26.6.08

Shell: Η στενότητα στην πετρελαϊκή αγορά θα διαρκέσει

Συνέχιση των συνθηκών στενότητας στην πετρελαϊκή αγορά σε σχέση με την παραγωγή και διατήρηση των αυξητικών τάσεων στη ζήτηση προβλέπει για μακρύ χρονικό διάστημα η Shell. Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των νέων ενεργειακών σεναρίων της εταιρείας από τον κ. Steven Fries, Chief Economist της Royal Dutch Shell , "θα συνεχίσουμε να έχουμε αύξηση της τιμής του πετρελαίου για αρκετό διάστημα εκτός και αν η ζήτηση σε Κίνα και Ινδία υποχωρήσει, κάτι που δεν το βλέπουμε να συμβαίνει”. Πρόσθεσε ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει θα συνεχίσουμε να έχουμε στενότητα στην αγορά αλλά και υψηλές τιμές.
Τα νέα ενεργειακά σενάρια της Shell αφορούν 2 πιθανές εξελίξεις για την παγκόσμια ενεργειακή αγορά μέχρι το 2050. Ειδικότερα στο πρώτο σενάριο (Scamble) κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζουν οι κρατικές πολιτικές διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας με ιδιαίτερα αυξημένη χρήση του άνθρακα. Στο δεύτερο σενάριο (Βlue prints) σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο ιδιωτικός τομέας και οι επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν τις ενεργειακές προκλήσεις και τις προκλήσεις κλιματικής αλλαγής ως ευκαιρίες ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον κ. Fries το πιο αποδοτικό σενάριο που διασφαλίζει καλύτερη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με μείωση των εκπομπών ρύπων αλλά και διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας με ανάπτυξη νέων τεχνολογιών είναι το δεύτερο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Shell στα προσεχή χρόνια θα έρθουμε αντιμέτωποι με 3 σκληρές αλήθειες σε σχέση με το σημερινό ενεργειακό σύστημα:
1. Κατακόρυφη αύξηση χρήσης ενέργειας κυρίως λόγω των αναπτυσσόμενων οικονομιών.
2. Η παραγωγή θα μπορεί να καλύπτει οριακά τους ρυθμούς ανάπτυξης της ζήτησης.
3. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα και οι ανησυχίες διαρκώς θα αυξάνονται, κατά συνέπεια, τόνισε ο κ. Fries, το σημερινό ενεργειακό σύστημα θα πρέπει να αλλάξει.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=529207

No comments: