27.1.09

Επιφυλακτική η Eurobank Sec. για το 2009

Η χρηματιστηριακή σχολιάζει ότι η ορατότητα για τα κέρδη των εισηγμένων εταιριών είναι περιορισμένη ακόμη και για το 2008 και γίνεται ακόμη δυσκολότερη το 2009. Οι προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή με βάση τη μέθοδο "bottom up" δίνουν υποχώρηση της εταιρικής κερδοφορίας 10% το 2008 και 2% το 2009. Μια "top down" προσέγγιση που ωστόσο δείχνει ότι τα κέρδη ανά μετοχή ενδέχεται να υποχωρήσουν έως και 25% το 2009 (έχοντας παρουσιάσει κάμψη 15% το 2008).

Ένας ακόμη βασικός καταλύτης για την ελληνική αγορά είναι οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων -ή η έλλειψη εισροών- καθώς δεν υπάρχει κάποια άλλη επενδυτική κατηγορία που να αντισταθμίζει το μέγεθος των ξένων θεσμικών κεφαλαίων. Η συνέχιση της απομόχλευσης και ο επαναπατρισμός κεφαλαίων σε μεγαλύτερες ανεπτυγμένες αγορές έχει μεγάλη αρνητική επιρροή στην ελληνική αγορά και ενδέχεται να χρειαστεί χρόνος για να αντιστραφεί αυτή η τάση.

Σύμφωνα με τη Eurobank Sec., οι αποτιμήσεις αποτελούν -ενδεχομένως- τη μοναδική "θετική νότα". Οι απόλυτες αποτιμήσεις έναντι του ιστορικού μέσου όρου δίνουν ένα ξεκάθαρο "σήμα αγοράς" στα επίπεδα αυτά, αν και η ανάλυση δείχνει πως η περιορισμένη ορατότητα όσον αφορά στην κερδοφορία θέτει σε κίνδυνο την ακρίβεια των μετρήσεων των αποτιμήσεων.

Η Eurobank αναμένει σταθεροποίηση των τιμών των τραπεζικών μετοχών στα τρέχοντα επίπεδα, τουλάχιστον τα επόμενα τρίμηνα, αν και η φημολογία περί εξαγορών και συγχωνεύσεων μπορούν ανά πάσα στιγμή να οδηγήσουν σε ράλι. Όπως επισημαίνει, στα τρέχοντα επίπεδα οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες σε ιστορικά χαμηλά, με το P/BV του 2009 να διαμορφώνεται στο 0,8 και το Ρ/Ε στο 7,1 και το μέσο σταμθικό RoE να βρίσκεται στο 11% (έναντι 9% των τραπεζών διεθνώς).

Τα top picks

Κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής για το 2009 είναι ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ.

Για τον ΟΠΑΠ (τιμή-στόχος 28,30 ευρώ, "outperform") εκτιμά πως η ανάπτυξη θα έρθει κυρίως από τα δύο μεγαλύτερα παιχνίδια του, το Στοίχημα και το ΚΙΝΟ, ενώ θετικά θα επηρεάσει τις επιδόσεις της εταιρίας και η ανανέωση των μικρότερων παιχνιδιών. Για το 2009 η χρηματιστηριακή αναμένει ρυθμό αύξησης του Στοιχήματος κατά 1,8%, ενώ οι πωλήσεις του ΚΙΝΟ αναμένονται αυξημένες κατά 12,2%. Ο ΟΠΑΠ, αναφέρει η Eurobank Sec., παραμένει μια μετοχή μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενός αμυντικού κλάδου που τείνει να αποδίδει σχετικά καλά σε εποχές οικονομικής επιβράδυνσης.

Για τον ΟΤΕ (τιμή-στόχος 18,60 ευρώ, "outperform") εκτιμά πως το 2009 θα είναι χρονιά επιτάχυνσης των επιχειρηματικών εξελίξεων, μετά την είσοδο της Deutsche Telekom. Διατηρεί τη θετική της άποψη για τον ΟΤΕ, λόγω των ισχυρών δραστηριοτήτων στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, τον μέτριο ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά σταθερής τηλεφωνίας, τις κρυμμένες αξίες στο real estate και τις προοπτικές για περαιτέρω αναδιάρθρωση σε ομιλικό επίπεδο.

Για τη ΔΕΗ (τιμή-στόχος 16,60 ευρώ, "outperform") εκτιμά πως το 2009 ενδεχομένως να αποδειχτεί σημαντικό σημείο καμπής, που θα της δώσει ώθηση από τα επίπεδα-ρεκόρ. Αναμένει σημαντική ανάκαμψη της κερδοφορίας της Επιχείρησης, κυρίως λόγω των μειωμένων τιμών του πετρελαίου.

Στη λίστα "outperform" της Eurobank Sec. περιλαμβάνονται επίσης οι μετοχές των Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Intralot, Jumbo και Frigoglass.

Η Eurobank Sec. τονίζει ότι προτιμά μετοχές εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου, κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με αμυντικά χαρακτηριστικά.

http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/443957/Article.aspx

No comments: