4.3.13

Να διατηρήσει το μεταρρυθμιστικό momentum

«Για την Ελλάδα είδαμε με ικανοποίηση ότι έχουν ικανοποιηθεί οι απαιτήσεις του Φεβρουαρίου και ήδη έχουμε εκταμιεύσει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, σημείωσε ο επικεφαλής του eurogroup κ. Ντάιζελπλουμ, ο οποίος απάντησε αρνητικά σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν ο Γ. Στουρνάρας στο eurogroup έθεσε θέμα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Η Ελλάδα έχει προχωρήσει και έχει θέσει μηνιαίους στόχους για τους μεγάλους οργανισμούς και συνεχίζει την ίδια διαδικασία με όλους τους φορείς, σημείωσε. «Ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να συνεχίσει και να καλύψει και τις απαιτήσεις για τη δόση του Μαρτίου», τόνισε (αφορούν το σχέδιο για τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο τομέα).

Ερωτηθείς για το κατά πόσον θα υπάρξουν απολύσεις στο πλαίσιο του σχεδίου για μείωση των υπαλλήλων του ελληνικού Δημοσίου ο Ολι Ρεν αρκέστηκε να σημειώσει ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή η ομάδα αξιολόγησης στην Αθήνα και ότι θα πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα. Θα πρέπει όμως η Αθήνα να κινηθεί εντός των στόχων του MoU, ξεκαθάρισε.

"Για την Ελλάδα δώσαμε τα 2,8 δισ. ευρώ και είμαστε έτοιμοι για την δόση του Μαρτίου υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα καλύψει τις απαιτήσεις" σημείωσε από την πλευρά του ο Κλ. Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM. Συμπλήρωσε ότι για την Ελλάδα έχουν εγκριθεί 7,2 δισ. ευρώ, αλλά δεν έχουν διατεθεί ακόμα. Αυτό θα γίνει μόλις χρειαστεί σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, συμπλήρωσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση ο Ολι Ρεν δήλωσε ότι η Κομισιόν εμμένει στην πρόβλεψη που διατύπωσε προ ολίγων ημερών ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ το 2014. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι πρόκειται για προβλέψεις που εξαρτώνται από μια σειρά παραγόντων, όπως από το εάν η χώρα θα καταφέρει να τηρήσει τους όρους του προγράμματος. Συμπλήρωσε ότι μετά την εξέταση που γίνεται από την τρόικα θα υπάρξουν επιπλέον πληροφορίες.

Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα:

Το Eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση ότι έχουν εκπληρωθεί οι βασικές υποχρεώσεις του MoU του Φεβρουαρίου που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας. Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, με την εισαγωγή τριετών ανώτατων ορίων στις δαπάνες των υπουργείων και στον τομέα της υγείας.

Επιπλέον το Eurogroup καλωσορίζει το ότι η Ελλάδα, πηγαίνοντας πέρα από τις βασικές απαιτήσεις του μνημονίου, εισήγαγε μηνιαίους στόχους για τις μεγαλύτερες κρατικές εταιρείες, με απώτερο στόχο την εφαρμογή τους σε όλες τις κρατικές εταιρείες. Το παραπάνω αυτό βήμα διασφαλίζει την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων και αποτελεί σημάδι ισχυρής "ιδιοκτησίας" του προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup καλωσορίζει την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ από τον EFSF σύμφωνα με το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης που συγκροτήθηκε στη βάση αυτή.

Το Eurogrpoup καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διατηρήσει το μεταρρυθμιστικό momentum και ειδικότερα να εφαρμόσει πλήρως τις βασικές υποχρεώσεις για το Μάρτιο, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.


Κύπρος: Ανεξάρτητος φορέας για το "ξέπλυμα"
Αναφορικά με την Κύπρο αφού καλωσόρισε τον νέο υπουργό Οικονομικών της Κύπρου κ. Σαρρή υποστήριξε ότι οι πρώτες επαφές ήταν χρήσιμες και με τη νέα κυβέρνηση ελπίζουμε ότι μπορούμε γρήγορα να φτάσουμε σε μια συμφωνία για το Memorandum of Understanding (MoU). Δηλώσαμε την πρόθεση μας στηρίξουμε την οικονομία και να οδηγήσουμε την Κύπρο σε ένα βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης. Η κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησε στο να υπάρξει ένας ανεξάρτητος οργανισμός (όπως διευκρίνισε εκ των υστέρων ο επικεφαλής του eurogroup θα είναι ιδιωτικός φορέας) που θα ελέγξει το θέμα του «ξεπλύματος» βρώμικου χρήματος.

Σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις που δέχθηκε ο Ντάιζελμπλουμ αναφορικά με την Κύπρο και το κατά πόσο το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει κούρεμα των καταθετών ή των ομολογιούχων αρκέστηκε να απαντήσει ότι η Κυβέρνηση στο νησί είναι νέα και έχει δείξει διάθεση να συνεργαστεί, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μέσα στο Μάρτιο. Όλα τα επιμέρους στοιχεία της συμφωνίας μένει να διευκρινιστούν.

Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Κύπρο:

Το Eurogroup καλωσόρισε τον νέο υπουργό Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή και τις πληροφορίες που μετέφερε για την κατάσταση στην Κύπρο μετά τις προεδρικές εκλογές και τις προθέσεις τις νέας κυβέρνησης.

Οι πρώτες ανταλλαγές με την νέα κυπριακή κυβέρνηση ήταν χρήσιμες. Με την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στην Κύπρο, το Eurogroup είναι αισιόδοξο ότι μπορεί να επιτευχθεί μια γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προς ένα MoU.

To Εurogroup καλωσορίζει την δέσμευση του προέδρου Αναστασιάδη, που επανέλαβε ο υπουργός Σαρρής, στην στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους για την ολοκλήρωση της συμφωνίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Από την πλευρά του το Eurogroup επανέλαβε την ετοιμότητα του να βοηθήσει την Κύπρο στις προσπάθειες προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού τομέα, ώστε να φέρει την οικονομία σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης με υγιή δημόσια οικονομικά και για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Το Eurogroup ενημερώθηκε ότι η προπαρασκευαστική διαδικασία για την ολοκλήρωση του MoU βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και ότι η νέα κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στον έλεγχο από ένα ανεξάρτητο εκτιμητή της εφαρμογής των κανονισμών για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στις κυπριακές τράπεζες.

Το Eurogroup κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς και την Κύπρο να επιταχύνουν τις εργασίες τους στη δημιουργία των θεμελίων του προγράμματος και συμφώνησαν να στοχεύσουν στην πολιτική αποδοχή του προγράμματος στο δεύτερο μισό του Μαρτίου.

Το Eurogroup θα επανέλθει και πάλι σε βραχυπρόθεσμο διάστημα για να εξετάσει την πρόοδο των συζητήσεων των κυπριακών αρχών με τους διεθνείς οργανισμούς.
Στο Ecofin η επιμήκυνση για Ιρλανδία και Πορτογαλία
Ο κ.  Ντάιζελμπλουμ ανέφερε ότι το Eurogroup συζήτησε μια συνολική στρατηγική εξόδου για τα προγράμματα διάσωσης της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και θα ζητήσει από τις χώρες εκτός ευρωζώνης να δεχτούν τη χαλάρωση των όρων των δανείων διάσωσης.

Ο κ. Ρεν ανέφερε από την πλευρά του ότι η τρόικα ελπίζει να υπάρξει συμφωνία για την επιμήκυνση των δανείων διάσωσης της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας ως το επόμενο Eurogroup.
 
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/761494/Article.aspx

No comments: