22.10.11

Δηλώσεις διπλωματικής πηγής στο Γαλλικό Πρακτορείο: Σενάριο για «"κούρεμα" τουλάχιστον 50%»

Για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τουλάχιστον κατά 50% κάνει λόγο διπλωματική πηγή, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η εν λόγω πηγή φέρεται να δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν χθες να ζητήσουν από τις ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες, που αντέχουν, να υποστούν απώλεια της τάξης «τουλάχιστον 50%» του χρέους της χώρας, διαφορετικά η χώρα απειλείται με χρεοκοπία.
Σημειώνεται ότι στην έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που τέθηκε υπ' όψιν του Eurogroup, σημειώνεται πως η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια από τις κυβερνήσεις αλλά και βαθύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, θέμα «ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Συγκεκριμένα, οι επιθεωρητές αναφέρονται σε δύο σενάρια, που αφορούν ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% με 60%. Ειδικότερα, επισημαίνουν πως το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 με ένα «κούρεμα» 50% σε ομόλογα απόδοσης (ή με επιτόκιο) 6% χωρίς εγγύηση. Για μείωση του χρέους κάτω από το 110% του ΑΠΕ έως το 2020 χρειάζεται «κούρεμα» 60%.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2077607

«Κούρεμα» τουλάχιστον 50% βλέπουν οικονομικοί σύμβουλοι σε Βερολίνο και Παρίσι



Τουλάχιστον 50% θα πρέπει να είναι το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο της γερμανικής κυβέρνησης Μπέρτ Ρούρουπ.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ο Ρούρουπ διευκρινίζει πάντως ότι «δεν πρέπει να τεθεί αμέσως σε ισχύ, αλλά αργότερα όταν άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, βρεθούν εκτός της "γραμμής πυρός"».
Στην ίδια εφημερίδα, ο σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης Φιλίπ Σαλμέν δεν αποκλείει ένα «κούρεμα» άνω του 50%, αλλά σημειώνει πως θα υπάρξει «αυστηρή και μόνιμη εποπτεία» που όμως «δεν θα γραφεί ποτέ στις συμφωνίες ως πραγματική μεταφορά της εθνικής κυριαρχίας».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2077692

______________________________________________

κρατήστε τα κόκκινα

No comments: