28.1.09

Ισπανία: Σε ύφεση για πρώτη φορά από το 1993

Η ισπανική οικονομία βιώνει την πρώτη ύφεση από το 1993, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης συρρικνώθηκε τα 2 τελευταία τρίμηνα του 2008, όπως υποδεικνύει εκτίμηση αναλυτών της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.
Το ΑΕΠ της Ισπανίας σημείωσε κάμψη 1,1% στο Δ Τρίμηνο του 2008, έναντι πτώσης 0,2% στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.Η αρνητική τάση της ισπανικής οικονομίας ξεκίνησε στην αρχή του έτους και επιδεινώθηκε κατά το Δ Τρίμηνο όταν η διεθνής οικονομική κρίση επεκτάθηκε, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι της Τράπεζας. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε κατά 1,1% ενώ η χώρα βρίσκεται και επισήμως σε ύφεση, καθώς για 2 συνεχόμενα τρίμηνα το ΑΕΠ διαμορφωνόταν σε αρνητικό πρόσημο.
http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=198149

Οι πιθανότητες να πέσει σε ύφεση η εγχώρια οικονομία, σύμφωνα με τον ανωτέρω ορισμός της ύφεσης, μετά από .....[κανείς ΔΕΝ ξέρει] χρόνια, είναι μικρές, έστω κι αν δεν είναι μηδενικές όπως πριν από μερικούς μόνο μήνες.
Όμως θα πρέπει κάποιος να συνυπολογίσει τις κοινοτικές ενισχύσεις, οι οποίες είναι 2-4% του ετήσιου ΑΕΠ μας, οπότε αφαιρώντας τες, ναι, είμαστε με μηδενική ανάπτυξη...
Τέλος, νομίζω ότι θα βρεθούμε στη θέση της Ισπανίας την επόμενη φορά που η παγκόσμια οικονομία (φούσκα) θα είναι στα κάτω της.
Πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο;
Λογικά, ο επόμενος κύκλος θα είναι περισσότερο ήπιος, αλά US:'90-'91 ή GR:'92-'94, οπότε στον επόμενο, περίπου στο 2020!

No comments: