22.4.11

Το 51% της Chrysler θα ελέγχει μέχρι το τέλος του έτους η Fiat

Reuters, Bloomberg
Διευρύνεται η παρουσία της ιταλικής Fiat στην αμερικανική Chrysler, η οποία εξελίσσεται πλέον στη μεγαλύτερη μέτοχο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Fiat και της Chrysler, Σέρτζιο Μαρκιόνε, θα καταβάλει 1,27 δισ. δολάρια για να επεκτείνει το μερίδιο της Fiat από το 30% σήμερα στο 46%, ενώ μπορεί να ελέγχει το 51% έως την εκπνοή του έτους. Η εξέλιξη αυτή συμβαίνει γρηγορότερα απ’ ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Η Ουάσιγκτον είχε επιλέξει τον κ. Μαρκιόνε για να αναζωογονήσει την προβληματική Chrysler μετά την έξοδό της από το καθεστώς πτώχευσης.
Συγκεκριμένα, οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Καναδά με αντάλλαγμα τη διάχυση τεχνογνωσίας, την άσκηση διοίκησης και την εκπλήρωση λειτουργικών στόχων προσέφεραν άνευ ρευστού το 30% της Chrysler στη Fiat. Το υπόλοιπο 16%, για την απόκτηση του 46% συνολικά στην Chrysler, θα το εξασφάλιζε ο Σέρτζιο Μαρκιόνε το 2013. «Η κίνηση αυτή δηλώνει τη νίκη του Μαρκιόνε, ο οποίος έπεισε τόσο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών όσο και το συνδικάτο των εργαζομένων στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία να προχωρήσει σε αύξηση μεριδίου δύο χρόνια νωρίτερα», επισημαίνει ο αναλυτής της Sanford C. Bernstein, Μαξ Γουορμπάρτον.
Μετά την ανακοίνωση της είδησης οι αγορές αντέδρασαν χθες θετικά, με την τιμή της μετοχής της Fiat να ενισχύεται 4,3%, στα 6,86 ευρώ, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή άνοδος από την 1η Μαρτίου. Με βάση τη συμφωνία, το δεύτερο τρίμηνο ο κ. Μαρκιόνε θα αυξήσει το μερίδιο από το 30% στο 46%, αφότου ολοκληρωθεί η αναχρηματοδότηση της Chrysler για την εξόφληση κρατικών πιστώσεων. Μέχρι τέλος του χρόνου θα περιέλθει στην κατοχή του και ένα επιπλέον 5%, εφόσον ικανοποιηθούν συμφωνηθέντες στόχοι. Το πρώτο τρίμηνο η Fiat εμφάνισε κέρδη αυξημένα 9,1% με τη συμβολή των ακριβών Ferrari και της ζήτησης για τα μοντέλα της στη Βραζιλία. Ο κ. Μαρκιόνε, ο οποίος δήλωσε ότι θα πληρώσει μετρητά προκειμένου να αποκτήσει το 16% για το οποίο έχει δικαίωμα αγοράς στην Chrysler, θα εξοικονομήσει χρήματα, κάνοντας τη συναλλαγή νωρίτερα. Οπως είναι πεπεισμένος ο ίδιος, οι μετοχές της Chrysler θα κοστίζουν περισσότερο μετά τη φετινή επίδοσή της. Η Chrysler, όπως εκτιμά, θα εμφανίσει φέτος τα πρώτα καθαρά της κέρδη μετά τη χρεοκοπία. Τα τροποποιημένα λειτουργικά της κέρδη αναμένεται να υπερβούν τα 2 δισ. δολ. το 2011, ενώ τα καθαρά της κέρδη εκτιμώνται σε 500 εκατ. δολ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_22/04/2011_439799

No comments: