1.4.08

Μ. Ι. Μαΐλλης: Τραπεζική επιτήρηση με 2 κριτήρια

Υπό τραπεζική «επιτήρηση» για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων κερδοφορίας κατά το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, το οποίο έκλεισε χθες, βρίσκεται πλέον η Μ. Ι. Μαΐλλης μετά την αθέτηση όρων των δανειακών της συμβάσεων και την «επαναταξινόμηση» του μακροπρόθεσμου δανεισμού της σε βραχυπρόθεσμο.
Δεδομένης και της χθεσινής απόπειρας «διάψευσης» του δημοσιεύματος από την εταιρία, επανερχόμαστε με αναλυτικά στοιχεία τα οποία δίνουν την πλήρη διάσταση των γεγονότων και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η εισηγμένη σε σχέση με τους ομολογιούχους πιστωτές της, κατόπιν της «επαναταξινόμησης» των δανείων της. Λόγω των ζημιών ύψους 38,58 εκατ. ευρώ που εμφάνισε σε επίπεδο ομίλου η Μ. Ι. Μαΐλλης το 2007 και των ζημιών 14,7 εκατ. ευρώ σε επίπεδο μητρικής, ο όμιλος βρέθηκε να μην καλύπτει όλους τους όρους των δανειακών συμβάσεων που έχει με τις τράπεζες (ενοποιημένος πρωτεύων δανεισμός προς ενοποιημένο ενεργητικό, ενοποιημένα EBITDA προς ενοποιημένα χρηματοοικονομικά έξοδα και ενοποιημένος δανεισμός προς ενοποιημένη καθαρή θέση).
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα δάνεια (ομολογιακό) ύψους 155,43 εκατ. ευρώ να επαναταξινομηθούν ως βραχυπρόθεσμα καθώς η Μαΐλλης πέτυχε μεν να εξασφαλίσει τρίμηνη παράταση από τους δανειοδότες της, ώστε να μην καταστούν άμεσα απαιτητές οι υποχρεώσεις της, θα πρέπει όμως να εμφανίσει συγκεκριμένα δείγματα ενίσχυσης κερδοφορίας και λειτουργικών ταμειακών ροών προκειμένου να συναινέσουν οι τράπεζες να δώσουν νέο μακροπρόθεσμο δάνειο που θα αναχρηματοδοτεί τα βραχυπρόθεσμα.

Σημειώνεται ότι ήδη οι ομολογιούχοι ανέθεσαν στην KPMG τη διενέργεια ελέγχου της τρέχουσας ρευστότητας του ομίλου η οποία ξεκίνησε προ 10ημέρου και επομένως θα αποτυπώσει τη χρηματοοικονομική εικόνα της Μ. Ι. Μαΐλλης κατά το α΄ τρίμηνο. Όπως προκύπτει από την αναλυτική κατάσταση αποτελεσμάτων 2007, η διοίκηση της Μ. Ι. Μαΐλλης πέτυχε να λάβει γραπτή διαβεβαίωση για παράταση της εφαρμογής των δανειακών όρων από όλους τους δανειοδότες της έως την 30ή Απριλίου 2008. Ουσιαστικά οι δανειοδότες παραιτούνται για ένα τρίμηνο από τα δικαιώματά τους (σ.σ. καταγγελίας των συμβάσεων;) που απορρέουν από τους παραπάνω όρους, όμως υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι για έναν ακόμη μήνα το επιτόκιο που θα πληρώνει θα είναι κοντινό με αυτό που ίσχυε για το ομολογιακό (Euribor συν 1,2%). Η παράταση επεκτείνεται έως τις 27 Ιουνίου 2008, εφόσον επιτευχθούν ορισμένες προϋποθέσεις, με σημαντικότερη την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων κερδοφορίας κατά το α΄ τρίμηνο του 2008. Στόχοι που βεβαίως δεν παρατίθενται στην αναλυτική κατάσταση. Ερωτήματα εγείρονται, βέβαια, για το αν στο διάστημα της παράτασης το κόστος εξυπηρέτησης των 155 εκατ. ευρώ θα επιβαρυνθεί από προβλεπόμενα penalties και επομένως θα αυξηθεί κατά ένα ποσοστό. Η διοίκηση της Μ. Ι. Μαΐλλης εκτιμά ότι η έκβαση των διαπραγματεύσεων που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως την 27η/6/08 θα είναι θετική έτσι «ώστε η αρχή της συνεχιζόμενης δραστηριότητας να παραμείνει σε ισχύ», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην αναλυτική κατάσταση αποτελεσμάτων στη σημείωση 19. Στην ίδια σημείωση παραπέμπει και η έμφαση του ορκωτού, ο οποίος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει άλλη παράταση ή δεν τροποποιηθούν οι σχετικοί όροι των δανειακών συμβάσεων που επαναταξινομήθηκαν από μακροπρόθεσμες σε βραχυπρόθεσμες ενδέχεται να δημιουργηθεί αμφιβολία ως προς τη μελλοντική δραστηριότητα του ομίλου. Μέτρα για άμεση τόνωση της ρευστότητας Προκειμένου δε να επιτευχθούν οι στόχοι κερδοφορίας και να ενισχυθούν οι λειτουργικές ταμειακές ροές η διοίκηση της Μ. Ι. Μαΐλλης προωθεί συγκεκριμένο πλέγμα μέτρων το οποίο στοχεύει:
- Στη βελτίωση του μικτού κέρδους μέσω αύξησης των πωλήσεων προϊόντων με υψηλότερο margin και εστίασης της εμπορικής πολιτικής στην εξυπηρέτηση μεγάλων πελατών, στους οποίους προσφέρονται πακέτα ολοκληρωμένων λύσεων, καθώς και μέσω του περαιτέρω περιορισμού του κόστους. Η σημαντική αύξηση στις τιμές του χάλυβα πρώτης ύλης για μεταλλική ταινία περίδεσης εκτιμάται ότι θα έχει για τη Μ. Ι. Μαΐλλης θετική επίπτωση καθώς τα αποθέματά του που είναι αγορασμένα σε χαμηλότερες τιμές επαρκούν για το α΄ εξάμηνο, ενώ η άνοδος των τιμών των μετάλλων έχει ήδη περάσει στην αγορά.
- Στη σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν αναληφθεί σημαντικές ενέργειες, τα αποτελέσματα των οποίων θα αποτυπωθούν, σύμφωνα με την εταιρία, στα οικονομικά στοιχεία των πρώτων μηνών του 2008.
- Στην ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης ώστε να μειωθούν οι δανειακές ανάγκες και το χρηματοοικονομικό κόστος. Για να επιτευχθεί αυτό θα μειωθούν τα αποθέματα, θα περιοριστούν οι χρόνοι είσπραξης απαιτήσεων από πελάτες όπου αυτό είναι εφικτό και θα επιδιωχθεί η αύξηση των ημερών πληρωμής των προμηθευτών.
Από το β΄ τρίμηνο και μετά θα γίνουν ορατά τα οφέλη από τη μείωση κόστους Σημειώνεται ότι με την ανακοίνωσή της η Μ. Ι. Μαΐλλης αναφέρει πως το πλάνο μείωσης κόστους έχει ολοκληρωθεί και τα θετικά αποτελέσματά του είναι ήδη εμφανή. Το σύνολο, όμως, της θετικής επίδρασης στα αποτελέσματα αναμένεται από το 2ο τρίμηνο του έτους και μετά.
«Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται εντός του μηνός Μαρτίου και στη συνέχεια σταδιακά από το 2ο τρίμηνο του 2008», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. Οι εκκρεμείς παραγγελίες μηχανών για το πρώτο εξάμηνο του 2008 βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, ενώ αναφέρεται πως τα αποτελέσματα του κλάδου των ταινιών περίδεσης είναι εντός των προσδοκιών για το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρά τις δυσκολίες στις εξαγωγές και στην παραγωγή από τα προβλήματα στα λιμάνια και την ηλεκτροπαραγωγή αντίστοιχα στην Ελλάδα. Ο κλάδος του φιλμ, ο οποίος δείχνει υστέρηση στο πρώτο τρίμηνο του 2008 λόγω της εποχικότητας στη ζήτηση και του ευρωπαϊκού Πάσχα, αναμένεται να ανακάμψει το 2ο τρίμηνο του έτους. Με βάση και τα αρχικά αποτελέσματα του 1ου τριμήνου του έτους, ο όμιλος πιστεύει ότι, παρά τις μη ευνοϊκές διεθνείς συγκυρίες, εντός του 2008 θα επιτευχθεί η συνεχής ανάκαμψη της κερδοφορίας με έναν πολύ ικανοποιητικό ρυθμό, καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρίας.
http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/304455/Article.aspx

No comments: