28.1.09

Μ. Stanley: To τέλος του bear market και γιατί προτείνει χρυσό

To τέλος του bear market θα έλθει όταν η απομόχλευση, η εξασθένηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και η πτώση των τιμών στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ ολοκληρώσουν τον κύκλο τους. Οι μετοχές δεν είναι ακόμα φτηνές, οι αποτιμήσεις τους βρίσκονται πιο κοντά στη δίκαιη αξία τους (fair value) και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια υπερβολή προς τα κάτω, ένα overshooting με κύριο μοχλό τους φόβους για αποπληθωρισμό, σχολιάζει ο επενδυτικός οίκος σε έκθεση στρατηγικής (Ιαν 26- Εuroletter: Deflation scare to persist for now).

«Στην αγορά υπάρχει η πολύ απαισιόδοξη άποψη ότι η οικονομία εισέρχεται σε ένα αναπόφευκτο πολυετή κύκλο αποπληθωρισμού και η πιο αισιόδοξη που πιστεύει ότι η δράση των αρχών θα επαναφέρει γρήγορα την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό με κίνδυνο να δούμε και υπερπληθωρισμό. Η καλύτερη επένδυση και στις δύο περιπτώσεις – αποπληθωρισμός, καλπάζων πληθωρισμός – είναι ο χρυσός. Οσο για την κατανομή των επενδύσεων, προέχει η διαφύλαξη του κεφαλαίου. Προτιμούμε τα μετρητά καθώς πιστεύουμε ότι τα ομόλογα ήδη υπερτιμολογούν σενάρια αποπληθωρισμού. Προτιμούμε αμυντικούς κλάδους όπως οι τηλεπικοινωνίες και αποφεύγουμ τις κυκλικές βιομηχανίες και θέσεις underweight σε τράπεζες και real estate.»

«Η άποψη μας: πρώτα ανάπτυξη και μετά πληθωρισμός μερικά τρίμηνα αργότερα. Πιστεύουμε ότι η αποφασιστικότητα των αρχών και τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις θα συμβάλλουν στο να αποφευχθεί ο αποπληθωρισμός και ότι τελικά θα επικρατήσει ο πληθωρισμός. Παραμένουμε υπομονετικοί και επφυλακτικοί όσον αφορά την έκθεση σε ρίσκο. Τα τρία σημάδια της αρχής ενός νέου κύκλου ανάπτυξης, ενός νέου bull market – ανάκαμψη της κερδοφορίας, πάτος της αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ, ολοκλήρωση της φάσης απομόχλευσης -- θα μας προειδοποιήσουν έγκαιρα, ίσως αργότερα το 2009.»

Η Μorgan Stanley αναφέρει ότι τα κρατικά ομόλογα προεξοφλούν υπερβολικό αποπληθωρισμό μέχρι το 2015 – πτώση του επιπέδου τιμών κατά 11%. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα τα ομόλογα δεν θα ακριβύνουν περισσότερο. Η ανάπτυξη είναι πιο σημαντική παράμετρος στην απόφαση να προβεί κανείς σε αγορές μετοχών από ότι ο πληθωρισμός. Για τα επόμενα 1-2 τρίμηνα οι φόβοι αποπληθωρισμού θα επιμένουν. Ο πληθωρισμός δεν αποτελεί κίνδυνο μέχρις ότου επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Και η ανάπτυξη θα έλθει πριν από τον πληθωρισμό, διαφορετικά θα πρόκειται για στασιμοπληθωρισμό.

«Ο χρυσός είναι η επένδυση που προσφέρει σημαντικά περιθώρια κέρδους σε περίπτωση αναζωπύρωσης του πληθωρισμού και σχετική σθεναρότητα σε περίπτωση αποπληθωρισμού. Επεισόδιο αποπληθωρισμού θα έχει ως επακόλουθο περαιτέρω αποσταθεροποίηση στις χρηματοοικονομικές αγορές και σε΄ενα τέτοιο σενάριο ο χρυσός θα είναι το ασφαλές καταφύγιο. Εναλλακτικά, αν η σημαντική νομισματική και δημοσιονομική τόνωση των οικονομιών οδηγήσει σε υψηλό πληθωρισμό, ο χρυσός θα είναι μια πολύ καλή ασφάλεια για τους επενδυτές.»
http://www.capital.gr/news.asp?Details=664167

No comments: