24.1.09

***«Κρατικοποιήστε» συμβουλεύουν οι Σουηδοί τους Αμερικανούς

«Κάντε την καρδιά σας πέτρα και κρατικοποιήστε τις τράπεζες» παροτρύνουν τις αρχές των ΗΠΑ πρώην αξιωματούχοι της Σουηδίας, καλώντας τους να μιμηθούν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι ίδιοι την κρίση που χτύπησε τη Σουηδία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οδηγώντας την οικονομία σε ανάκαμψη.

Πολλοί εξ αυτών –κυρίως συντηρητικών οικονομικών πεποιθήσεων- αποφάνθηκαν ότι ο μόνος τρόπος να λύσουν οι Αμερικανοί το γόρδιο δεσμό της ύφεσης είναι να αναλάβουν –προσωρινά- τον πλήρη έλεγχο εκείνων των μεγάλων τραπεζών που έχουν λαμπρή πορεία στο ενεργητικό τους, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Herald Tribune

Οι Σουηδοί είχαν συγκεντρώσει όλα τα προβληματικά στοιχεία στη λεγόμενη «κακή» τράπεζα με την προοπτική να πωληθούν εν ευθέτω χρόνω. Με τις τράπεζες να βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας, η σουηδική κυβέρνηση εκτόπισε τους υφιστάμενους μετόχους και, αντί να βάλει λουκέτο στις τράπεζες, ενίσχυσε την κεφαλαιακή τους επάρκεια με τα έσοδα από τη φορολογία προκειμένου να ομαλοποιηθεί ο δανεισμός.

«Προσλάβαμε καταξιωμένους επαγγελματίες του κλάδου των ακινήτων καθώς και συμβούλους των εξαγορών και συγχωνεύσεων», αναφέρει ο Λαρς Θάνελ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Securum που έπαιξε ρόλο αποθετηρίου για τα ζημιογόνα στοιχεία ενεργητικού.

Παρότι οι κάτοχοι μεριδίων σε τράπεζες δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών στα χρηματιστήρια, η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να αγοράσει μετοχικά ποσοστά σε τράπεζες αποδυναμώνοντας τη θέση των ιδιωτών μετόχων.

Σύμφωνα με τους πρώην Σουηδούς αξιωματούχους, πρόκειται για σφάλμα των αμερικανικών αρχών, το οποίο εκτιμούν ότι οφείλεται σε πολιτικά αν μη τι άλλο κίνητρα, καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/01/23/1620648.htm

No comments: