21.4.11

Tο Bερολίνο τείνει προς την υποψηφιότητα Ντράγκι

Reuters, Bloomberg
Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα στηρίξει τον Μάριο Ντράγκι, κεντρικό τραπεζίτη της Ιταλίας, ως διάδοχο του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με χθεσινή επίσημη ανακοίνωση του Βερολίνου. Σε μεμονωμένη βάση, όμως, μέλη της κυβέρνησης της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ έχουν διατυπώσει θετικά σχόλια για τον πρόσωπο του διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας. Πηγές της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, εξάλλου, επιβεβαιώνουν ότι οι Γερμανοί είναι θετικά διακείμενοι για τον 63χρόνο κ. Ντράγκι, αυξάνοντας τις πιθανότητες να αναλάβει τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης. Η στήριξη της Γερμανίας είναι κρίσιμη διότι αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και συνεισφέρει περισσότερο στα πακέτα στήριξης των κρατών-μελών της ασθενούς περιφέρειας.
Ωστόσο, η κ. Μέρκελ δεν έχει υποστηρίξει δημοσίως την υποψηφιότητα του κ. Nτράγκι, μια κίνηση που θεωρείται απαραίτητη από οικονομικούς αναλυτές. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Κριστόφ Στίγκμανς, ανακοίνωσε ότι η Γερμανία δεν θα προτείνει κανέναν πριν από τον Ιούνιο, οπότε είναι η τελική προθεσμία. Στη Γαλλία, ο Φραν Λουβριέ, εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.
Οπως αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της WSJ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο αντικατάστασης του κ. Τρισέ από τον κ. Ντράγκι. Ολα αυτά, βέβαια, αφού δεν υφίσταται πλέον η υποψηφιότητα του Αξελ Βέμπερ, ο οποίος αποσύρθηκε από τη μάχη μετά από αμφιλεγόμενα σχόλιά του για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Βέρνερ Χόιερ, δήλωσε ότι ο κ. Ντράγκι θα εκτελούσε «πολύ ικανοποιητικά» τα καθήκοντα επικεφαλής της ΕΚΤ. Ο κ. Ντράγκι ξεχώρισε εν μέσω της χρηματοπιστωτικής και της δημοσιονομικής κρίσης καθώς κατέχει τη θέση του επικεφαλής στο νεοσύστατο Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Board), το οποίο δημιουργήθηκε προ διετίας μετά την πρωτοβουλία των G20 για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κλάδου. Παράλληλα, είναι από τους βασικούς παράγοντες στη διαχείριση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη –πιέζοντας την κυβέρνηση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις–, γεγονός που διευκολύνει την επιλογή να πάρει τη σκυτάλη από τον κ. Τρισέ. Το Δ.Σ. της ΕΚΤ απαρτίζεται από έξι μέλη, και αποφασίζει για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής στις οικονομίες των 17 κρατών-μελών. Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία διαθέτουν δυο ψήφους εκάστη, ενώ τις άλλες δύο θέσεις κατέχουν σήμερα το Βέλγιο και η Πορτογαλία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_21/04/2011_439665

Ex vice chairman and managing director of Goldman Sachs International and a member of the firm-wide management committee (2002–2005).
In February 13, 2011 Wolfgang Münchau, associate editor of the Financial Times, endorsed Draghi as the best candidate for the abovementioned position. A few days later The Economist wrote that "the next president of the world’s second-most-important central bank should be Mario Draghi."

http://en.wikipedia.org/wiki/Mario_Draghi

No comments: