26.1.09

Στο 29% από 40% οι ξένοι στις τράπεζες - Στηρίζουν οι μικροεπενδυτές

Από το ιστορικό υψηλό του 40% που αποτελούσε η θέση των ξένων στις ελληνικές τράπεζες έχει περιοριστεί στο 29% ως αποτέλεσμα της μαζικής αποχώρησης των ξένων μεσοβραχυπρόθεσμων κυρίως επενδυτών σύμφωνα με έρευνα του «Reporter». Αντιθέτως οι μικροεπενδυτές αυξάνουν τις θέσεις τους αναπληρώνοντας έτσι την αποχώρηση των ξένων.
Είναι ενδεικτικό ότι στην Εθνική από το 54% που κατείχαν οι ξένοι έχουν περιοριστείστο 42,6%. Στην Alpha από 46% στο 40% την τρέχουσα περίοδο , στην Eurobank από το 27% στο 22% , στην Πειραιώς από 43% στο 35% στηνΚύπρου από 35% στο 25% στηνΑΤΕ από το 10% στο 5% και στην MIG από το 44% στο 38%. Η εικόνα είναι ξεκάθαρη οι βραχυπρόθεσμοι ξένοι επενδυτές απομακρύνονται. Συνολικά έχουν ρευστοποιηθεί θέσεις ξένων που αφορούν 283 εκατ μετοχές οι οποίες ως επι τω πλείστον έχουν αγοραστεί από μικροεπενδυτές. Οι κεφαλαιοποιήσεις από τα ιστορικά τους υψηλά των 74 δις ευρώ στο σύνολο των τραπεζών έχουν υποχωρήσει στα 19,5 δις ευρώ.
Που αποδίδεται όλη αυτή η αυξημένη πίεση στις τραπεζικές μετοχές; Πρωτίστως η κρίση είναι χρηματοπιστωτική άρα ήταν αυτονόητο ότι θα επηρεάσει δυσμενώς και τις ελληνικές τράπεζες. Σημαντικότατο ρόλο στην κατακρήμνιση των τραπεζικών μετοχών έχουν διαδραματίσει οι αρνητικές εκθέσεις των ξένων οι οποίοι διαγκωνίζονται για την πλέον απαισιόδοξη εκτίμηση και για την χαμηλότερη τιμή στόχο. Δεν είναι μόνο τα καθαρά επιχειρηματικά συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από τις εκθέσεις και τους συντάκτες τους. Στην Ελλάδα του 2007 οι ξένοι διαγκωνίζονταν για το ποιος θα δώσει την υψηλότερη τιμή στόχο δημιουργώντας μια προσδοκία φούσκα.
Στην Ελλάδα του 2009 οι ξένοι μάχονται για το ποιος θα εμφανιστεί πιο απαισιόδοξος ώστε να διαφοροποιηθεί από την γενικότερη τάση. Είναι προφανές ότι οι τραπεζικές μετοχές έχουν οδηγηθεί στην ονομαστική τους αξία την οποία το ελληνικό δημόσιο την έφερε στο προσκήνιο με τις αυξήσεις κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές. Όμως το κυριότερο στοιχείο είναι ότι οι ξένοι αναλυτές αυτά που στο παρελθόν θεωρούσαν ως πλεονέκτημα πλέον τα χρήζουν και δικαίως σε κάποιο βαθμό ως μεγάλο μειονέκτημα.
Υπερτονίστηκε η παρουσία των τραπεζών στα βαλκάνια από τους ξένους αλλά την τρέχουσα περίοδο τα Βαλκάνια αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τις τράπεζες. Υπερτονίστηκε η επέκταση των τραπεζών σε κλάδους με επιθετική ανάπτυξηστο παρελθόν όπως η ναυτιλία η οποία όμως την τρέχουσα περίοδο περνάει κρίση. Υπερτονίστηκε στο παρελθόν η αθρόα χρηματοδότηση εταιριών και νοικοκυριών τώρα όμως χαρακτηρίζονται από τους ξένους που στο παρελθόν το θεωρούσαν θετικό στοιχείο ως βραδυφλεγή βόμβα για τις επισφάλειες.
Είναι προφανές ότι η αποχώρηση των ξένων και η μάχη των αναλυτών για το ποιος θα προβλέψει τα χειρότερα οδηγούν χρηματιστηριακά τον κλάδο σε απαξίωση. Οι τράπεζες με τα αποτελέσματα του 2009 πρέπει να διαψεύσουν τους αναλυτές για να ανακάμψουν. Αν δεν το πράξουν οι τραπεζικές μετοχές θα συνεχίσουν να κατακρημνίζονται.
http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=197539

No comments: