5.4.11

Οι Γάλλοι ξεφόρτωσαν τα ελληνικά ομόλογα / Κινδυνεύει η επόμενη δόση του δανείου της Ελλάδας

Το γνωστό κλαμπ των PIIGS ( Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία), έχει γίνει πλέον PIG (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα) σκέτο, καθώς ο διαχωρισμός μεταξύ των καλών και των κακών παιδιών της περιφέρειας είναι ξεκάθαρος από την αγορά. Σε ότι αφορά την αγορά ομολόγων, οι ξένοι έχουν πια χάσει εντελώς το ενδιαφέρον τους, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία της DataExplorers, αφού εμφανίζονται σχεδόν αδρανείς στην ελληνική αγορά, με την ζήτηση για δανεισμό ( σορτάρτισμα ) των ελληνικών ομολόγων να έχει περιοριστεί έντονα και με τις θέσεις των ξένων funds στα ελληνικά ομόλογα να βρίσκονται πλέον κάτω από τα 8 δισ. δολάρια.
Τα παραπάνω στοιχεία τα ενισχύει και η Amundi Asset Μanagement - το μεγαλύτερο fund της Γαλλία το οποίο είναι και το επενδυτικό κομμάτι της Credit Agricole και της Societe Generale – αφού δηλώνει ξεκάθαρα πως είναι πλέον εκτός των αγορών ομολόγων της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Οπως σημειώνει η επικεφαλής του fund, Mari-Anne Allier, η Amundi έχει ξεπουλήσει σχεδόν όλες τις θέσεις που είχε στην αγορά χρέους των τριών αυτών χωρών, καθώς προς το παρόν τουλάχιστον, υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα και κανένα κίνητρο για επενδύσεις στα συγκεκριμένα ομόλογα.
Οπως προσθέτει, αντίθετα, σε ότι αφορά τα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα, εκεί υπάρχει τεράστια επενδυτική ευκαιρία, καθώς τα spreads αναμένεται να μειωθούν σημαντικά και ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης ή πτώχευσης σε αυτές τις δύο χώρες, δεν υπάρχει καν.
Οπως δηλώνει, η Amundi αγοράζει βραχυπρόθεσμα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα καθώς προσφέρουν ελκυστικότατες αποδόσεις και μία εξαιρετική ευκαιρία για κέρδη, αφού βρίσκονται κοντά στη λήξη τους. Τα ιταλικά και τα ισπανικά βραχυπρόθεσμα ομόλογα, υπεραπέδωσαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν (και στοιχηματίζουν ακόμη) πως Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, δεν θα μπορέσουν να πετύχουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους, ενώ και οι προοπτική της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αποτελεί το… λάδι στη φωτιά της κρίσης αυτών των τριών χωρών.
Οπως τονίζει και ο κ. Carl Weinberg, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics, η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, θα ωθήσει το κόστος δανεισμού των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας στα ύψη, με τις χώρες του PIG, να αναμένεται να αποτύχουν οριστικά. Ο οικονομολόγος πιστεύει πως η απόφαση του κ. Τρισέ να αυξήσει τα επιτόκια, δεν θα έχει κανέναν αντίκτυπο στον πληθωρισμό, αλλά όπως προειδοποιεί, μπορεί να αποτελέσει τη χαριστική βολή στην τραπεζική κρίση της Ευρωζώνης.
Οπως τονίζει, η Πορτογαλία κινδυνεύει να μην μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις της 15ης Απριλίου. Το κόστος της διάσωσης του τραπεζικού κλάδου της Ιρλανδίας εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη. Και η Ελλάδα βρίσκειαι στα όρια της αποτυχίας της επίτευξης των στόχων του προγράμματος του ΔΝΤ.
Ο κ. Weinberg επισημαίνει επίσης πως εάν η Ελλάδα αποτύχει – πάλι - στους στόχους των εσόδων, το ΔΝΤ και το EFSF μπορεί να σταματήσουν την παροχή χρηματοδότησης στη χώρα, ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα.

http://www.reporter.gr/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%91%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82/item/176510-%CE%9F%CE%B9-%CE%93%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CE%BE%CE%B5%CF%86%CF%8C%CF%81%CF%84%CF%89%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BF%CE%BC%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B1-%CE%9A%CE%B9%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B7-%CE%B4%CF%8C%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82

No comments: