθεώρηση επί τα χείρω των βραχυπρόθεσμων προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης προχώρησε η Goldman Sachs σε ανάλυσή της, όπου σημειώνεται ότι το ευρύτερο outlook παραμένει αμετάβλητο.

Όπως διευκρινίζει, η αναθεώρηση οφείλεται στο απροσδόκητο μέγεθος της αδυναμίας της Γαλλίας -όπως έδειξαν οι τελευταίοι σύνθετοι δείκτες- καθώς και στην επίπτωση της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης εβδομάδας. Για τον λόγο αυτό, προχωρά σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για το ΑΕΠ του 2013 στο -0,4% από -0,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Το πραγματικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να διαμορφωθεί στο -0,5%. Κατά την Goldman, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης παραμένουν εσωτερικοί και είναι πιθανό να προέλθουν από τις περαιτέρω πιέσεις στις Αγορές, λόγω της δυσκολίας σταθεροποίησης της Ευρωπεριφέρειας.

Η φυγή καταθέσεων έχει επιταχύνει στη Μεγαλόνησο καθώς αυξάνονται οι πιέσεις στη Λευκωσία απ' τη "συμμαχία" του Βερολίνου να "κουρέψει" τις μη εγγυημένες καταθέσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας “Daily Telegraph” η φυγή των καταθέσεων έχει φθάσει το 12% του ΑΕΠ της Κύπρου στον περασμένο μήνα. Τις πρώτες δύο εβδομάδες του Φεβρουαρίου έφυγαν γύρω στο 1 δισ ευρώ, γράφει η Βρετανική εφημερίδα, καθώς οι καταθέτες φοβούνται ότι θα πληγούν τα κεφάλαια τους καθώς εντείνεται η Τραπεζική κρίση εν μέσω των καθυστερήσεων για τη χρηματοδοτική στήριξη της Λευκωσίας.

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου είχε γνωστοποιήσει πως τον Ιανουάριο είχαν φύγει καταθέσεις ύψους 1,7 δισ ευρώ απ' τη Χώρα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι νέες θέσεις εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 198.000 τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ιδιωτικών Ερευνών ADP. Τα επίπεδα απασχόλησης διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα από τον Φεβρουάριο του 2012. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα δημιουργηθούν 170.000 νέες θέσεις.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν 2% τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 2,2%. Τον προηγούμενο μήνα οι παραγγελίες στα Αμερικανικά εργοστάσια είχαν αυξηθεί 1,8%.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Σε αστερισμό χαμηλών προσδοκιών κινείται το Χ.Α., καθώς εδραιώνεται η άποψη ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά μπορεί να κινηθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, απομακρυνόμενη από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, καθώς οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών θα γίνουν “βάρος” για το σύνολο της Αγοράς, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Είναι προφανές ότι η εγχώρια Αγορά δεν μπορεί να “σηκώσει” αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών Τραπεζών σε πολύ κοντινό χρονικό διάστημα. Η αναγγελία και μόνο της διαδικασίας θα φέρει αντιμέτωπους τους επενδυτές με το πραγματικό πρόβλημα που είναι η αναζήτηση κεφαλαίων για τη συμμετοχή τους.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα υποστεί κεφαλαιακή αφαίμαξη χωρίς ωστόσο να διασφαλίζεται ότι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών θα φθάσει στο 10% όπως προβλέπεται για να παραμείνουν οι Τράπεζες σε ιδιωτικά χέρια.

Από την άλλη και παρά το γεγονός ότι το Χ.Α. έκανε φιλότιμες προσπάθειες να απεξαρτηθεί από τον Τραπεζοκεντρικό του χαρακτήρα, αρχίζουν να μειώνονται οι αντιστάσεις των υπόλοιπων, μη Τραπεζικών, Δεικτοβαρών μετοχών, οι οποίες “χρησιμοποιήθηκαν” κατά κόρο, χωρίς να “ακουμπάνε” σε αξιοπρόσεκτη ροή σημαντικών ειδήσεων και οι οποίες θα δικαιολογούσαν τις τρέχουσες αποτιμήσεις, ή και ακόμα υψηλότερες.

Με δεδομένο ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν μπορεί να “χτίζει” αποτιμήσεις μόνο με τις προσδοκίες, οι επενδυτές πρέπει να κατανοήσουν ότι τα επίπεδα των 1000 μονάδων, του Γενικού Δείκτη, θα χαθούν από τον χρηματιστηριακό ορίζοντα εκτός κι αν υπάρξουν εκείνοι οι καταλύτες που θα βελτιώσουν το περιβάλλον. Η προοπτική αυτή μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις, τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/761959/ArticleMarketComment.aspx

No comments: