28.6.08

ΜΙΑ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΥΣΚΑ

Η κερδοσκοπία πέρασε από τις τιμές του πετρελαίου στις εκδόσεις βιβλίων

Bloomberg
Μία ακόμη ένδειξη περί του πώς συνεισφέρει η κερδοσκοπία στην εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου αποτελεί ο εκπληκτικός ρυθμός με τον οποίο εκδίδονται και κυκλοφορούν καινούργια βιβλία για το πετρέλαιο και τις επενδύσεις στην ενέργεια και ο οποίος είναι ο ταχύτερος σε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Σύμφωνα με στοιχεία της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, φέτος εκδόθηκαν 18 βιβλία, τα οποία συγκέντρωσαν οι αναλυτές της Birinyi Associates, Τζεφ Ρούμπιν και Πάτρικ Σάλιβαν. Με τον ίδιο ρυθμό αναμένεται να εκδοθούν 36 βιβλία στη διάρκεια του 2008, καταγράφοντας το μεγαλύτερο αριθμό εκδόσεων με αυτό το αντικείμενο από το 1970. «Οι συζητήσεις στα πάρτι επικεντρώνονται τώρα στις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρούμπιν σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στη μονάδα ερευνών και διαχείρισης χρημάτων στο Κονέκτικατ. Η τελευταία φορά που εμφανίστηκαν ανάλογες τάσεις είχε να κάνει με τα βιβλία περί επενδύσεων σε ακίνητα και ήταν πριν από τρία χρόνια, ακριβώς προτού υποχωρήσει ο αριθμός των καινούργιων κατοικιών στις ΗΠΑ κατά 57% φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του αργού εκτινάχθηκε κατά 676% τον Νοέμβριο του 2001, όταν αυξήθηκε η ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία, ενώ παράλληλα ξέσπασαν βίαια επεισόδια στη Νιγηρία, το Ιράκ περιόρισε την προσφορά και το δολάριο υποχωρούσε.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_28/06/2008_275722

Κι επειδή ακόμα δε φαίνεται ότι θα έχουμε "φούσκα" στο πετρέλαιο, προετοιμάζεται η νέα φούσκα που θα έχει σχέση με τις εταιρείες ενέργειας.
Αυτό που θα πρέπει να κάνει κάποιος αυτή τη στιγμή είναι να κάνει ένα σωστό valuation των κλάδων ενέργειας, να εισέλθει και να γνωρίζει από τώρα πότε θα ήταν φρόνιμο να φύγει.

No comments: