25.6.08

Ξένοι παίκτες στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού

Άλλοι φεύγουν, άλλοι έρχονται, άλλοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις. Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού μόνο αδιάφορη δεν είναι για τους μεγάλους παίκτες της ευρωπαϊκής αγοράς. Βεβαίως το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής ηλεκτρικής «ελίτ» για την Ελλάδα δεν αφορά μόνο τα σχετικά περιορισμένα μεγέθη της εγχώριας αγοράς. Έτσι, το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης αποτελεί πόλο έλξης σημαντικών επενδύσεων και ευκαιριών, δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό την παρουσία μεγάλου αριθμού ξένων επενδυτών.
Η πιο πρόσφατη εξέλιξη πάντως στην αγορά, αφορά μια αποχώρηση αυτήν της ισπανικής Iberdrola από το κοινό σχήμα με τον όμιλο Βαρδινογιάννη, στην εταιρεία Κόρινθος Power, που διαθέτει άδεια ανάπτυξης μονάδας συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στους Αγίους Θεοδώρους.
Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει επίσης γνωστό το ενδιαφέρον της Tractebel – Suez, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ήρων Θερμοηλεκτρική, για από κοινού δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά.
Η τάση, όπως δείχνουν και τα δύο πιο πρόσφατα παραδείγματα, είναι οι ξένοι παίκτες να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σε συνεργασία με Έλληνες εταίρους. Και αυτό διότι οι επενδύσεις στην ενέργεια, είτε αφορούν συμβατικές μονάδες, είτε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, απαιτούν υπομονή, χρόνο και γνώση των ελληνικών ιδιομορφιών (γραφειοκρατία, περίπλοκη νομοθεσία κλπ).Έτσι επιτυγχάνονται σημαντικά οφέλη, τόσο για τους ξένους επενδυτές οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας, όσο και για τους Έλληνες συνεταίρους οι οποίοι αποκτούν πρόσβαση σε προηγμένη τεχνογνωσία αλλά και σημαντικά κεφάλαια.
Από τους μεγάλους της ευρωπαϊκής αγοράς που διαθέτουν «βάση» στην ελληνική αγορά, ξεχωρίζουν οι Enel, Endesa, Edison, Edf και φυσικά η προαναφερθείσα Iberdrola.
Η ιταλική Enel, εταιρεία που βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των Ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρισμού, διαθέτει πλειοψηφική συμμετοχή στο κοινοπρακτικό σχήμα Enelco που έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου. Η εταιρεία προχωρά στην κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου επίσης στη Βοιωτία. Διαθέτει ακόμη μια άδεια πάντα με τον όμιλο Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης η Enel εξαγόρασε τα αιολικά πάρκα και τις άδειες του ομίλου Κοπελούζου, ισχύος 127MW (84 σε λειτουργία μαζί με ένα υδροηλεκτρικό).
Στα συμβατικά ξεχωρίζει επίσης η παρουσία της Endesa μέσω της Endesa Hellas, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει να λειτουργεί τη μονάδα συμπαραγωγής στη Βοιωτία. Η εταιρεία στην οποία η πλειοψηφία (50,1%) ανήκει στην Endesa Europe, σχεδιάζει την ανάπτυξη portfolio 1200MW ισχύος σε μονάδες φυσικού αερίου και 600MW από άνθρακα. Η ισπανική εταιρεία έχει ως εταίρο της τον όμιλου Μυτιληναίου.
Η ιταλική Edison, με πλειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία Ενεργειακή Θίσβης, κατασκευάζει σε συνεργασία με την Ελληνική Τεχνοδομική και τη Βιοχάλκο, μονάδα στη Βοιωτία. Στα σχέδιά της περιλαμβάνεται ακόμη μία μονάδα στην Καβάλα καθώς και η προοπτική κατασκευής λιθανθρακικού εργοστασίου. Στο σχήμα αυτό, πιθανότατα θα ενταχθεί και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, βάσει του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας.
Εκτός όμως από τις συνεργασίες που προχώρησαν υπάρχουν και οι απόπειρες που δεν τελεσφόρησαν ή οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Έτσι η απόπειρα της ΔΕΗ να συνεργαστεί με τη γερμανική RWE «σκόνταψε» στις κατά τόπους περιβαλλοντικές αντιδράσεις για το λιθάνθρακα αλλά και στις συνδικαλιστικές αντιρρήσεις.
ΑΠΕ
Εντυπωσιακή είναι η παρουσία ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά ανανεώσιμων. Οι μεγάλοι παίκτες της ευρωπαϊκής αγοράς δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο αιολικό και ηλιακό δυναμικό της χώρας μας απ’ ό,τι οι ίδιοι οι έλληνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο γαλλικός κολοσσός Edf, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού στην Ε.Ε. η οποία έχει συνολικά ανά τον κόσμο 1218MW αιολικών. Στην Ελλάδα η Edf μετρά εγκατεστημένη ισχύ 75,35MW. Η Γερμανική εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών Enercon, διαθέτει μέσω της Enercon Hellas 27,5 MW. Η Ισπανική Acciona, που ενεπλάκη στο περίφημο deal για την εξαγορά της Endesa από κοινού με την Enel διαθέτει πάρκα 34,85 MW. Η Babcock & Brown διαθέτει στη χώρα μας δύο αιολικά πάρκα ισχύος 18 και 24 μεγαβάτ αντίστοιχα, ενώ υπό ανάπτυξη βρίσκονται ακόμη 78 μεγαβάτ. Παρουσία διαθέτουν επίσης η Δανική Energi E2 20,4 ΜW αλλά και η θυγατρική της Γερμανικής WRE 6,6 MW. Τέλος ο επενδυτικός όμιλος Good Energies με έδρα την Ελβετία διαθέτει δύο αιολικά πάρκα σε λειτουργία στην Εύβοια και ένα ακόμη σε φάση κατασκευής στη Νάξο.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=528034

No comments: