23.6.11

Fed:Υποβαθμίζει εκτιμήσεις για ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα σε μηδενικά επίπεδα τα βασικά επιτόκια του δολαρίου, καθώς η υποτονική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας δεν αφήνει περιθώρια αυστηροποίησης της πιστωτικής πολιτικής.

Η επιτροπή καθορισμού πιστωτικής πολιτικής της Federal Reserve (FOMC) κράτησε το βασικό επιτόκιο fed funds στην κλίμακα του 0 με 0,25%, δηλαδή στον μέσο όρο του 0,125%.

Η απόφαση ήταν ευρύτατα αναμενόμενη στις αγορές.

Ανήγγειλε επίσης οριστικά την λήξη στις 30 Ιουνίου του προγράμματος ρευστότητας με αγορές κρατικών ομολόγων 600 δισ. δολ. της Fed. Και αυτή η απόφαση ήταν προεξοφλημένη.

Όσον αφορά τις νές προβλέψεις της Fed η κεντρική τράπεζα εκτιμά για το 2011 ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί μεταξύ 8,6% - 8,9%, ενώ το 2012 θα υποχωρήσει στο 7,8% με 8,2%.

Ο πληθωρισμός θα κινηθεί μεταξύ 2,1% - 3,5% φέτος, ενώ η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2,7% με 2,9%.

Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες εκτιμήσεις τον Απρίλιο η Fed προέβλεπε ανάπτυξη 3,1% με 3,3% για το 2011.

Δηλώσεις Μπερνάνκε για Ελλάδα και αμερικανική οικονομία
Η ελληνική κρίση αποτελεί έναν από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία δήλωσε ο κ. Μπερνάνκε και πρόσθεσε ότι είχε στενή συνεργασία με τους συναδέλφους του στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η επίδραση μιας ελληνικής πτώχευσης στις αμερικανικές τράπεζες θα είναι πάρα πολύ μικρή, ενώ πρόσθεσε ότι οι τράπεζες που ελέγχει η FED έχουν κυρίως έκθεση "σε κράτη του ευρωπαικού πυρήνα".

Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ακόμα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας καθώς και ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας "είναι ανησυχητικά" αργοί και τόνισε ότι οι αντιστάσεις είναι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/645615/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: