5.4.11

Ευρωζώνη: Ισχυρή αλλά άνιση η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2011

Ο ιδιωτικός τομέας της Ευρωζώνης εμφάνισε ισχυρή δραστηριότητα το πρώτο τρίμηνο του 2011, που είναι συνεπής με αύξηση του ΑΕΠ της σε τριμηνιαία βάση κατά 0,8%, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία οικονομικών μελετών Markit.
Ωστόσο, οι αποκλίσεις στο ρυθμό ανάπτυξης - μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλία από τη μία πλευρά και των χωρών της Περιφέρειας από την άλλη - διευρύνθηκαν και πάλι το Μάρτιο.
«Οι διαφορές στους εθνικούς ρυθμούς ανάπτυξης διευρύνθηκαν, καθώς η εγχώρια ζήτηση στην Περιφέρεια συνέχισε να επηρεάζεται από τα μέτρα λιτότητας και την πολιτική αβεβαιότητα», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας κ. Κρις Γουίλιαμσον. Η εκτίμηση της Markit για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας το Μάρτιο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των στοιχείων της έρευνας που κάνει σε μηνιαία βάση για τις εταιρίες στον τομέα των υπηρεσιών.
Ο Δείκτης Υπεύθυνων Αγορών (PMI, Purchasing Managers' Index), που μετρά τις μεταβολές στη δραστηριότητας εταιριών του τομέα των υπηρεσιών, αυξήθηκε στις 57,2 μονάδες από 56,8 μονάδες το Φεβρουάριο, υποδηλώνοντας την ανάπτυξή του με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2007. Πρόκειται για τον 19ο συνεχόμενο μήνα ανάπτυξης του τομέα των υπηρεσιών.
Από την ίδια έρευνα διαπιστώθηκε, ωστόσο, ότι οι επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών μείωσαν το περιθώριο κέρδους τους μετά την αύξηση των τιμών των εισροών, καθώς έχουν δυσκολία να περάσουν τις αυξήσεις αυτές στους καταναλωτές. «Η διαφορά μεταξύ του κόστους των εισροών και των τιμών που χρεώνουν οι εταιρίες αυξήθηκε στο μεγαλύτερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008, υποδηλώνοντας συμπίεση στα περιθώρια κέρδους», δήλωσε ο κ. Γουίλιαμσον.
Ο σύνθετος δείκτης PMI - που περιλαμβάνει και τα στοιχεία για τη δραστηριότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή -επιβραδύνθηκε το Μάρτιο στο 57,6 από 58,2 τον προηγούμενο μήνα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_05/04/2011_386458

No comments: