27.11.12

ΟΟΣΑ: Ανάκαμψη από το 2015 στην Ελλάδα

Επί τα χείρω αναθεώρησε ο ΟΟΣΑ τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των μεγαλύτερων οικονομιών κατά το 2013, ενώ ειδικότερα για την Ελλάδα βλέπει ότι η ανάκαμψη δεν θα έρθει νωρίτερα από το 2015.

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οργανισμός υποβάθμισε την εκτίμησή του για την ανάπτυξη των 34 πλουσιότερων οικονομιών στο 1,4% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 2,2%. Ζήτησε μάλιστα από αρκετές χώρες να επιταχύνουν την όποια πολιτική αντίδραση.

"Προσφάτως, οι ενδείξεις για ανάκαμψη από την κρίση για μία ακόμη φορά αντικαταστάθηκαν από νέα επιβράδυνση ή ακόμη και από διπλή ύφεση σε ορισμένες χώρες", δήλωσε ο Pier Carlo Padoan, επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης, του ΟΟΣΑ και συμπλήρωσε: "Δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος για σημαντική συρρίκνωση".

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει τώρα ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί και το 2013, για δεύτερη συνεχή χρονιά, και προειδοποιεί ότι "θα μπορούσε να κινδυνεύσει" εάν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος από την αντίδραση των αξιωματούχων. Ως προς την αμερικανική οικονομία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης για το 2013 στο 2%, έναντι αρχικής εκτίμησης 2,6%. Για την ιαπωνική οικονομία προβλέπει αναιμική ανάπτυξη 0,8%, ποσοστό σχεδόν το μισό από την αρχική πρόβλεψη.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της λίστας, καθώς προβλέπεται ύφεση 4,5% για το 2013. Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ καλεί την Αθήνα να επικεντρωθεί σε αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις και όχι στη μείωση του ελλείμματος. Εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει πριν από το 2015, ολοκληρώνοντας έναν δύσκολο κύκλο 7ετούς ύφεσης. Συγκεκριμένα, προβλέπει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 1,3% το 2014 (έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη κατά 0,2%).  

"Η επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης προβλέπεται μόνο στα τέλη του 2014 καθώς θα ενισχύεται το παγκόσμιο εμπόριο, θα ανακάμπτει η εμπιστοσύνη και θα βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα", αναφέρει και συμπληρώνει: "Τα συμφωνηθέντα μέτρα προσαρμογής θα πρέπει να εφαρμοστούν. Εάν, όμως, η ανάπτυξη αποδειχθεί μικρότερη από ό,τι προβλέπουν τα δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησης, τότε θα πρέπει να λειτουργήσουν αυτόματοι σταθεροποιητές, ακόμη και εάν αυτό συνεπάγεται ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι".

Αντίστοιχα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση για την Ισπανία, την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Πορτογαλία.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/741504/Article.aspx

No comments: