29.1.09

Στροφή στην οικονομική πολιτική αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας

Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που αναμένεται να ανακοινωθεί πιθανότατα την Παρασκευή, καταγράφεται και επισήμως η στροφή στην οικονομική πολιτική. Θα αποτυπώνεται η διεύρυνση των ελλειμμάτων, η διάθεση μεγαλύτερων πόρων στις δημόσιες επενδύσεις, η καταβολή εισοδηματικών ενισχύσεων και αλλαγές στη φορολογία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, αναμένεται να ανακοινωθούν αλλαγές στη φορολογία της περιουσίας και των εισοδημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ θα δίνεται έμφαση στην αύξηση της φορολογίας των πλουσιότερων εισοδηματικά τάξεων, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί με ποιον τρόπο, δηλαδή μέσω των ακινήτων ή με την αύξηση του ανώτερου φορολογικού συντελεστή.
Ακόμη, αναμένεται ότι θα εμφανίσει αυξημένα δημοσιονομικά ελλείμματα για το 2008 -ίσως και άνω του 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει η ΕΕ- ώστε να δημιουργήσει περιθώρια και να εμφανίσει κάποια οριακή έστω μείωση φέτος που λόγω των γενικευμένων παροχών (επιδόματα, προσλήψεις στο Δημόσιο, ενισχύσεις στους αγρότες) ο προϋπολογισμός θα πέσει έξω.
Στο πρόγραμμα θα προβλέπεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί εφέτος πάνω από 1%, το έλλειμμα θα παραμείνει πάνω από 3% του ΑΕΠ, αλλά θα μειωθεί κάτω από το όριο της επιτήρησης το 2010. Ειδικότερα, η στροφή στην οικονομική πολιτική συνίσταται στις αλλαγές στη φορολογία της περιουσίας και πιθανότατα την κατάργηση του φόρου 10% στους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς στην ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Χθες, Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την ανακατανομή των δαπανών του προϋπολογισμού με στόχο να εξασφαλισθούν οι αναγκαίοι πόροι για να εξοφληθούν χρέη του Δημοσίου προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων, τους κατασκευαστές, τους συμβεβλημένους γιατρούς με το Δημόσιο και να δοθούν τα επιδόματα «κοινωνικής συνοχής» όπως το επίδομα θέρμανσης. Στο πλαίσιο αυτό επεκτάθηκε η χορήγηση του έκτακτου επιδόματος των 100, 150 και 200 ευρώ σε ομάδες πολιτών με ιδιαίτερα οικονομικά ή άλλα προβλήματα.
Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, χορηγείται έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους στους οποίους καταβάλλεται το ΕΚΑΣ, στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, στα άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια καθώς και στα άτομα με αναπηρία και στους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργους.
Newsroom ΔΟΛ

ΕΕ: Αναγκαία η επιτάχυνση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επίσπευσης στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος επισημαίνει η Κομισιόν στην αξιολόγησή της για το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Σημειώνει πάντως πως η χώρα μας έχει καταγράψει πρόοδο σε τομείς όπως η μεταφορά της κοινοτικής νομοθεσίας για την εσωτερική αγορά στο εθνικό δίκαιο και η αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων για την υποστήριξη της Στρατηγικής της Λισσαβόνας.
Πιο αναλυτικά, η Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την αξιολόγησή της, για τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων των 27 κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας. Για κάθε κράτος μέλος γίνεται μια αποτίμηση της κατάστασης στα βασικά χαρακτηριστικά της οικονομίας και προτείνονται συστάσεις οι οποίες θα πρέπει να υιοθετηθούν από την εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Ειδικότερα, η Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απευθύνοντας τέσσερις βασικές συστάσεις για:
-Tη συνέχιση των προσπαθειών δημοσιονομικής σταθεροποίησης μεσοπρόθεσμα με βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πρωτογενών δαπανών, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη φορολογική διοίκηση και σε διαδικασίες που αφορούν τον προϋπολογισμό, τη μείωση του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, και την επίσπευση της εφαρμογής για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
-Τη λήψη μέτρων για την αύξηση του ανταγωνισμού στις επαγγελματικές υπηρεσίες, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα και την τεχνολογία και την πιο αποτελεσματική χρήση των διαρθρωτικών ταμείων για την επιτάχυνση των επενδυτικών προγραμμάτων που αφορούν την ανάπτυξη.
-Την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση με αποτελεσματικούς, κανονιστικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς με έμφαση στην απλούστευση του κανονιστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις μειώνοντας τη γραφειοκρατία.
-Τον εκσυγχρονισμό, στο πλαίσιο μιας συνολικής προσέγγισης για την ευελιξία και την ασφάλεια (flexicurity), της νομοθεσίας για την προστασία της απασχόλησης, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας στους χαμηλόμισθους, την ενίσχυση των πολιτικών στην αγορά εργασίας, τη μετατροπή της αδήλωτης εργασίας σε νόμιμη απασχόληση, την επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση και την αύξηση της συμμετοχής στη μακροχρόνια κατάρτιση με διευκόλυνση της πρόσβασης στην εργασία κυρίως για τους νέους.
Στην έκθεσή της, η Επιτροπή σημειώνει ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων (ΕΠΜ) της Ελλάδας περιλαμβάνει τις πολιτικές προκειμένου να αντιμετωπιστούν κύριες προκλήσεις επισημαίνοντας ότι «σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στη μεταφορά της νομοθεσίας για την εσωτερική αγορά και ότι έχουν αξιοποιηθεί τα Διαρθρωτικά Ταμεία για την υποστήριξη της Στρατηγικής της Λισσαβόνας. Διαπιστώνει ωστόσο ότι ο ρυθμός εφαρμογής προγραμμάτων αναπτυξιακών επενδύσεων που συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία είναι αργός.
Στην έκθεση καταγράφεται η συνέχιση των προσπαθειών για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής και μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της οικονομίας, καθώς και μια αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η αύξηση της απασχόλησης.
Oι διαβουλεύσεις για το ΕΠΜ σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης και των βασικών κοινωνικών εταίρων χαρακτηρίζεται ως καλή και επισημαίνεται ως θετική η σύσταση ειδικής επιτροπής ελέγχου και συντονισμού για το θέμα. Ωστόσο, εκτός από τις συστάσεις στις οποίες θα πρέπει η Ελλάδα να δώσει ιδιαίτερη προσοχή, αναφέρονται ως σημαντικές και οι προκλήσεις που αφορούν την ανταγωνιστικότητα στις επαγγελματικές υπηρεσίες, την ενίσχυση της γυναικείας απασχολησιμότητας και μια ενεργή στρατηγική για τη γήρανση του πληθυσμού.
Σε ό,τι αφορά τις μακρο-οικονομικές πολιτικές, επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα σύνολο διαρθρωτικών προκλήσεων που δυνητικά επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητά της» και υπογραμμίζεται ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας η αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ανά μονάδα εργασίας αλλά και οι πληθωριστικές αποκλίσεις με τη ζώνη του ευρώ οι οποίες επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα και διευρύνουν το υπάρχον έλλειμμα. Σημειώνεται ότι το γενικό έλλειμμα το 2007 ήταν 3,5% του ΑΕΠ δηλαδή αρκετά ανώτερο του δημοσιονομικού στόχου του 2,4% του ΑΕΠ, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος της δημοσιονομικής σταθεροποίησης που ξεκίνησε το 2004, υποστηρίζει η Επιτροπή.
Η Επιτροπή επισημαίνει στο πλαίσιο αυτό τον κίνδυνο για τη βιωσιμότητα της φορολογικής προσαρμογής λόγω της απουσίας ουσιαστικού ελέγχου των πρωτογενών δαπανών καθώς και της χαμηλής ποιότητας της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια.
Σχετικά με το δημόσιο χρέος, το οποίο ήταν 95% του ΑΕΠ το 2007, αναμένεται να μειωθεί κατά 3/4 της ποσοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ το 2008. «Η Ελλάδα υιοθέτησε σημαντική νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού το 2008 αλλά το εύρος και η πρόοδος στην εφαρμογή της ήταν περιορισμένοι και συνεπώς θα πρέπει να εξεταστούν πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών», αναφέρει η Επιτροπή.
Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ότι η ελληνική αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από χαμηλά ποσοστά απασχόλησης ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους και υψηλά ποσοστά μακροπρόθεσμης ανεργίας και ανεργίας μεταξύ των νέων και άλλων ομάδων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Η Επιτροπή ζητά παράλληλα από την Ελλάδα να επικεντρωθεί στην προστασία της απασχόλησης, καθιστώντας το θεσμικό πλαίσιο για ευέλικτες μορφές εργασίας περισσότερο ελκυστικό σε εργοδότες και εργαζόμενους και να μειώσει το κόστος των εισφορών για τους εργαζόμενους ιδιαίτερα για τους χαμηλόμισθους. Παράλληλα, καλεί την Ελλάδα να αυξήσει τις δαπάνες για την παιδεία και να επιταχύνει τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης και να ευθυγραμμίσει τα προγράμματα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Τέλος, μεγάλης σημασίας θεωρείται η περαιτέρω ενθάρρυνση της γυναικείας απασχόλησης και η παροχή περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης για τους ηλικιωμένους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: