2.3.13

Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτηρίζει 'ανόητες' τις αυτόματες περικοπές δαπανών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, κατηγορεί τους Ρεπουμπλικανούς για το αδιέξοδο - S&P: Προσωρινή η ισχύς των περικοπών στις ΗΠΑ - Από την εθνική άμυνα το 50% των περικοπών

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε σήμερα στο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο «ανόητες» τις περικοπές στις ομοσπονδιακές δαπάνες οι οποίες πρόκειται να τεθούν «αυτόματα» σε ισχύ από απόψε, στοιχίζοντας θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και προκαλώντας έναν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, κατηγορώντας τους αντιπάλους του Ρεπουμπλικανούς ως υπευθύνους για το παρόν αδιέξοδο, αλλά επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για «αποκάλυψη».
Μιλώντας από την αίθουσα Τύπου λίγα λεπτά μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των κομμάτων στα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου, ο Ομπάμα έκρινε πως οι περικοπές αυτές «δεν είναι αναγκαίες».

Επικρίνοντας τους Ρεπουμπλικανούς για την αποτυχία να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις προσπάθειες να αποφευχθούν οι περικοπές, ο πρόεδρος προειδοποίησε για τις «αλυσιδωτές αντιδράσεις» που θα αρχίσουν να πλήττουν τη μεσαία τάξη, αλλά και την αμερικανική οικονομία στο σύνολό της.

Πάντως, ο Ομπάμα είπε πως παρά τις περικοπές, η χώρα «θα τα βγάλει πέρα. Δεν πρόκειται για μία Αποκάλυψη».

«Είναι απλώς ανόητες. Και πρόκειται να βλάψουν. Να βλάψουν μεμονωμένους ανθρώπους και να βλάψουν την ευρύτερη οικονομία», επισήμανε.

«Δεν είμαι ένας δικτάτορας. Είμαι ένας πρόεδρος. Εκείνο που πρωτίστως δεν μπορώ να κάνω είναι να εξαναγκάσω το Κογκρέσο να λάβει τις ορθές αποφάσεις», δήλωσε ο Ομπάμα στο διάγγελμά του.

«Ελλείψει μίας απόφασης από πλευράς του (Ρεπουμπλικάνου) προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ και των άλλων να θέσουν το συμφέρον των οικογενειών της μέσης τάξης υπεράνω των πολιτικών επιδιώξεων, οι περικοπές αυτές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται», επεσήμανε.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να επικρατήσει η «ελάχιστη συναίνεση της κοινής λογικής» μεταξύ των κοινοβουλευτικών στον Λόφο του Καπιτωλίου και πως θα επιδιώξει μία συμβιβαστική λύση μέσα στις επόμενες ημέρες κι εβδομάδες κι αφού αρχίσει η εφαρμογή των περικοπών απόψε.

Επιπλέον, ο πρόεδρος άσκησε πιέσεις στο Κογκρέσο να φροντίσει ώστε να μην απειληθούν βασικές λειτουργίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όταν εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα στις 27 Μαρτίου, υπογραμμίζοντας πως «αυτό είναι το ορθό».

Με την έναρξη της εφαρμογής των περικοπών στις δαπάνες να απέχει μερικές ώρες, ο Ομπάμα κάλεσε τους κοινοβουλευτικούς να αναλάβουν δράση ώστε να επικυρωθεί μία «απόφαση συνέχισης» στην χρηματοδότηση πολλών κυβερνητικών δράσεων και πέραν της τρέχουσας ημερομηνίας λήξης της. «Φρονώ πως αυτό μπορεί να αποτραπεί», δήλωσε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στον κίνδυνο να σταματήσει η λειτουργία της κυβέρνησης λόγω αδυναμίας συνέχισης των ομοσπονδιακών δαπανών.


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1884070&nt=103


Περιορισμένες θα είναι οι επιπτώσεις από τις αυτόματες περικοπές δαπανών που θα ενεργοποιηθούν από σήμερα στις ΗΠΑ, εκτιμά η S&P, προβλέποντας ότι σύντομα θα εφαρμοστεί ένα πιο περιεκτικό πακέτο περικοπών και αύξησης εσόδων.

"Πιστεύουμε ότι οι περικοπές θα έχουν προσωρινή ισχύ και θα αντικατασταθούν στο δεύτερο τρίμηνο από ένα μακροπρόθεσμο πακέτο περικοπών και αυξήσεων στα έσοδα" ανέφερε η S&P σε ανακοίνωση της.

"Αν αυτό επιβεβαιωθεί, πιστεύουμε ότι η ενεργοποίηση των αυτόματων περικοπών θα έχει περιορισμένες αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του ΑΕΠ φέτος" σημειώνεται στην ανακοίνωση.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/761131/ArticleNewsWorld.aspx


Οι περικοπές δαπανών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αυτομάτως από απόψε, θα βλάψουν την αμερικανική άμυνα και αποτελούν «έναν παράλογο τρόπο να γίνονται τα πράγματα», κατήγγειλε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της επιτροπής Αμύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων Μπακ Μακίοντ.
   
«Οι αυτόματες περικοπές δεν μας προσφέρουν ευελιξία, πλήττουν όλους τους τομείς κατ΄ ίσον τρόπο κι αυτός είναι ένας παράλογος τρόπος να γίνονται τα πράγματα», υποστήριξε ο Μακίοντ σε συνέντευξή του προς τους δημοσιογράφους στον Λόφο του Καπιτωλίου, την ώρα που ετελείτο η συνάντηση του Ομπάμα με τους επικεφαλής των κομμάτων στα δύο Σώματα του Κογκρέσου.
   
«Γνωρίζουμε καλά πως η άμυνα και η εθνική ασφάλεια πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία για τις περικοπές. Όμως το 50% της εξοικονόμησης προέρχεται από την άμυνα κι αυτό είναι πολύ όταν ο τομέας αυτός αντιπροσωπεύει μόλις το 18% των δαπανών», επεσήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας «θα πρέπει να σταματήσουμε τις μειώσεις στην άμυνα», γιατί όπως υπογράμμισε ενδέχεται να επηρεασθεί αρνητικά η εθνική ασφάλεια.
  
Ένας άλλος Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, ο Ράντι Φορμπς, υπενθύμισε από την πλευρά του πως πολλοί χειριστές της πολεμικής αεροπορίας κυβερνούν αεροσκάφη μεγαλύτερης ηλικίας από τους ίδιους. Το Πεντάγωνο, που αυτομάτως ο προϋπολογισμός του θα μειωθεί κατά 8%, έχει δηλώσει πως «πολύ σύντομα» θα ανακοινωθεί ο αριθμός των προγραμμάτων του που θα επηρεασθούν από τις περικοπές.

http://www.capital.gr/news.asp?id=17424674

_______________________________________________

η εκτίμηση του S&P χαμηλώνει αρκετά το πήχη της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και θα είναι μια πολύ όμορφη παρέα με την ΕυρώπηNo comments: