21.4.11

Η δραστηριότητα στην αγορά παραγώγων απέφερε στη Nasdaq OMX κέρδη 71%

Παράλληλα διεκδικεί την εξαγορά του ανταγωνιστικού ΝΥSΕ Εuronext
Reuters, Bloomberg
Eξαιρετικές επιδόσεις εμφάνισε η εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται τη χρηματιστηριακή αγορά Nasdaq στη Νέα Υόρκη, χωρίς να την περισπά στην κερδοφόρο πορεία της η διεκδίκηση για την εξαγορά του ανταγωνιστικού ΝΥSΕ Εuronext (Xρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και Euronext). Η ζωηρή δραστηριότητα ειδικά στην αγορά παραγώγων απέφερε στη μητρική Nasdaq OMX αύξηση κερδών της τάξης του 71%, τα οποία συμβάδισαν με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Εξαιρουμένων των εφάπαξ δαπανών, η εταιρεία είχε κέρδη ρεκόρ της τάξεως των 61 σεντς ανά μετοχή.
Την 1η του μηνός, ο διευθύνων σύμβουλός της Ρόμπερτ Γκρέιφελντ αποκάλυψε το σχέδιό του για την εξαγορά του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Οπως δήλωσε χθες, τα κέρδη ρεκόρ του πρώτου τρίμηνου διευκόλυναν εν μέρει την απόφασή του αυτή να προσεγγίσει το ΝΥSE Euronext. Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 104 εκατ. δολάρια έναντι των 61 εκατ. δολαρίων προ ενός έτους. Τα έσοδα εκτινάχθηκαν 15% στα 415 εκατ. δολάρια από τα 360 εκατ. δολάρια προ ενός έτους και τα 409,7 εκατ. δολάρια που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Η εταιρεία Νasdaq υπέβαλε την προσφορά της σε συνεργασία με την Intercontinetal Exchange για να αποκτήσουν τη μητρική του NYSE Euronext. Η τελευταία, ωστόσο, είχε ήδη δεχθεί να εξαγοραστεί από το γερμανικό χρηματιστήριο Deutsche Boerse αντί 10 δισ. δολαρίων. Υπενθυμίζεται πως το διοικητικό συμβούλιο του ΝΥSE απέρριψε την υψηλότερη προσφορά από τη Nasdaq και το ICE, αλλά το επενδυτικό ζεύγος επανήλθε με ακόμη καλύτερους όρους, κατά 350 εκατ. δολάρια επιπλέον της προσφοράς των 11, 3 δισ. δολ. Το ποσό των 350 εκατ. δολ. θα καταβληθεί σε περίπτωση, που οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές παρεμποδίσουν την εξαγορά. Η κίνηση αυτή καθησυχάζει τις ανησυχίες του διοικητικού συμβουλίου της NYSE για τον αντίκτυπο επί του ανταγωνισμού και αποσκοπεί να το φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Η μάχη της εξαγοράς δεν φαίνεται να επηρέασε καθόλου τη Nasdaq, εξ ου και είχε ένα τρίμηνο με κερδοφορία ρεκόρ», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ρεπέτο, αναλυτής της Sandler O’Neil. «Σχεδόν όλες οι κατηγορίες εσόδων αυξήθηκαν και θα συνεχιστεί η μεγάλη αύξησή τους». Τα κόστη ενισχύθηκαν 12% από το 2010, αλλά αντισταθμίστηκαν από την αύξηση 26% στα έσοδα, που προέρχονται από τις χρηματιστηριακές πράξεις. «Η πειθαρχία, που επιδεικνύουμε στη διαχείριση των δραστηριοτήτων μας, μας επιτρέπει να εκμεταλλευόμαστε ευκαιρίες, με τις οποίες αλλάζουμε τους όρους του παιχνιδιού στον κλάδο μας», τόνισε ο κ. Γκρέιφελντ μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_21/04/2011_439661

No comments: