18.10.12

Γιατί η Αθήνα «καλπάζει»: Οι ξένοι αγοράζουν τράπεζες στο ΧΑ

O θεαματικός καλπασμός της οδού Αθηνών του ελληνικού χρηματιστηρίου ωσάν να είναι η αυστραλέζικη καθαρόαιμη φοράδα Black caviar, ( 41,2% ) αποδίδεται σε δυο, κυρίως, λόγους. Σύμφωνα με τους Έλληνες τραπεζίτες : στην τελική καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, αλλά  και την οριστική παραμονή της χώρας στο ευρώ. Μάλιστα, η χθεσινή «εφόρμηση»- βουτιά στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές από ξένους οίκους συνδέεται με μια σειρά ευνοϊκές εξελίξεις για τα τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και στα σίγουρα οφέλη που εξασφαλίζουν οι ξένοι οίκοι από τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Η Merill Lynch, η Goldman Sachs, η Citigroup προχώρησαν σε αγορές- οι οποίες έχουν θέσει ένα συγκεκριμένο ορίζοντα με άνοδο 20-23% από τα  τρέχοντα επίπεδα τιμών. ( Χθες ο δείκτης έφθασε έως τις 868 μονάδες.)   
 Άλλωστε, οι ίδιοι οίκοι έχουν πειστεί πλέον ότι, αν χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες, τότε θα επανεκκινήσει και η ελληνική οικονομία. Πολλά αμερικανικά funds, μάλιστα, εδώ και πολύ καιρό έχουν ειδοποιήσει τις ελληνικές τράπεζες, ότι τα «σοβαρά» κεφάλαια θα εισέλθουν στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου.
Γιατί, όμως, είναι ευνοϊκές οι εξελίξεις στις Τράπεζες και οι τρεις όμιλοι Eθνική, Alpha, Πειραιώς έχουν να λαβαίνουν;    
Συγκεκριμένα, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν λιγότερα κεφάλαια τελικά για μια σειρά από λόγους :

-Πρώτον, τα νέα ελληνικά ομόλογα του PSI θα τα εγγυηθεί κατά 100% ο μόνιμος μηχανισμός του ESM και το εγχώριο Ταμείο χρηματοπιστωτικής Στήριξης. Σύμφωνα με Έλληνα τραπεζίτη, οι εγγυήσεις θεωρούνται σχεδόν βέβαιες με αποτέλεσμα μια ελάφρυνση ύψους 8 δισ. ευρώ
- Η φορολογία για τις ζημιές από το Psi θα επεκταθεί στα 30 χρόνια και όχι στα πέντε, όπως αρχικώς είχε προταθεί. (Μάλιστα, η φορολογική ελάφρυνση συζητείται να περάσει εφάπαξ, αλλά αυτό θεωρείται δύσκολο) 
- Το ελάχιστο ποσοστό των ιδιωτών μειώνεται στο 8% από το 10%, εξέλιξη η οποία θα ευνοήσει περισσότερο τις αυξήσεις κεφαλαίου.    
 - Η αραίωση των μετόχων ( dilution ) είχε υπολογιστεί αρχικά για ένα ποσό 100.000 ευρώ ότι θα άξιζε 70.000 ευρώ ενώ τώρα η αραίωση θα είναι πολύ χαμηλότερη.                   

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=230547

No comments: