7.6.11

«Το φθινόπωρο η νέα βοήθεια σε Ελλάδα», λέει γερμανική εφημερίδα

Είναι πιθανόν να μην αποφασισθεί νωρίτερα, λόγω της αντίστασης που υπάρχει εντός της ευρωζώνης, σύμφωνα με τη Handelsblatt.
Η απόφαση επί ενός δευτέρου σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα είναι πιθανόν να μην ληφθεί πριν από το φθινόπωρο, εξαιτίας της αντίστασης που υπάρχει εντός της ευρωζώνης, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt.
Είναι πιθανόν να μην υπάρξει συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 20 Ιουνίου, γράφει η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη «υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή».
Στο δημοσίευμα διευκρινίζεται ότι η απόφαση συναντά εμπόδια κυρίως εξαιτίας της αντίθεσης της Σλοβακίας.
Όμως και οι τράπεζες, κυρίως οι γερμανικές τράπεζες, κωλυσιεργούν για να αποδεχθούν μία «εθελοντική κίνηση» που τους ζητούν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η οποία συνίσταται στο να μην εξαργυρώσουν τις επενδύσεις τους σε ελληνικά ομόλογα και, αντιθέτως, να τις μετακυλύσουν σε κατοπινές λήξεις.
«Οι τράπεζες το αρνούνται κατηγορηματικά», δήλωσε ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος στην εφημερίδα.
Όμως, η εμπλοκή των τραπεζών έχει τεθεί ως προϋπόθεση, κυρίως από το Βερολίνο, σε κάθε νέα προσπάθεια υπέρ της Ελλάδας, που καταρρέει υπό το βάρος του δημόσιου χρέους της.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανέλαβε από την πλευρά της χθες ότι μία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε ένα σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας «δεν πρέπει να αποτελεί παρά ύστατο μέτρο».
Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα ευνοούσε «την κερδοσκοπία βραχυπρόθεσμα εις βάρος των επενδύσεων μακροπρόθεσμα» αποθαρρύνοντας τις νέες επενδύσεις σε μία χώρα που εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις προσαρμογής για να μειώσει το χρέος της, δήλωσε ο Ιταλός Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος των συμβουλίου των κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/06/2011_393824

_________________________________________

Μαζί με το δημοψήφισμα και το reprofiling;

No comments: