8.3.13

Reuters: Τα private equity funds “καλοβλέπουν” την Ελλάδα


Την Ελλάδα “ξανακοιτάζουν” τα private equities, σύμφωνα με το Reuters, καθώς οι φθηνές ελληνικές επιχειρήσεις προσφέρουν ευκαιρίες κέρδους σε όσους είναι αρκετά γενναίοι ώστε να αναλάβουν το ρίσκο.
“Έπρεπε να είχαμε αρχίσει να στήνουμε ένα νέο fund πριν από δύο χρόνια. Όμως, τότε, η θέση της Ελλάδας στο ευρώ ήταν αβέβαιη. Πιστεύουμε ότι τώρα είναι ώρα να κοιτάξουμε ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση”, δηλώνει στο πρακτορείο ο Θεόδωρος Κιακίδης, partner της Global Finance.
Αλλά και ξένα private equity funds έχουν ήδη μπει στην Ελλάδα, με στόχο να επενδύσουν σε επιχειρήσεις που υπο-αποδίδουν όσο είναι φθηνές, και να τις πουλήσουν αργότερα με κέρδος.
Οι BC Partners και TPG Capital είναι ανάμεσα σε εκείνους που διεκδικούν το 33% του ΟΠΑΠ που πουλά το Δημόσιο.
Η Rhone Capital προσφέρθηκε τον Ιανουάριο να εξαγοράσει το 39% της S&B.
Οι Oaktree Capital Group και Fortress Investment Group βρίσκονται στην Ελλάδα και αναζητούν deals.
Η Global Finance ολοκλήρωσε, τον Ιανουάριο, την πώληση του 56,5% της Eurodrip στην Paine & Partners, βγάζοντας 1,5 φορά τα χρήματα που είχε επενδύσει.
Η Marfin Investment Group, συζητά με επενδυτές για το ενδεχόμενο έκδοσης νέων μετοχών της ή ενός μετατρέψιμου ομόλογου, προκειμένου να αντλήσει 410 εκατ. ευρώ, για να εκμεταλλευτεί επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Πάντως, στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει ακόμα deal στο οποίο κάποιος να επιχειρεί να εξασφαλίσει τον έλεγχο μιας εταιρείας, αγοράζοντας τα ομόλογά της, σημειώνει το Reuters.
Παρότι το περιβάλλον στην Ελλάδα βελτιώνεται, τα private equities δεν νιώθουν ακόμα άνετα να επενδύσουν σε ελληνικές εταιρείες που έχουν άμεση έκθεση στην ελληνική οικονομία”, λέει ο Φώτης Χασιώτης, της Lazard.
Όμως, ένας τρόπος για να εισέλθουν τα funds αυτά στο ελληνικό επιχειρηματικό σκηνικό, είναι μέσω της παροχής πιστώσεων σε εταιρείες, σε βιώσιμο κόστος, με δεδομένο ότι ο δανεισμός είναι δύσκολος, ακόμα και για τις πιο υγιείς επιχειρήσεις.

http://www.newmoney.gr/article/5031/reuters-ta-private-equity-funds-kalovlepoyn-tin-ellada

No comments: