8.6.11

Όλη η επιστολή Σόιμπλε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet

Αξιότιμε πρόεδρε,
Αξιότιμοι ομόλογοι,

Επί της ευκαιρίας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την γερμανική θέση για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
Η κατάσταση είναι δύσκολη. Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου εντός του 2012, όπως προέβλεπε το υφιστάμενο πρόγραμμα, φαίνεται κάτι παραπάνω από ανέφικτη. Αυτό σημαίνει ότι το μέγεθος του τρέχοντος προγράμματος δεν επαρκεί για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ενόσω διαρκεί το πρόγραμμα.
Όπως γνωρίζουμε, αυτό δημιουργεί προβλήματα αναφορικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν και το συγκεκριμένο μέγεθος των πρόσθετων χρηματοδοτικών αναγκών θα καθορίζεται μόνο στην επικείμενη έκθεση της τρόικας, εκτιμώ ότι η αύξηση αυτή θα είναι σημαντική.
Την ίδια στιγμή, χωρίς την καταβολή της άλλης δόσης μέχρι τα μέσα Ιουλίου, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την πρώτη μη ελεγχόμενη χρεωκοπία στην ευρωζώνη.
Με αυτά τα δεδομένα, βλέπω την ανάγκη να συμφωνήσουμε σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ώστε να καλύψουμε το κενό χρηματοδότησης και να αποτρέψουμε την χρεωκοπία. Ωστόσο, η όποια πρόσθετη χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα δίκαιο επιμερισμό του βάρους μεταξύ των φορολογούμενων και των ιδιωτών επενδυτών και θα πρέπει να συμβάλει ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.
Αυτό σημαίνει ότι η όποια συμφωνία στις 20 Ιουνίου θα πρέπει να περιλαμβάνει σαφή εντολή -- προς την Ελλάδα πιθανόν μαζί με το ΔΝΤ - να ξεκινήσει διαδικασία για την συμμετοχή των κατόχων ελληνικών ομολόγων. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να οδηγήσει σε μια συγκεκριμένη ποσοτικά και σημαντική συνεισφορά των ομολογιούχων στις προσπάθειες στήριξης, πέραν της αμιγούς προσέγγισης της Πρωτοβουλίας της Βιέννης. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι μέσω ανταλλαγής ομολόγων που θα οδηγεί σε επιμήκυνση των υφιστάμενων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κατά επτά έτη, δίνοντας την ίδια στιγμή στην Ελλάδα τον απαραίτητο χρόνο να εφαρμόσει στο ακέραιο τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Με ένα τέτοιο σχέδιο, όπως προτείνεται ανωτέρω, υπάρχει πραγματικά πιθανότητα να ελαχιστοποιηθεί ο αρνητικός αντίκτυπος στις χρηματοοικονομικές αγορές και να επιτευχθεί ταυτόχρονα ο απαραίτητος επιμερισμός του βάρους μεταξύ των φορολογούμενων και των επενδυτών. Αν και αντιλαμβάνομαι ότι βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι συζητήσεις σχετικά με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, είμαι βέβαιο ότι αυτό μπορεί να επιλυθεί με εποικοδομητικό τρόπο πριν την συνάντησή μας στις 20 Ιουνίου. Θα ήμουν ευγνώμων για την στήριξή σας σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα στις συζητήσεις που θα έχουμε.

Με εκτίμηση,
Wolfgang Schaeuble

http://www.reporter.gr/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1/item/180986-%CE%8C%CE%BB%CE%B7-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CE%A3%CF%8C%CE%B9%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B5-%CE%9C%CE%B9%CE%BB%CE%AC%CE%B5%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BE%CF%8D-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%89%CF%84%CF%8E%CE%BD

___________________________________________________

Προτιμώ τα επίσημα κείμενα από τα γραπτά των δημοσιογράφων - είμαι προκατειλημμένος! Ελπίζω η μετάφραση να είναι προς το "πιστή".

Αν και ο Σόϊμπλε γράφει για ανταλλαγή - reprofiling, πριν φτάσω εκεί είχα την εντύπωση πως θα αναφερόταν σε "κούρεμα". Αυτό ίσως να δικαιολογεί κάποια πράγματα. Τα δικαιολογεί επίσης η επίσημη ομολογία ότι το ελληνικό χρέος είναι μη-βιώσιμο. Τα της πρώτης μη ελεγχόμενης χρεωκοπίας στην ευρωζώνη μπορεί να είναι αλήθεια μπορεί και όχι: ποιος θα δεχτεί να μεινουν και κάτοχοι ομολόγων και υπάλληλοι/συνταξιούχοι απλήρωτοι στα μέσα Ιουλίου; ποιον θα βολέψει;


Μαθαίνουμε επίσης ότι ίσως αυτό να είναι και το σημείο της διαπραγμάτευσης που δεν έχει κλείσει - η κυβέρνηση έχει πάρει "χαρτάκι" για το πόσα από μέρους της πρέπει να μαζευτούν και να "αξιοποιηθούν" και έχει την εξουσιοδότηση διαπράγμάτευσης με την υπόλοιπη εγχώρια ελίτ - ΔΥΣΤΥΧΩΣ η συμφωνία της εγχώριας ελίτ θα κλίνει προς μέτρα ρεπουμπλικανικής ..φινέτσας...

Τα μεθεπόμενα νομικά ζητήματα του reprofiling, cdss κλπ., πάνε μετά.

Eπίσης, καθώς όλοι πρέπει να κινούμαστε στο microstructure, το τι ακριβώς θα γίνει - σύμφωνα με τη γερμανική θέση - μπορεί να επιλύεται πανεύκολα, μπορεί και όχι.
Πανεύκολα πως; Εάν ΟΛΑ τα ομόλογα που λήγουν πχ το 2012-13-14 τα είχαν ΜΟΝΟ ελληνικές τράπεζες, δεν βλέπω τι θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο... Οπότε κάπου εκεί περιπλέκεται το ζήτημα: ποιος έχει πόσα και πόσα αντέχει να επωμιστεί περιμένοντας άλλα 7 χρόνια.... Από την άλλη, ένα τέτοιο ξεκαθάρισμα λαμβάνει χώρα εδώ και μήνες, οι περισσότεροι θα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί...

Έχω την εντύπωση πως η συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμα μόνο και μόνο για αυτά που θα γράφουν στην ούγια τα νέα (ανταλλαγμένα) ομόλογα, δηλαδή:
1. τις ρήτρες συλλογικής δράσης (collective action clause), και
2. τα υποθηκευμένα - εγγυήσεις περιουσιακών στοιχείων
Και τα δύο αυτά μας κάνουν το ΝΕΟ προϊόν, το οποίο θα μπορεί να διαπραγματεύεται "ελεύθερα" στα τερματικά των τρέϊντερ με τις φορμίτσες! 

No comments: