21.4.11

Διεθνείς θεσμικοί:Tα σενάρια για αναδιάρθρωση



Citigroup, Goldman Sachs, Societe Generale και JP Morgan, δίνουν σήμερα τις δικές του εκτιμήσεις και προτάσεις για τα πιθανότερα σενάρια για την Ελλάδα, την αναδιάρθρωση, το haircut και το πόσο θα κοστίσει το… κούρεμα στις ελληνικές αλλά και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, συνεχίζοντας έτσι και αυτές τον χορό των προφητειών γύρω από το «ελληνικό θέμα».
Οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης χρέους στην Ελλάδα, αλλά, επίσης, και στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, είναι πλέον πολυ υψηλές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup, η οποία, μάλιστα, τονίζει ότι βλέπει περαιτέρω επιδείνωση των κινδύνων για την ελληνική οικονομία και επισημαίνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος είναι ένας συνδυασμός πρόσθετων μέτρων και κουρέματος των ελληνικών ομολόγων πάνω από 40%.

Οπως σημειώνει, οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία είναι πλέον πολύ σημαντικές, καθώς η χώρα ζει μία πρωτοφανή ύφεση, με την κατανάλωση και τις επενδύσεις να μην δείχνουν κανένα σημάδι πιθανότητας για ανάκαμψης. Ωστόσο, τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλά όπλα στη διάθεση της για να ανατρέψει την πολύ δύσκολη τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως περαιτέρω λιτότητα, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, μείωση του επιτοκίου δανεισμού, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και το haircut.

Σύμφωνα με την Citi, για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, θα πρέπει να μειωθεί κάτω από το 90%, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει ένα haircut της τάξεως του 42%, το οποίο σε συνδυασμό με επιπλέον μέτρα, να οδηγήσει το χρέος στο 90% του ΑΕΠ το 2013, και μέχρι το 2020 στο 60%.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, με ένα haircut στο 40%, ο μεγαλύτερος χαμένος θα είναι οι ελληνικές τράπεζες. Σε αυτό το σενάριο, ο μέσος δείκτης Core Tier 1 θα αγγίξει το 5,3%, έτσι, για να μπορέσουν να επανέλθουν στο 7% που απαιτείται, οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών θα διαμορφωθούν στα 4 δισ. ευρώ περίπου. Ο

Οπως σημειώνεται, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Τράπεζα Πειραιώς και η ΑΤΕBank είναι οι πιο ευάλωτες στο haircut των ελληνικών ομολόγων. Λόγω των αυξημένων κινδύνων η Citi απόφασίζει λοιπόν να προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών, διατηρώντας τη σύσταση sell για την ΑΤΕBank, την Τράπεζα Πειραιώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με τιμές στόχους τα 0,25 ευρώ, τα 0,75 ευρώ και τα 0,90 ευρώ αντίστοιχα, από 0,50, 1,35 και 0,90 ευρώ πριν.

Για τις Eurobank και Marfin Popular, διατηρεί τη σύσταση για διακράτηση, με τιμές στόχους τα 4 ευρώ ( από 4,5 ευρώ πριν), και τα 0,95 ευρώ, (από 1,08 ευρώ πριν), αντίστοιχα. Οπως σημειώνει, στις κορυφαίες της επιλογές παραμένει η Τράπεζα Κύπρου, με μειωμένη όμως τιμή στόχο, στα 3,25 ευρώ από 3,5 ευρώ πριν.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η εκτόξευση των ελληνικών CDS πάνω από τις 1300 μονάδες βάσης, σηματοδοτεί με βεβαιότητα πλέον την έντονα αυξημένη πιθανότητα που δίνει η αγορά για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προσεχώς. Οι οικονομολόγοι του διεθνούς οίκου εκτιμούν ότι θα υπάρξει εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας το 2012, ενώ δεν εκτιμούν πως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα μπουν σύντομα στην ίδια αυτή διαδικασία.

Σύμφωνα με την Goldman, ένα haircut της τάξης του 20%-60% στα ελληνικά ομόλογα, θα χτυπήσει τα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά 13–42 δις ευρώ. Οπως σημειώνει, σε σχέση με το σύνολο του ευρωπαϊκού κλάδου, αυτό το ποσό είναι μικρό και αντιπροσωπεύει μόνο το 1%-3% του συνολικού Tier 1 κεφαλαίου των ευρωπαϊκών τραπεζών, άρα το πλήγμα δεν θα είναι και τόσο σημαντικό.

Αντίθετα, το πλήγμα θα εόναι τεράστιο για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με ζημιές κεφαλαίων της τάξης των 8-25 δις ευρώ ή το 26%-80% του συνόλου των κεφαλαίων τους, και το 50%-160% της χρηματιστηριακής τους αξίας. Σύμφωνα με την άποψη της Goldman, το πιο ρεαλιστικό σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες είναι πως θα χρειαστούν σημαντικό όγκο νέων κεφαλαίων για να καλύψουν τις ζημιές από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέρυς.

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Societe Generale, η Ελλάδα θα χρειαστεί να επιστρέψει στις αγορές το 2012 και να αντλήσει 26,7 δισ. ευρώ ( ή το 12% του ΑΕΠ της), όμως εάν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες της αγοράς, κάτι τέτοιο είναι εντελώς απίθανο να το καταφέρει. Ετσι, η Ελλάδα έχει δύο επιλογές α) να δεχθεί περαιτέρω δημοσιονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ ή β) να προχωρήσει σε κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους της.

Οπως επισημαίνει ο οίκος, δεδομένου του υψηλότερου κινδύνου μετάδοσης πλέον, δεν υπάρχει κάνενας λόγος να τολμήσει η χώρα να προχωρήσει σε εθελοντική αναδιάρθρωση. Σύμφωνα με την Societe Generale, η πιο πιθανή λύση για την Ελλάδα είναι το να της δωθεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Επαναγορές ευρώ-ομολόγων τύπου Brady η ομολόγου του EFSF στη δευτερογενή αγορά, είναι επίσης μία πιθανή λύθση. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει ο οίκος, η πολιτική βούληση του να δωθεί στην Ελλάδα περαιτέρω βοήθεια, αναμένεται να βρει πολλά εμπόδια και να προκαλέσει ισχυρότατη μεταβλητότητα στην αγορά και πολλά έκτακα meetings των ηγετών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την JP Morgan, ο στόχος του ΔΝΤ και της ΕΕ όταν «βοήθησαν» την Ελλάδα, ήταν διπλός: πρώτα να δώσουν κάποια ανάσα για να μπορέσει να αποδείξει στις αγορές ότι είναι προσπαθεί να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της, και δεύτερον να προστατέψουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης και να περιορίσουν την μετάδοση σε άλλα κράτη. Οπως τονίζει ο οίκος, θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι αρχές δεν κατάφεραν τίποτα από τα δύο και συγκεκριμένα, πως η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί.

Μεγάλο κομμάτι της αγοράς θεωρεί πλέον ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη. Ομως οι οικονομολόγοι της JP Morgan επισημαίνουν ότι η αναδιάρθρωση ίσως και να μην πάει την Ελλάδα και πολύ μακριά, όσο τουλάχιστον συνεχίζει να έχει τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα, και εκρηκτικό επίπεδο χρέους.

Ωστόσο, όπως τονίζεται, αυτό δεν σημαίνει πως μια αναδιάρθρωση χρέους δεν θα «βοηθούσε» στα δημοσιονομικά θέματα της Ελλάδας. Από πιστωτικής πλευράς, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μια… «κακή» εταιρεία, με κακή κεφαλαιακή δομή. Λογικά, θα αναμενόταν πως αυτή η εταιρεία θα «βαρούσε κανόνι». Ομως, εάν μπουν στην εικόνα το συστημικό ή και το πολιτικό ρίσκο, τότε ίσως και μην επιτραπεί να συμβει αυτό.

Σύμφωνα με την JP Morgan, ούτε, όμως, ένα σενάριο όπου η Ελλάδα συνεχίζει να λαμβάνει βοήθεια από την ΕΕ είναι πολυ πιθανό επίσης, όχι μόνο λόγω των «ηθικών κινδύνων» αλλά και λόγω των πολλών διαφωνιών σε πολιτικό επίπεδο.

Ετσι, σύμφωνα με τον οίκο, δεν θα ήταν και τόσο… μη-ρεαλιστικό ένα σενάριο για την Ελλάδα, στο οποίο θα υπάρξει και η ανάληψη του βάρους από κάποιους...

Οπως καταλήγει η JP Morgan, η έκθεσή της αυτή δεν λέει πως η αναδιάρθρωση θα συμβεί άμεσα, αλλά είναι απλώς μια αναγνώριση πως η αναδιάρθρωση έχει κάποιο ρόλο να παίξει σε ένα περιβάλλον, στο οποίο το ρίσκο στη ρευστότητα και το ρίσκο χρεοκοπίας, έχουν μπερδευτεί. Και στην πραγματικότητα, όταν δεν υπάρχει πρόσβαση στις αγορές, αυτά τα δύο, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1476572&nt=103 

Μία πολυ ενδιαφέρουσα ανάλυση της Deutsche Bank καταγράφει τα κόστη και τις δυσκολιές που υπάρχουν στην υλοποίηση του σεναρίου της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, κυρίως σε ότι αφορά την αξιοπιστία της ΕΕ καθώς και τις παράπλευρες απώλειες που θα προκαλέσει ένα τέτοιο γεγονός στην ΕΕ αλλά και στο ευρύτερο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οπως επισημαίνει ο οίκος, η ΕΕ μόλις συμφώνησε στην παράταση της διάρκειας του δανείου της Ελλάδας και εάν τώρα ξεκινήσει καμπάνια υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας, τότε η αξιοπιστία της πολιτικής της θα πάει… περίπατο.
Επίσης, αν και η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, έχει μειωθεί κατά 24 δις ευρώ το τελευταίο εξάμηνο και διαμορφώνεται στα 154 δις ευρώ πλέον, παραμένει αρκετά σημαντική κι αυτό κάνει τους πολιτικούς να πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά πριν προκαλέσουν την όποια αναταρχή στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών αναγγέλλοντας άμεση αναδιάρθρωση του συνόλου του ελληνικού χρέους, που σημαίνει haircut στα ελληνικά ομόλογα τουλάχιστον κατά 50%. Μία τέτοια αλλαγή πολιτικής θα δημιουργούσε όχι μόνο αρνητικές συνέπειες στις αγορές αλλά - το πιο σημαντικό - θα απειλούσε σοβαρά με ένταση της κρίσης σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία.
Επίσης, σύμφωνα με την Deutsche Bank, ένα haircut της τάξης του 50% θα επιβάλει άμεσες ζημίες στην ΕΕ της τάξης των 19,2 δις ευρώ, με πάνω απο 5 δις ευρώ να είναι το κόστος για την Γερμανία, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει σοβαρότατο ζήτημα στην Γερμανία. Και στο haircut αυτό, και η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να υποστεί ζημιές αφού έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα αξίας 77 δις ευρώ από την περιφέρεια, με το μισό ποσό αυτών να εκτιμάται ότι είναι σε ελληνικά ομόλογα.
Ενα τελευταίο που επισημαίνει η τράπεζα είναι πως ο μηχανισμός
ESM αν και έχει «εγκριθεί» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να γίνει ωστόσο «νόμος», χρειάζεται να εγκριθεί ομόφωνα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Εάν δεν εγκριθεί - και αυτό μπορεί να συμβεί λόγω της δυσαρέσκειας που θα υπάρξει λόγω των παράπλευρων απωλειών που θα αναγκαστούν τράπεζες και κυβερνήσεις να υποστούν σε περίπτωση haircut των ελληνικών ομολόγων - δεν θα μπορέσει να τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2013, όταν λήγει και το EFSF.
Σύμφωνα λοιπόν με τη Deutsche Bank, αν και είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η άμεση και ολοκληρωτική αναδιάρθρωση είναι πολύ δύσκολο πολιτικά και οικονομικά να συμβεί, και έτσι το πιο πιθανό αποτέλεσμα για την Ελλάδα είναι μία μαλακή, εθελοντική αναδιάρθρωση.

http://www.reporter.gr/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1/item/177658-Deutsche-Bank-%CE%93%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-haircut-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CF%8D%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%BF-%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%B5%CE%AF-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1

No comments: