30.6.08

Στο Κατάρ το 4% της Alpha Bank

Στην πώληση του 4% των μετόχων της στην Paramount Services Holding του Κατάρ έναντι συνολικού τιμήματος 296 εκατ. ευρώ προέβη η Alpha Bank [ACBr.AT] .
Η Paramount Services αντιπροσωπεύει τα επιχειρηματικά συμφέροντα των πιο επιφανών οικογενειών του Κατάρ.
Τα δύο μέρη θα αναζητήσουν επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
«Η είσοδος ενός μακροπρόθεσμου, υψηλού επιπέδου επενδυτή από το Κατάρ στο κεφάλαιο της Alpha Bank θα επιφέρει προστιθέμενη αξία... μέσω της περαιτέρω επέκτασής της στην περιοχή», επισημαίνει η Alpha Βank σε ανακοίνωσή της.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ο ξένος επενδυτής ενδιαφέρεται για την απόκτηση και μεγαλύτερου μεριδίου καθώς και για ευρύτερη συνεργασία με την Alpha Bank στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η Paramount Services κατέχει μεταξύ άλλων το 20% του London Stock Exchange, το 3% της Credit Suisse και το 8% της Barclays
Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank είχε ανακοινώσει την Παρασκευή [Βλέπε άρθρο] ότι πρόκειται να προβεί άμεσα στη διάθεση ιδίων μετοχών που θα φτάνουν έως και το 4,02% του συνολικού κεφαλαίου της.
Η ανακοίνωση της Alpha Bank
Η Alpha Bank ανακοινώνει τη διάθεση ιδίων μετοχών, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 4% επί του μετοχικού της κεφαλαίου, έναντι συνολικού τιμήματος 296 εκατ. ευρώ, στην εταιρεία Paramount Services Holding Limited, η οποία αποτελεί επενδυτικό φορέα που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της πλέον επιφανούς οικογενείας του Κατάρ.
Τα μέρη θα εξετάζουν από κοινού επενδυτικές ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αξιοποιώντας αφ΄ ενός μεν τη γνώση και εμπειρία της Alpha Bank στη δημιουργία τραπεζών σε χώρες με υψηλούς ρυθμούς αναπτύξεως, αφ΄ ετέρου δε τις επαφές και εμπειρία της Paramount στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.
Η είσοδος ενός επενδυτού υψηλής ποιότητος από το Κατάρ, με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην Τράπεζα και τους Μετόχους της, επιτρέποντας στην πρώτη να επιτύχει τους στόχους της και να πρωταγωνισθήσει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/06/30/1532450.htm

*** Η απαξίωση του Χ.Α. ήρθε σήμερα με το «πακέτο» των 16,5 εκατ. τεμαχίων που άλλαξαν χέρια στην Alpha Bank. Βεβαίως όχι μέσω του Χ.Α., αλλά μεταξύ ξένων, over the count, αποστερώντας από την Ελληνικά Χρηματιστήρια και το Χ.Α., σημαντικά έσοδα, αλλά και τις εντυπώσεις, για την «Σοφοκλέους», ως περιφερειακή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Η εκκαθάριση εννοείται ότι θα γίνει από το Αποθετήριο, δεδομένου ότι οι πλατφόρμες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα στο εξωτερικό. Από το Σεπτέμβριο, Οκτώβριο που θα ξεκινήσουν, τί θα γίνει;
*** Το fund της χώρας του Κατάρ απέκτησε το 4,02% των ιδίων μετοχών της Alpha Bank έναντι 300 εκατ ευρώ με την προοπτική ακόμη και της στρατηγικής συνεργασίας. Το fund του Κατάρ επιδίωκε να αγοράσει μεγαλύτερο ποσοστό ενώ δεν αποκλείεται στο εγγύς μέλλον να αυξήσει το ποσοστό του. Με βάση πληροφορίες δεν αποκλείεται η συνεργασία μεταξύ Alpha και Κατάρ να μετατραπεί και σε στρατηγική συμμαχία στο εγγύς ή απώτερο μέλλον. Παράλληλα η Alpha Bank με την κίνηση της αυτή αποκτά ένα ισχυρό σύμμαχο ο οποίος διαθέτει τεράστια ρευστότητα και έχει ανακοινώσει ότι θα επενδύσει έως και 15 δις ευρώ στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι το Κατάρ κατέχει το 3% της Credit Suisse και το 8% της Barclays.Παράλληλα η Alpha θωρακίζεται και σε επίπεδο μετοχικής σύνθεσης αποτρέποντας ακόμη και κινήσεις επιθετικών εξαγορών. Σημειώνεται ότι η οικογένεια Κωστόπουλου ελέγχει το 11% της Alpha , το ολλανδικό fund ΑΒP κατέχει το 5,5% με 6% και το Κατάρ το 4,02%. Οι ξένοι θεσμικοί ελέγχουν πλέον το 49% της Alpha , περίπου 650 μέτοχοι ελέγχουν το 68% της Alpha ενώ περίπου 100 χιλιάδες μέτοχοι κατέχουν από 1 έως και 5000 μετοχές.
*** Διατηρεί τη σύσταση αγοράς η Dresdner Kleinwort για την Alpha Bank και την τιμή στόχο των 28 ευρώ σε σημερινή της έκθεση με αφορμή την πώληση του 4% των ιδίων μετοχών της σε Fund της χώρας του Κατάρ. Η μετοχή διαπραγματεύεται με premium μόλις 3% έναντι του κλάδου ενώ η μέση ετήσια αύξηση των κερδών ανέρχεται στο 17,5%. Η συναλλαγή θα προσθέσει 0,4% στο Core Tier 1 αναφέρει ο οίκος ενώ μέχρι το τέλος του 2008 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 8% περίπου. Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές της τράπεζας ελέγχουν περίπου το 25% του συνόλου των μετοχών. Η μετοχή διαπραγματεύεται τα εκτιμώμενα από τον οίκο κέρδη του 2009 7,3 φορές έναντι 7,1 του κλάδου και ο οίκος σημειώνει πως η μετοχή είναι ξεκάθαρα υποτιμημένη.
http://www.kerdos.gr/ECHome.aspx?page=KerdoskoposXrysostomos.ascx&mode=k

No comments: