23.6.08

Γερμανία: Σε ναδίρ 2ετίας η επιχειρηματική εμπιστοσύνη

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών υποχώρησε, τον Ιούνιο, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, καθώς η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ και η προοπτική αύξησης των επιτοκίων στην Ευρωζώνη σκιάζει τις προοπτικές ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος, ο οποίος καταρτίζεται με βάση τα αποτελέσματα δημοσκόπησης σε δείγμα 7.000 στελεχών, υποχώρησε στις 101,3 μονάδες, από 103,5 μονάδες τον Μάιο. Πρόκειται για το χαμηλότερο αποτέλεσμα που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2006 και μετά.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είχε δηλώσει, στις 20 Ιουνίου, ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σημαντικά στο δεύτερο τρίμηνο, μετά τη μεγάλη ανάπτυξη που παρουσίασε κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Οι ανατιμήσεις έχουν μειώσει δραστικά την αγοραστική δύναμη των Γερμανών, ενώ το ισχυρότερο ευρώ πλήττει τις εξαγωγές.
«Η υψηλή τιμή του πετρελαίου έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σοκ», δήλωσε ο Γκερντ Χάσελ, οικονομολόγος της BHF Bank στην Φραγκφούρτη. «Οι εταιρείες έχουν δίκιο να αναμένουν ότι οι συνθήκες θα δυσκολέψουν», πρόσθεσε.
Επιδείνωση του κλίματος και στην Ιαπωνία
Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων του ιαπωνικού μεταποιητικού κλάδου σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση που έχει καταγραφεί τα τελευταία τέσσερα τουλάχιστον χρόνια, λόγω της αύξησης του κόστους των εμπορευμάτων και της μείωσης της ζήτησης για ιαπωνικά αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά συστήματα.
Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης για τη μεταποίηση υποχώρησε στις -15,1 μονάδες αυτό το τρίμηνο, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισαν να τηρούνται επίσημα αρχεία, το 2004. Το αρνητικό πρόσημο υποδηλώνει ότι οι απαισιόδοξοι είναι περισσότεροι από τους αισιόδοξους.
Σημειώνεται επίσης ότι οι μετοχές υποχώρησαν και τα ομόλογα ενισχύθηκαν μετά τα αποτελέσματα της έρευνας που έδειξε επίσης ότι οι εταιρείες σχεδιάζουν να μειώσουν τις δαπάνες για εργοστάσια και εξοπλισμό κατά 0,9% κατά τη διάρκεια της χρήσης που συμπληρώνεται τον Μάρτιο. Στη σχετική έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι η έρευνα Tankan της κεντρικής τράπεζας της χώρας αναμένεται να καταδείξει, την ερχόμενη εβδομάδα, σημαντική επιδείνωση του κλίματος στη χώρα, αφού οι εταιρείες παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με το κόστος του πετρελαίου που έχει διπλασιαστεί το τελευταίο έτος.
«Ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται», δήλωσε ο Χιντεο Κουμανο, οικονομολόγος του Dai-Ichi Life Research Institute και πρώην αξιωματούχος της Τράπεζας της Ιαπωνίας.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&tag=9490&pubid=2303192

No comments: