1.6.11

Rehn: Συνδυασμός Βελγίου και… Βιέννης η λύση για την Ελλάδα

Γενναίες περικοπές δαπανών, σαν τις θυσίες που έκανε το Βέλγιο τη δεκαετία του 1990 και μια εθελοντική συμφωνία των πιστωτών για τη μετακύληση των θέσεων τους στα ομόλογα που λήγουν είναι σύμφωνα με τον Olli Rehn η λύση στο πρόβλημα φερεγγυότητας της Ελλάδας.

«Το Βέλγιο είναι ένα σχετικό παράδειγμα», είπε ο επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις μιλώντας στο Bloomberg, εξηγώντας ότι η εμπειρία της χώρας δείχνει πως οι στόχοι της Ελλάδας για πρωτογενή πλεονάσματα είναι «εφικτοί και επιτεύξιμοι». Ο Rehn πρόσθεσε ότι «η πρωτοβουλία της Βιέννης μας έχει δώσει κυρίως θετικά μαθήματα. Η βασική ιδέα θα ήταν οι τράπεζες να διατηρήσουν την έκθεσή τους (στα ελληνικά ομόλογα) σε εθελοντική βάση».

Έτσι, ο επίτροπος δηλώνει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι στο τραπέζι, λόγω του ντόμινο των επιπτώσεων που θα είχε στην Ευρώπη, όμως, εναλλακτικές όπως μια νέα πρωτοβουλία της Βιέννης και το reprofiling είναι υπό εξέταση.

Ουσιαστικά, ένα σχέδιο στα πρότυπα εκείνου που συμφωνήθηκε στη Βιέννη για τη στήριξη των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μετά την τραπεζική κρίση του 2008, θα επεδίωκε να πείσει τους πιστωτές να αγοράσουν νέα ομόλογα από την ελληνική κυβέρνηση όταν αυτά που έχουν στα χέρια τους ωριμάσουν.

Τα ελληνικά 10ετή διαπραγματεύονται κάτω από τα 55 σεντς ανά ευρώ, δείχνοντας ότι οι επενδυτές δεν περιμένουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους στο ακέραιο.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=96821

No comments: