20.6.08

ΔΝΤ: Δεν διανύει φάση ύφεσης η αμερικανική οικονομία

Η επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης της ομοσπονδιακής οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών είναι στην πραγματικότητα λιγότερο ισχυρή της αναμενόμενης, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , το οποίο μάλιστα απέρριψε τον όρο «ύφεση» για την τωρινή κατάστασή της.
Επίσης, προέβη σε αναθεώρηση προγενέστερων πολύ «επιφυλακτικών» προβλέψεων.
Πιο αναλυτικά, στην ετήσια έκθεσή του, το ΔΝΤ επισημαίνει πως «η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξε λιγότερο ισχυρή αυτής που αρχικά φοβηθήκαμε, ενώ το 2009, στην αρχή του έτους, θα πρέπει να σημειωθεί και ανάκαμψη, καθώς καταλάγιασαν, ήδη, οι αντίθετα πνέοντες ισχυροί άνεμοι».
Από το ΔΝΤ τώρα προβλέπεται ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους σε ετήσια βάση η αμερικανική οικονομική ανάπτυξη θα είναι κοντά στο 0% (υπενθυμίζεται ότι προηγουμένως αναφερόταν «αρνητική» ανάπτυξη του επιπέδου του -0,7%, σε σύγκριση με το 2007) αλλά το 2009 η αμερικανική οικονομία θα επανέλθει στην ανάπτυξη και αυτή θα συμποσούνται στα τέλη του 2009 τουλάχιστον στο 2% (αναιρέθηκε ήδη η προγενέστερη πρόβλεψη περί ανάπτυξης κατά 1,6%).
Τον Απρίλιο, το ΔΝΤ αναφερόταν σε «ήπια ύφεση» σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ το τρέχων έτος, όρο που όμως τώρα απορρίπτει.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

No comments: