1.4.08

Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση μετά τη Μεγάλη Υφεση

International Herald Tribune
Η κυβέρνηση Μπους πρότεινε τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει εφαρμοσθεί μετά τη Μεγάλη Υφεση στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τη Wall Street. Το σχέδιο, όμως, είναι προϊόν προσπαθειών ενός έτους με απώτερο σκοπό να περιορισθεί ο ρόλος της κυβέρνησης στην αγορά. Μολονότι προτείνει για πρώτη φορά ρυθμίσεις στα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, στην ουσία η κυβέρνηση θα αρκείται στη συγκέντρωση πληροφοριών εκτός αν υπάρχει μεγάλη κρίση. Προβλέπει νέες αρμοδιότητες για τη FED, ουσιαστικά επισημοποιώντας τους αυτοσχεδιασμούς της των τριών τελευταίων εβδομάδων. Κάποιοι εκφράζουν φόβους, πάντως, πως ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας στη δημιουργία της τρέχουσας κρίσης θα περιορίσει τη δυνατότητά της να τη διευθετήσει.
Ο αρχιτέκτονας της αναδιάρθρωσης και υπ. Οικονομικών, Χένρι Πόλσον, ανέλαβε το υπουργείο μετά μια μεγάλη σταδιοδρομία στη Wall Street. Προφανώς ανησυχεί μήπως οποιαδήποτε προσπάθεια για επιβολή αυστηρότερων ρυθμίσεων περιορίσει την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών αγορών, μολονότι παρενέβη στην κρίση των επισφαλών στεγαστικών δανείων καλώντας τις τράπεζες να προσφέρουν παραχωρήσεις σε δανειολήπτες. Ο Πόλσον σαφώς εναντιώνεται σε όσους υποστηρίζουν την επιβολή αυστηρότερων ρυθμίσεων, ενώ αρνείται πως η τρέχουσα κρίση μπορεί να αποδοθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ή στην κυβέρνηση. Προτείνει να θεσπισθούν για πρώτη φορά ρυθμιστικές αρχές με εξουσία επί όλων των παραγόντων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που ώς τώρα λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Η εξουσία αυτή, όμως, θα είναι περιορισμένη. Η FED θα μπορεί να περιορίζει το μέγεθος του κινδύνου που θα αναλαμβάνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να «διευθετεί ζητήματα ρευστότητας και χρηματοδότησης».
Δεν θα μπορεί, όμως, να παρέμβει απλώς επειδή κάποια τράπεζα ή χρηματιστηριακή αναλαμβάνει υπερβολικό κίνδυνο. Οι παρεμβάσεις της θα περιορίζονται στις περιπτώσεις «στις οποίες απειλείται συνολικά η σταθερότητα στις χρηματαγορές». Κι αν έχει κάποια εξουσία να εμποδίσει την ανάληψη υπερβολικού κινδύνου, μάλλον δεν θα μπορεί να κάνει τίποτε για να περιορίσει την κυκλοφορία των επικίνδυνων επενδυτικών προϊόντων.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_01/04/2008_264612


Ο Χένρι Πόλσον αλλάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ
Προτείνει νέες αρμοδιότητες στη Fed σε συνεργασία με τις τράπεζες, τις χρηματιστηριακές και τις ασφαλιστικές
Bloomberg

Ευρεία αναδιάρθρωση των ρυθμίσεων που διέπουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ πρότεινε χθες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πόλσον, παρουσιάζοντας δέσμη αλλαγών έκτασης 218 σελίδων με τον τίτλο «Προσχέδιο για τη Ρυθμιστική Αναθεώρηση». Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, πρόκειται για την πλέον εκτεταμένη μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου μετά τη Μεγάλη Υφεση.
Ο ρόλος της ως ρυθμιστική αρχή
Ειδικότερα προτείνει νέες αρμοδιότητες για την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, συνιστώντας τη συνεργασία της με τις τράπεζες, τις χρηματιστηριακές και τις ασφαλιστικές στην καταγραφή των αποτελεσμάτων επιχειρήσεων, τη σύνταξη κανόνων αλλά και τις παρεμβάσεις με σκοπό την αποτροπή των οικονομικών κρίσεων. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει: «Προκειμένου να διεκπεραιώσει τον ρόλο της ως ρυθμιστική αρχή που διασφαλίζει τη σταθερότητα της αγοράς, η Fed πρέπει να μπορεί να αξιολογεί το κεφάλαιο, τη ρευστότητα αλλά και τις πρακτικές περιθωρίων κέρδους σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς και τον ενδεχόμενο αντίκτυπό του στην οικονομική σταθερότητα».
Παράλληλα συνιστά τη διάκριση ανάμεσα στους δύο ρόλους της Fed αφενός ως «φυσιολογικού» ύστατου καταφυγίου για τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό των τραπεζών με χαμηλά επιτόκια και αφετέρου ως χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που διασφαλίζει τη σταθερότητα της αγοράς, παρέχοντας τον αναγκαίο δανεισμό, για να αποτρέπεται η έλλειψη χρηματοδότησης και ο πανικός. Οπως τόνισε ο ίδιος παρουσιάζοντας τις προτάσεις του, «η Fed προσφέρει προσωρινά ρευστότητα σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν είναι τράπεζες, αλλά θα ήταν λάθος να θεωρήσουν αυτά τα ιδρύματα ότι πρέπει να έχουν μονίμως πρόσβαση στον εκπτωτικό μηχανισμό της Fed και μόνιμη εποπτεία από την Fed». Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αναμόρφωση του συστήματος, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος του ομίλου Goldman Sachs, τόνισε την ανάγκη «μιας δομής που να έχει σχεδιασθεί για τον κόσμο στον οποίο ζούμε, μιας πιο ευέλικτης δομής, που να μπορεί να προσαρμοσθεί στις αλλαγές και θα μας επιτρέπει να χειριζόμαστε πιο αποτελεσματικά τις αναταράξεις στην αγορά, ώστε να προστατεύουμε καλύτερα επενδυτές και καταναλωτές». Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που προτείνονται αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, τμήματα του οποίου ανάγονται ακόμη και στην εποχή του αμερικανικού εμφυλίου. Οι μεταρρυθμίσεις, όμως, προσέκρουαν πάντα στην αντίδραση τόσο του Κογκρέσου όσο και τις βιομηχανίας χρηματοπιστωτικών. Στην περίπτωση των προτάσεων Πόλσον ενδέχεται τα πράγματα να είναι ακόμη πιο δύσκολα εξαιτίας των επικείμενων προεδρικών εκλογών.

No comments: