26.6.08

Η Fed δεν προχώρησε τελικά σε αύξηση των επιτοκίων

Την απόφαση της ΕΚΤ για την Eυρωζώνη αναμένουν τώρα οι αγορές
Bloomberg
Αμετάβλητα αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στα επίπεδα του 2%, πρώτη φορά τους τελευταίους δέκα μήνες. Σε αυτό το διάστημα και σε κάθε συνεδρίαση η Fed προχωρούσε σε μείωση επιτοκίων και σε ορισμένες επείγουσες μειώσεις κατά τη διάρκεια εξάρσεων της πιστωτικής κρίσης. Στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Τρισέ διαψεύδει τα όσα λέγονται για διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο. Οι επενδυτές, πάντως, πιστεύουν ότι μπλοφάρει όσον αφορά τη μία και μόνη αύξηση του επόμενου μήνα. Η Fed απέδωσε την απόφαση τόσο στις απειλές προς την ανάπτυξη όσο και στις πληθωριστικές πιέσεις, που αποτελούν δυο προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας. Επιπλέον, αναφέρει ότι οι καθοδικές πιέσεις προς την ανάπτυξη εμφανίζουν περιστολή, ενώ οι κίνδυνοι του πληθωρισμού, που τώρα είναι αυξημένοι, αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να έχουν περιοριστεί.
Εύθραυστη οικονομία
Ορισμένοι αναλυτές διαβλέπουν ότι στο άμεσο μέλλον, ίσως και τον Αύγουστο, θα υπάρξει αύξηση επιτοκίων. Αυτές οι κινήσεις της Fed έχουν ευρείες επιπτώσεις πέραν αυτής καθ’ αυτής της μίας αύξησης του κόστους βραχυπρόθεσμου δανεισμού. Το δολάριο θα ενισχυθεί. Ενα ενδυναμωμένο δολάριο ενδεχομένως να παρακινήσει ορισμένους κερδοσκόπους να αποχωρήσουν από τη διεθνή αγορά εμπορευμάτων και κυρίως του πετρελαίου. «Μία αύξηση των επιτοκίων θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για το δολάριο, το πετρέλαιο, καθώς και για την ψυχολογική κατάσταση των αγορών», παρατηρεί ο Λάιλ Γκράμλεϊ, πρώην διοικητής της Fed και νυν σύμβουλος οικονομολόγος της Stanford Group στην Ουάσιγκτον. «Πιστεύω, όμως, ότι η απροθυμία της Fed να αυξήσει τα επιτόκια σχετίζεται με το ότι η οικονομία παραμένει εύθραυστη».
Επιπλέον, ο κ. Γκράμλεϊ τόνισε πως οι υπαινιγμοί των αξιωματούχων της Fed μέχρι τώρα φανερώνουν ότι δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων με την ταχύτητα που προβλέπουν οι αγορές. Η κατάσταση, την οποία διαχειρίζεται η Fed, είναι πολύ δύσκολη, ειδικά εάν ο πληθωρισμός τεθεί εκτός ελέγχου και χρειαστεί να καταβάλει πολύ επαχθές τίμημα για να τον τιθασεύσει. Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ «τρέχει» με ρυθμό σχεδόν 4%, ενώ, εξαιρουμένου του κόστους τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώνεται στο 2,5%.
«Μπλοφάρει η ΕΚΤ»
Στο στρατόπεδο της Ευρωζώνης, ο κατ’ εξοχήν πολέμιος του πληθωρισμού και πρόεδρος της ΕΚΤ έρχεται να διασαφηνίσει το μήνυμά του. Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ δήλωσε ότι θα μπορούσε η τράπεζα να αυξήσει κατά τι τα επιτόκια, ούτως ώστε να διασφαλίσει μία συγκράτηση του πληθωρισμού. Ωστόσο, διέψευσε πως είχε πει ότι η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο διαδοχικών αυξήσεων.
Στις 5 Ιουνίου ο κ.Τρισέ είχε αναφέρει ότι ίσως αυξήσει το βασικό επιτόκιο από το 4% στο 4,25% τον Ιούλιο παρά την οικονομική επιβράδυνση. Εντούτοις, οι επενδυτές θεωρούν ότι μπλοφάρει όταν μιλάει για μία και μόνη αύξηση. Στοιχηματίζουν ότι εφέτος η ΕΚΤ θα ενισχύσει το κόστος δανεισμού δύο φορές και θα ακολουθήσει μία ακόμα κίνηση τον Μάρτιο του 2009.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_26/06/2008_275300


Γρίφος η αύξηση επιτοκίων σε ΗΠΑ - Ε.Ε.
Η FED διατήρησε στο 2% τα αμερικανικά επιτόκια
Η σκυτάλη τώρα στον πρόεδρο της ΕΚΤ

Η συνεχής αύξηση των τιμών σε τρόφιμα, πρώτες ύλες και ενέργεια οδηγούν τον πληθωρισμό -κυρίως σε Ευρώπη και Ασία- σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, απειλώντας την παγκόσμια οικονομία.
Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι επικίνδυνες και στις ΗΠΑ, όπου η Fed, παρ' όλα αυτά, επέλεξε χθες το βράδυ να αφήσει αμετάβλητο βασικό επιτόκιο του δολαρίου στο 2%. Η Fed πιστεύει ότι τελικά οι επιχειρήσεις θα απορροφήσουν τις αυξήσεις των πρώτων υλών, μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους, τα οποία βρίσκονται, επίσης, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Θέλει να δώσει μία τελευταία ανάσα στην αμερικανική οικονομία, η οποία δοκιμάζεται από την πιστωτική κρίση. Για τον λόγο αυτό, αναλυτές προβλέπουν ότι θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων -ίσως στο 2,25%- τον Αύγουστο. Με την αύξηση του επιτοκίου θα ενισχυθεί το δολάριο, αποτρέποντας αρκετούς κερδοσκόπους από τις αγορές εμπορευμάτων, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των τιμών και του πληθωρισμού μέχρι το τέλος του έτους.
Μετά την απόφαση της Fed για αμετάβλητα επιτόκια, το ευρώ ενισχύθηκε σημαντικά έναντι του δολαρίου και μέχρι τις 9.45 μ.μ. η ισοτιμία αυξήθηκε στο 1,5684. Τώρα, οι αγορές στρέφουν το ενδιαφέρον στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δεν απέκλεισε χθες αύξηση επιτοκίων του ευρώ τον Ιούλιο, αλλά διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί θέμα για σειρά διαδοχικών αυξήσεων. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο στο 4,25%.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_100015_26/06/2008_275333

Σημαντική υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ

Υποχώρηση εμφάνισε το δολάριο ως προς το ευρώ χθες, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Fed να μη μεταβάλει τα επιτόκια. Η διατήρηση των επιτοκίων στα επίπεδα του 2% ολοκληρώνει μία σειρά επιθετικών περικοπών - των επιθετικότερων της τελευταίας εικοσαετίας. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, και οι συνεργάτες του προέβλεψαν ότι ο πληθωρισμός θα ανασχεθεί εντός του 2008 και το 2009.
Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Fed στις αρχές Ιουνίου είχε δηλώσει την πρόθεση της τράπεζας να αντισταθεί σθεναρά στις προσδοκίες περί ανόδου του πληθωρισμού. «Ο κ. Μπερνάνκι δείχνει σχετική συνέπεια στα σχόλιά του του τελευταίου δεκαπενθημένου, όταν αναφέρεται στον κίνδυνο του υψηλότερου πληθωρισμού», επισημαίνει ο Ντάστιν Ράιτ της ABN Amro Bank στο Σικάγο. Συμπληρώνοντας ο Νικ Μπένενμπροεκ, επικεφαλής του τμήματος συναλλαγματικών ερευνών στη Wells Fargo, υπογραμμίζει: «Η Fed ίσως απογοήτευσε όσους ανέμεναν σκληρές αποφάσεις. Το δολάριο θα υποστεί πιέσεις».
Το δολάριο στις 9.45 μ.μ. χθες υποχώρησε στα 1,5684 δολάρια ανά ευρώ, όταν την Τρίτη είχε ενισχυθεί στα 1,5568. Νωρίτερα χθες είχε ανέλθει έως και τα 1,5537 δολάρια. Ως προς το γιεν το δολάριο ενισχύθηκε στα 108,22 γιεν σε σύγκριση με τα 107,82 της Τρίτης. Το ευρώ ενισχύθηκε προς το γιεν στα 168,80 γιεν εν συγκρίσει με τα 167,85 γιεν.
Από τις 18 Σεπτεμβρίου πέρυσι έως σήμερα το αμερικανικό νόμισμα έχει απολέσει 12% της αξίας του ως προς το ευρώ. Στις 18 Σεπτεμβρίου η Fed είχε προβεί στην πρώτη από τις διαδοχικές μειώσεις στο βασικό της επιτόκιο. Φέτος στις 22 Απριλίου το δολάριο υποχώρησε στα ιστορικά χαμηλότερα επίπεδά του προς το ευρώ των 1,6019 δολαρίων.
Τα ισχυρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου έχουν επωμιστεί σε ζημίες και παραγραφές περιουσιακών στοιχείων 396 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αρχές του 2007, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια. Στις ΗΠΑ η ανεργία τον Μάιο ανήλθε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 5,5%, σημειώνονατς τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων είκοσι και πλέον ετών. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη καταβαραθρώνεται και οι τιμές των κατοικιών επίσης. Πάντως, το δολάριο είχε ενισχυθεί στις 9 Ιουνίου, όταν ο Μπεν Μπερνάνκι είχε υπογραμμίσει ότι «ο κίνδυνος να υποστεί η αμερικανική οικνομία σημαντική κάμψη έχει περιοριστεί, ενώ η επιτάχυνση του δείκτη του πληθωρισμού θα απειλήσει να αποσταθεροποιήσει την ανάπτυξη».
Αναφερόμενος, τέλος, στο αδύναμο δολάριο είχε επισημάνει ότι προκαλεί ανεπιθύμητη αύξηση στις εγχώριες τιμές και ότι η Fed παρακολουθεί προσεκτικά το θέμα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_100020_26/06/2008_275299

No comments: