25.6.08

ΧΑ: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στους δείκτες FTSE

Aυξομειώσεις στις συνθέσεις των βασικών δεικτών FTSE/XA προτείνει στην ελληνική αγορά ο διεθνής οίκος FTSE δια των εκπροσώπων του που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα και ενημερώνουν στελέχη του ΧΑ, τραπεζών, χρηματιστηριακών εταιρειών.
Με πρώτο επιχείρημα την ανάγκη για αναδιάρθρωση των δεικτών αυτών αλλά και με επισήμανση των αναγκών που σήμερα έχουν δημιουργηθεί από τις αναταράξεις στο διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον, οι εκπρόσωποι του οίκου FTSE συζήτησαν – πρότειναν μεταξύ άλλων τα εξής:
- Αλλαγή του σημερινού FTSE/XA 20 σε FTSE /XA 25 προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση του δείκτη που κυρίως αφορά στους ξένους επενδυτές. Πιθανοί 5 επιπλέον τίτλοι, οι πρωτοι τη τάξει στον σημερινό 40αρη, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί βεβαιότητα.
- Αλλαγή του σημερινού FTSE/XA Mid 40 σε FTSE/XA 20, δηλαδή μείωση κατά 20 εταιρείες του σημερινού δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
- Ενδεχόμενη δημιουργία ενός δείκτη που «ποιοτικά» θα στέκεται μεταξύ των δύο παραπάνω και θα περιλαμβάνει εταιρείες μεσαίας κυρίως κεφαλαιοποίησης, με αυξημένες όμως «επιδόσεις» σε θέματα διασποράς, συναλλακτικής δραστηριότητας κλπ.
- Δημιουργία ενός κοινου τραπεζικού δείκτη μεταξύ των Χρηματιστηρίων της Αθήνας και της Κύπρου.
- Ενδεχόμενες αλλαγές σε θέματα ορίων κεφαλαιοποίησης αλλά και free float στους γενικότερους κανόνες που ισχύουν για συμμετοχή στους δείκτες ftse/XA.
- Συνεπεία των παραπάνω νέων δεικτών, άμεση δημιουργία νέων παράγωγων προϊόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day, οι πρώτες αντιδράσεις των εκπροσώπων των φορέων της ελληνικής κεφαλαιαγοράς ήταν ποικίλες, ωστόσο όλοι σχεδόν επεσήμαναν την ανάγκη ουσιαστικών μόνο αλλαγών οι οποίες θα συνάδουν με την ελληνική πραγματικότητα.

Η ενίσχυση – με όποιο τρόπο μπορεί να θεωρηθεί ουσιαστικός – της αγοράς των παραγώγων τονίστηκε από την πλειονότητα των παρευρισκομένων. Σκοπός της επίσκεψης των εκπροσώπων του διεθνούς οίκου είναι καταρχάς η διερεύνηση των απόψεων που έχουν οι Έλληνες επαγγελματίες και εν συνεχεία η διαμόρφωση τελικής πρότασης. Εντός των επόμενων μηνών θα πραγματοποιηθούν εκ νέου συναντήσεις και οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν θα ισχύσουν από τις αρχές του 2009.
Υπενθυμίζεται ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ο διεθνής οίκος θα ανακοινώσει τις αξιολογήσεις του για τις αγορές που παρακολουθεί, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η ελληνική. Παράγοντες του ΧΑ, με πλέον πρόσφατο τον κ. Καπράλο έχουν υπογραμμίσει πως δεν υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τον οίκο FTSE, καθώς τα κριτήρια που εκείνος ορίζει πληρούνται- πλην ενός - κανονικά.
http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/341403/Article.aspx

No comments: