12.3.13

Με τον πρόεδρο της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, συναντάται το μεσημέρι ο πρωθυπουργός

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 13:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τα ρωσικά συμφέροντα ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ, οι διαγωνισμοί για τις οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Για την ελληνική εταιρεία αερίου ενδιαφέρεται και έχει ήδη καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά η Gazprom, ενώ η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών λήγει σε ένα μήνα, στις 12 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες δημοσιεύει η ιστοσελίδα capital, αναμένεται να δοθεί το στίγμα από την πλευρά του πρωθυπουργού ότι ο διαγωνισμός θα προχωρήσει με απόλυτα αδιάβλητη διαδικασία και με βάση τους όρους και τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση.
Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θεωρείται κρίσιμης σημασίας όχι μόνο εξαιτίας των προσδοκιών για τα έσοδα που εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους αλλά κυρίως επειδή συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, καθώς το φυσικό αέριο διαδραματίζει ολοένα αυξανόμενο ρόλο στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.
Μεταξύ των θεμάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα με την Gazprom περιλαμβάνεται και το ζήτημα της τιμής του φυσικού αερίου, με την ελληνική πλευρά να έχει θέσει –και επισήμως σύμφωνα με πληροφορίες– θέμα προς τη ρωσική πλευρά να υπάρξει σοβαρή μείωση στο κόστος του τιμολογίου προμήθειας. Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σταλεί επιστολή από τον αρμόδιο για την ενέργεια υφυπουργό Α. Παπαγεωργίου, ο οποίος και θέτει προς τη ρωσική κυβέρνηση θέμα μείωσης της τιμής προμήθειας του ρωσικού αερίου.
Το ίδιο θέμα έχει τεθεί, κατ' επανάληψη και από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου και της βιομηχανίας, με την επισήμανση ότι οι όποιες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για το κόστος προμήθειας, πρέπει να προηγηθούν της πώλησης. Και αυτό διότι η πλευρά της Gazprom είναι παραγωγός αερίου, ενώ σε περίπτωση που αποκτήσει τη ΔΕΠΑ θα είναι και προμηθευτής. Το θέμα ακουμπά άμεσα και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την ενεργειακή αγορά, με τους οποίους θα πρέπει να είναι ακόλουθη η πώληση της ΔΕΠΑ. Για αυτό το λόγο άλλωστε η όποια απόφαση αναμένεται να τεθεί προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Σήμερα η Ελλάδα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της (πάνω από 3,5 δισ. κμ ετησίως) σε αέριο από την Gazprom, βάσει διακρατικής συμφωνίας που υπεγράφη το 1987 και λήγει το 2016 με δικαίωμα προαίρεσης επιπλέον δέκα ετών. Οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συμφωνίας είχαν ξεκινήσει χωρίς να καταλήξουν, στα μέσα της περασμένης δεκαετίας.
Την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα βρέθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti τόνισε ότι στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ έχουν σημασία δύο παράγοντες, η τιμή που θα προσφερθεί και το «gas plan» δηλαδή οι όροι προμήθειας της Ελλάδας με φυσικό αέριο στη διάρκεια 10 ετών. Η σχετική απόφαση για την κατακύρωση του διαγωνισμού, θα γίνει σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Κεδίκογλου πριν από το τέλος του χρόνου.

http://www.iefimerida.gr/news/94558/%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-gazprom-%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%B9-%CE%BC%CE%AF%CE%BB%CE%B5%CF%81-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B9-%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%89%CE%B8%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C%CF%82

______________________________________________
 
επί ΓΑΠ είχαμε τραπεζίτες...
 
 

No comments: