29.11.12

Καμπανάκι για τα συνταξιοδοτικά συστήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα συνταξιοδοτικά συστήματα διεθνώς κρούει έκθεση της Mercer Human Consulting, καθώς προβλέπει εκτίναξη του αριθμού των συνταξιούχων τα επόμενα 8 χρόνια, αλλά και σημαντική μείωση του εργαζόμενου πληθυσμού. Η έρευνα κάνει λόγο για αιφνιδιαστικές δημογραφικές αλλαγές που δεν περιλαμβάνονται στους προγραμματισμούς των κυβερνήσεων για τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας.

Στη Γερμανία, το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 ετών αυξήθηκε στο 21% σήμερα από 20% το 2007 και αναμένεται ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω στο 23% μέχρι το 2020. Στην Ιαπωνία, όπου οι δημογραφικές ανισορροπίες εδώ και καιρό προβληματίζουν τους αξιωματούχους, εκτιμάται ότι το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών θα εκτιναχθεί στο 28% του συνολικού πληθυσμού, από 24% σήμερα.

Η Ντέμπορα Κούπερ, της Mercer, δηλώνει ότι τόσο έντονες δημογραφικές αλλαγές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, αποτελούν πρόκληση για τα συστήματα υγείας και συνταξιοδότησης. «Σε ποσοστιαίους όρους, οι αλλαγές αυτές μπορεί να μοιάζουν μικρές. Θα πρέπει όμως, να έχουμε υπόψη, ότι από δημογραφική άποψη η αλλαγή είναι δραματική για την επόμενη 8ετία, καθώς αντιπροσωπεύει εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζόμενους και μπορεί να επιφέρει σημαντικό αντίκτυπο στα συνταξιοδοτικά συστήματα» δήλωσε η κα. Κούπερ. Επισημαίνει παράλληλα, ότι ο αριθμός του εργαζόμενου πληθυσμού δεν αυξάνεται αναλογικά όσο και ο αριθμός των συνταξιούχων και τονίζει ότι η τάση αυτή δεν αφορά μόνο τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Στην Κίνα όπου μόλις το 8% του πληθυσμού των 1,3 δισ. ανθρώπων είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί στο 12% μέχρι το 2020. Αντίστοιχα, το ποσοστό του εργαζόμενου πληθυσμού (μεταξύ 15 και 64) προβλέπεται ότι θα μειωθεί από 73% σήμερα, στο 71% το 2020.

Στη Ρωσία, το ποσοστό του εργαζόμενου πληθυσμού εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 68% το 2020 από 72% σήμερα, ενώ το ποσοστό των συνταξιούχων προβλέπεται ότι θα αυξηθεί στο 15% από 14% σήμερα. Πολλές κυβερνήσεις απαντούν στα νέα δεδομένα αυξάνοντας το όριο συνταξιοδότησης πέρα από τα 65 έτη, ή μειώνοντας τα επιδόματα και τις συντάξεις. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/742159/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: