18.4.11

Αίνιγμα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους - Reuters

Αίνιγμα αποτελεί για τους αξιωματούχους της ευρωζώνης το πώς και πότε θα αναδιαρθρωθεί το χρέος της Ελλάδας, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters. «Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις και κάθε επιλογή εμπεριέχει μεγάλα ρίσκα για τη ζώνη του ευρώ», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο, εκτός κι αν συμβούν σειρά δραματικών εξελίξεων, είναι απίθανο η Αθήνα να μπορέσει να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές τον επόμενο χρόνο και να συγκεντρώσει 25 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Αυτό που μοιάζει ξεκάθαρο είναι ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι οργανισμοί θα αντιμετωπίσουν δύσκολη επιλογή στο επόμενο έτος. Ή θα προσφέρουν στην Ελλάδα επιπλέον κεφάλαια με την ελπίδα ότι το κλίμα στις αγορές θα γίνει θετικό κάποια στιγμή ή θα συμφωνήσουν μαζί με την Αθήνα να προχωρήσουν στην πρώτη αναδιάρθρωση χρέους δυτικοευρωπαϊκού κράτους, τις έξι τελευταίες δεκαετίες.

Η πρώτη επιλογή δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την κατάλληλη πολιτική έγκριση, δεδομένης της έντονης αντίθεσης μεταξύ των Ευρωπαίων ψηφοφόρων, στο ενδεχόμενο περαιτέρω διασώσεων. Η δεύτερη επιλογή περιλαμβάνει και την ανούσια προοπτική για την αποδοχή απωλειών από πλευράς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τα δάνεια που έχουν ήδη παράσχει στην Ελλάδα, και εμφανίζει το μεγαλύτερο ερώτημα από όλα: πώς να γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να αποφευχθεί ένα νέο κύμα μετάδοσης που μπορεί να συνθλίψει την ευρωζώνη και να εξαπλωθεί παντού.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση σήμερα. Η προσέγγισή τους είναι να περιμένουν, με την ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα», δηλώνει ο Daniel Gros, διευθυντής του Center for European Policy Studies στις Βρυξέλλες.

Το Reuters επισημαίνει ακόμη ότι η όποια απόφαση, περιπλέκεται περισσότερο εξαιτίας των πολλών εμπλεκομένων μερών, από τον Έλληνα πρωθυπουργό, την Angela Merkel, τους ομολόγους τους στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, την ΕΚΤ και την ΕΕ. Όπως τονίζει, όσο πιο πολύ συνεχίζεται η κρίση χρέους της ευρωζώνης και παραμένουν τα προβλήματα στην Ελλάδα, τόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο να περιοριστούν οι επιλογές που θα έχουν οι ηγέτες για ελιγμούς.

«Οι περισσότεροι έξυπνοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική αναδιάρθρωση για να βελτιωθεί το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας. Και δεν μιλάμε για μια επώδυνη επιμήκυνση του ορίου αποπληρωμής, αλλά η εξάλειψη μεγάλου μέρους του χρέους», δήλωσε ο Charles Grant, διευθυντής του Center for European Reform στο Λονδίνο. «Η ανησυχία μου είναι ότι όσο καθυστερεί, τόσο μεγαλύτερος γίνεται ο ευρωσκεπτικισμός. Όταν τελικά αποφασίσουν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση, τότε θα είναι πολύ αργά», προσθέτει ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Andre Sapir, υψηλόβαθμο στέλεχος στο οικονομικό think tank του Bruegel των Βρυξελλών, τονίζει ότι ο κίνδυνος μετάδοσης, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. «Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν θα συνηγορούσε υπέρ μιας αναδιάρθρωσης εάν αυτή μπορεί να αποφευχθεί». Ωστόσο, ο ίδιος υποστηρίζει ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πρέπει να γίνει στα επόμενα ένα-δύο χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν υποσχεθεί ότι δεν θα πιέσουν για haircut επί των ιδιωτών δανειστών πριν από το 2013, όταν και θα εδραιωθεί ο νέος μηχανισμός διάσωσης της ΕΕ.

Η εναλλακτική είναι να παραμένει η Ελλάδα με life support για χρόνια ή να προχωρήσει στον επόμενο χρόνο περίπου σε συντριβή της αξίας του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες, με όλα όσα μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την ευρωζώνη. 



http://www.capital.gr/News.asp?id=1174398

No comments: