24.1.09

Σε ύφεση η βρετανική οικονομία

Σε ύφεση εισήλθε για πρώτη φορά μετά το 1991 η Βρετανία, καθώς τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ΟΝS, έδειξαν συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 1,5% στο τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο.

Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά τρίμηνο που συρρικνώνεται το βρετανικό ΑΕΠ, μετά τη συρρίκνωση κατά 0,6% το τρίτο τρίμηνο. Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη μείωσή του, κατά 1,2%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του τέταρτου τριμήνου είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 28 χρόνων.

Στο συναλλαγματικό πεδίο, η στερλίνα [GBP=X] Σχετικά άρθρα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 23 ετών σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Η επιβράδυνση έχει επεκταθεί πλέον σε ολόκληρη τη βρετανική οικονομία, από το χρηματοοικονομικό κλάδο έως το λιανικό και το μεταποιητικό κλάδο. Η παραγωγή αυτοκινήτων έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση, ενώ η δραστηριότητα στη στεγαστική αγορά έχει υποχωρήσει καταλυτικά. Οι άνεργοι στη Βρετανία ανέρχονται πλέον στα δύο εκατομμύρια –σε ποσοστό 6,1%- ενώ η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 4,6% το τέταρτο τρίμηνο καταγράφοντας στη μεγαλύτερη μείωση απ΄όλους τους δείκτες.

«Οι περισσότερες υφέσεις είναι επώδυνες», δήλωσε ο οικονομολόγος Ρος Γουόκερ της RBS που διαγράφει το μέλλον με ζοφερά χρώματα: «Δεν υπάρχει ένδειξη άμεσης ανάκαμψης σε κανέναν από αυτούς τους δείκτες. Αναμένουμε συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας για πέντε συνεχή τρίμηνα και άνοδο της ανεργίας στο επίπεδο του 10%».

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/01/23/1620579.htm

No comments: